4K Multi z soundbarem: Po włączeniu jest Full HD zamiast 4K HDR. Macie podobnie?

Poziom 21, Odkrywca Przestworzy
  • 372
  • 1376
  • 8

4K Multi z soundbarem: Po włączeniu jest Full HD zamiast 4K HDR. Macie podobnie?

Trochę inny problem, ale dotyczy 4K multi. Mam w ustawieniach wyświetlacza opcję HDR i UHD/60Hz i rozdzielczość 3840x2160 tak było do tej chwili. Zauważyłem ostatnio dwa razy że po włączeniu zestawu TV/dekoder/soundbar na ekranie TV pojawia się rozdzielczość SDR 1920x1080. Po wejściu w ustawienia dekodera w opcję rozdzielczość  brak opcji UHD/60 Hz. Jest tylko licząc od góry automatyczna, następnie UHD/30 Hz i coraz niżej, brak rozdzielczości wyższych ( UHD/60Hz, UHD/50Hz.  Restart dekodera nie pomaga. Dopiero wyjęcie wtyczki z sieci przywraca te opcje w ustawieniach. Zdarzyło się to dwa razy że znikła ta rozdzielczość w ustawieniach. Czy ktoś coś podobnego zauważył swoich 4K Multi? Czyżby po tych aktualizacjach jakieś cuda się dzieją?

*Post wydzieliłem z tematu "Problemy po aktualizacji dekodera 4K Multi" - moderator Wojciech.

2 ODPOW. 2

Poziom 31, Pasjonat Galaktyczny
  • 1154
  • 8843
  • 82

@janio1  cuda może nie, ale trop chyba jest 😉 O ile dobrze pamiętam i czaje z głównego wątku: w czerwcu miałeś na tym wejściu EDID 2.0 i dekoder trzymał UHD 60 z HDR bez problemu, a jakiś miesiąc temu przy walce z soundbarem przestawiłeś wejście na 2.1. Skoro w menu zostaje UHD/30, a znika 50 i 60 Hz, to wygląda jakby dekoder w tym momencie widział TV jak stare wejście HDMI 1.4. Pewnie łapie parametry akurat wtedy, kiedy TV z soundbarem na eARC jeszcze się dogadują, sam pisałeś że ekran potrafi kilka razy przygasnąć zanim wszystko się zepnie. Dekoderowi do 4K 60 Hz z HDR w zupełności wystarczy 2.0, więc wróciłbym na nie i poobserwował.

Jakby mimo to wróciło, to dla testu wyłącz na kilka dni HDMI-CEC w dekoderze i włączaj po kolei: TV, chwila na soundbar, na końcu dekoder. Wiem, że wygoda jednego pilota na ten czas przepada, ale jak wtedy będzie stabilne UHD 60, to mamy jasność, że chodzi o dogadywanie się sprzętów przy starcie.

Poziom 21, Odkrywca Przestworzy
  • 372
  • 1376
  • 8

@Rafał Troszkę się pobawiłem. Jeśli chodzi o ustawienie HDMI EDID to było automat. Teraz ustawiłem na 2.0.  Poobserwuję czy znowu przełączy na niższą rozdzielczość. Wyłączyłem HDMI-CEC i rzeczywiście włączanie pilotami osobno dekoder i TV nie powoduje kilkukrotnego przyciemniana ekranu. Jest jednak taka trudność że zależy co pierwsze się włączy czy dekoder czy TV. Wtedy na TV  trzeba wybrać HDMI pod którym jest dekoder. Ja korzystam z aplikacji Orange TV na innym stanowisku. Na tym co opisałem korzysta żona, więc zostawię tak jak jest żeby dla niej było łatwiej i prościej.