- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
internet dla firm 999gb a lejek techniczny
Z tym się zgodzę. Lecz podpisując umowę sugerowałem się ofertą jaką otrzymałem od konsultanta, w której gwarantował pełną prędkość 999Gb. Zadaj pytanie na infolini lub czacie o ofertę 999Gb, to napiszą Ci to samo co ja - "pełna prędkość, po co mamy dawać lejki po wykorzystanym 1gb skoro oferujemy 999gb". Tak więc regulamin, którego nie otrzymałem, nie widziałem na oczy i nie podpisałem jest po prostu wprowadzaniem w błąd i oszustwem ze strony Orange.
Poza tym jak wytłumaczysz lejek prawie codziennie, nawet po 23 ? Jakiś ekstra regulamin ?
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
Nie jestem na kompie, więc ciężko mi podlinkować regulamin. Być może nastąpiły zmiany i lejek jest całą dobę. Ew po prostu nadajnik jest przeciążony. Sprawdzałeś prędkość na innej sim od Orange?
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
Jaki to problem dla firmy od czasu do czasu kupić startówkę za 5 zł (i to szef z własnej kasy).
A jak naprawdę tak dużo korzysta to światłowód, albo gdy nie ma warunków na światłowód to drugie 999G i korzystanie na przemian. na każde ograniczenie jest sposób
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
Tak, mam 100m od nadajnika. Na innych numerach 140-160Mbps.
Śmieszne jest to, że najpierw Orange w reklamacji zwalało wine na mój router, później na awarie nadajnika a jak pokazałem im, że na innych numerach w Orange na tym samym urządzeniu jest pełna prędkość to dopiero napisali mi o lejku.
Orange nie ma nic sobie do zarzucenia i twierdzi, że notatka z ofertą nie jest ofertą. Śmiech na sali. To konsultant może mówić i pisać jedno a umowa i regulaminy to drugie.
Jak dalej tak będzie to sprawę po prostu skieruje do sądu.
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
Regulamin jest w załączniku.
Podstawą do tego co Orange nazywa "lejkiem technicznym" jest punkt 19:
19. Zasoby Mobilnej Sieci Orange są ograniczone i zmienne. Prędkość
przesyłania danych w związku z korzystaniem z usług dostępu do
internetu zależy między innymi od takich czynników, jak obciążenie
stacji nadawczej, siły odbieranego sygnału stacji nadawczej, technologii
czy maksymalnych prędkości dostępnych w urządzeniach, z których
korzysta Abonent, a także od warunków atmosferycznych. Z uwagi na
powyższe czynniki, Operator nie może zagwarantować osiągnięcia
maksymalnej prędkości przesyłania danych w usłudze dostępu do
internetu. Szczegółowe informacje na temat poszczególnych technologii
i technicznych aspektów działania usługi dostępu do internetu Abonent
może uzyskać na stronie internetowej Operatora lub za pomocą Orange
Biura Obsługi Klienta. Operator dokonuje pomiaru ruchu w Mobilnej
Sieci Orange i prowadzi pomiar ruchu wewnątrz Mobilnej Sieci Orange
oraz na stykach do innych sieci, w tym sieci Internet. Mobilna sieć
Orange jest monitorowana przez całą dobę, 7 dni w tygodniu. Operator
dokonuje pomiarów w celu zapobiegania osiągnięciu lub przekroczeniu
pojemności łączy lub Mobilnej Sieci Orange oraz rozdzielenia jej
zasobów w ten sposób, aby zapewnić Abonentom najlepszą w danych
warunkach jakość świadczonej Usługi. Może to wpłynąć na prędkość
przesyłania danych dla poszczególnych Abonentów.
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
Orange wprowadza tzw. lejek techniczny dla klientów generujących wzmożonych ruch Internetu mobilnego.
Klienci, którzy będą generować więcej niż 50% ruchu na danej stacji bazowej w ciągu ostatniej doby zostaną objęci tzw. lejkiem technicznym. Raz na dobę prędkość Internetu zostanie im ograniczona do 5, 10 lub 15 Mb/s w godzinach 7:00 - 23:00. Lejek dotyczy wszystkich klientów biznesowych, indywidualnych i nju mobile, którzy podpisali nową umowę lub aneks do już obowiązującej po 13 listopada 2015 roku.
Podstawą do założenia blokad jest par. 12, pkt. 19 Regulaminu o świadczenie usług telekomunikacyjnych z 15 listopada 2015 roku:
Zasoby Mobilnej sieci Orange są ograniczone i zmienne. Prędkość przesyłania danych w związku z korzystaniem z usług dostępu do Internetu zależy między innym od takich czynników, jak obciążenie stacji nadawczej, siły odbieranego sygnału stacji nadawczej, technologii czy maksymalnych prędkości dostępnych w urządzeniach, z których korzysta Abonent, a także od warunków atmosferycznych. Operator dokonuje pomiarów ruchu wewnątrz Mobilnej sieci Orange oraz na stykach do innych sieci, w tym sieci Internet. Mobilna sieć Orange jest monitorowana przez całą dobę, 7 dni w tygodniu. Operator dokonuje pomiarów w celu zapobiegania osiągnięciu lub przekroczeniu pojemności łączy lub Mobilnej sieci Orange oraz rozdzielenia jej zasobów w ten sposób, aby zapewnić Abonentom najlepszą w danych warunkach jakość świadczenia Usługi. Może to wpłynąć na prędkość przesyłania danych dla poszczególnych Abonentów.
Dodatkowo w par 12. pkt. 22 możemy przeczytać:
Operator stosuje automatyczne mechanizmy regulacji ruchu w Mobilnej Sieci Orange zapobiegające przeciążeniom lub przekierowuje ruch w przypadku awarii dotyczących głównych systemów i urządzeń Orange.
Zobacz: Regulamin świadczenie usług telekomunikacyjnych w Mobilnej Sieci Orange z 13.11.2015r.
To chyba wszystko w temacie przycinania prędkości z www.telepolis.pl .
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
Szkoda, że po ściągnięciu 100Mb wygenerowałem więcej niż 50% ruchu na nadajniku. Ciekawe, ciekawe. A lejek mam praktycznie 24h/7 nie ważne jaka pora.
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
Na innym numerze Orange "trochę" wyższa prędkość.
Tak więc dla mnie to ściema i oszustwo z generowaniem 50% ruchu. Chyba, że tylko ja korzystam z tego nadajnika ?
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś