- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
Pytanie dotyczy przeniesienia numeru z sieci Plus do Orange abonament.
W dniu 21.10 wysłałam wniosek o przeniesienie numeru.
Na początku wszystko szło szybko i sprawnie.
Jeszcze w tym samym dniu otrzymałam od Orange potwierdzenie oraz informacje, że wystąpiono do sieci Plus o przeniesienie numeru, chwilę później również przyszła informacja od sieci Plus, że z takim wnioskiem wystąpiono.
22.10 został wysłany zamówiony zestaw z kartą sim z numerem tymczasowym, który odebrałam 23.10 i od razu zarejestrowałam się do Mój Orange.
Otrzymałam informację sms-em, że przeniesienie numeru planowane jest na dzień 28.10.
Niestety do dnia dzisiejszego, tj. 02.11 numer nie został przeniesiony, jak również nie dostałam żadnej informacji od Orange o przyczynie braku przeniesienia.
Bardzo proszę o informację czy to normalne i jeszcze poczekać? Czy może od razu kontaktować się przez infolinię? (Na czacie niestety nie chcieli udzielić informacji).
Będę wdzięczna za jakiekolwiek wskazówki z góry bardzo dziękuję.😊
Rozwiązane! Idź do rozwiązania
Rozwiązanie:
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
@Buszek121 teoretycznie jeśli dane przeniesienia u obecnego i u nowego operatora się zgadają, to nie powinno być problemów z przeniesieniem. Ważne, aby oddawany numer był w dniu przeniesienia aktywny. Jeżeli do tej pory nie został numer przeniesiony, to coś musiało się nie zgodzić między operatorami. Warto zapytać się również obecnego operatora, czemu numer numer nie został oddany do Orange. Jeżeli do tej pory nie został przeniesiony, a minęło kilka dni roboczych, to warto sprawdzić, czy u obecnego operatora numer nadal jest aktywny. Jeśli tak, to być może trzeba skorygować dane, albo ponownie złożyć wniosek o przeniesienie.
Ponieważ jest to przeniesienie numeru na abonament, sprawę proponuję wyjaśniać jak najszybciej, bo jeśli nie zostanie wyjaśniona, to numer tymczasowy stanie się numerem obowiązującym w abonamencie. Jeżeli umowa była podpisywana poza salonem, to jest jeszcze czas 14 dni na odstąpienie od umowy, jeśli trzeba by było składać wniosek ponownie. Po tym czasie, umowa zostanie z numerem tymczasowym i rozwiązanie będzie się wiązało z zapłaceniem kary za wcześniejsze zerwanie umowy.
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
@Buszek121 teoretycznie jeśli dane przeniesienia u obecnego i u nowego operatora się zgadają, to nie powinno być problemów z przeniesieniem. Ważne, aby oddawany numer był w dniu przeniesienia aktywny. Jeżeli do tej pory nie został numer przeniesiony, to coś musiało się nie zgodzić między operatorami. Warto zapytać się również obecnego operatora, czemu numer numer nie został oddany do Orange. Jeżeli do tej pory nie został przeniesiony, a minęło kilka dni roboczych, to warto sprawdzić, czy u obecnego operatora numer nadal jest aktywny. Jeśli tak, to być może trzeba skorygować dane, albo ponownie złożyć wniosek o przeniesienie.
Ponieważ jest to przeniesienie numeru na abonament, sprawę proponuję wyjaśniać jak najszybciej, bo jeśli nie zostanie wyjaśniona, to numer tymczasowy stanie się numerem obowiązującym w abonamencie. Jeżeli umowa była podpisywana poza salonem, to jest jeszcze czas 14 dni na odstąpienie od umowy, jeśli trzeba by było składać wniosek ponownie. Po tym czasie, umowa zostanie z numerem tymczasowym i rozwiązanie będzie się wiązało z zapłaceniem kary za wcześniejsze zerwanie umowy.
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
Wydłużony czas przeniesienia numeru
Bardzo dziękuję za odpowiedź i wszystkie informacje. 😉
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
Nie, to nie jest normalne, jeśli dostałaś potwierdzenie przeniesienia numeru to tak powinno się stać.
Karta Plusa nadal działa ? Jeśli tak konieczny będzie kontakt z Orange w celu wyjaśnienia co się stało. Ale spokojnie wszystko będzie dobrze, wniosek na przeniesienie zawsze można ponowić jak coś pójdzie nie tak.
Aby ponowić wniosek MNP nie trzeba rozwiązywać umowy, taki wniosek można ponowić w dowolnej chwili trwania umowy z tymczasowym numerem, nawet np. po roku. Ważne aby umowa była zawarta z przeniesieniem numeru.
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
Tak, karta plusa nadal działa i wszystkie usługi zgodnie z obecną umową.
Chwilowo mam aktywne dwie karty w jednym telefonie ze względu na to, że nie chciałam używać numeru tymczasowego.
Bardzo dziękuję za informację i jeszcze dziś skontaktuje się z Orange.
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
@Buszek121 skoro przenoszony numer nadal działa u poprzedniego operatora, to zweryfikuj u obecnego i nowego operatora, co za przyczyna, że numer nie przeniesiony. Może trzeba tylko ponowić wniosek lub poprawić dane.
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
A więc tak informacyjnie..
Zadzwoniłam na infolinię Orange i dostałam informację, że numer zostanie przeniesiony z dniem 22.11. ze względu na miesięczny okres wypowiedzenia.
Konsultant powiedział, że wiadomość z datą 28.10 informowała o planowanym przeniesieniu i może się ona ulec zmianie, natomiast powinnam dostać drugą wiadomość już z ostateczną datą, którą dostałam przed chwilką (nie bardzo wiedzą dlaczego wcześniej ta wiadomość nie poszła).
Najważniejsze, że wszystko wyjaśnione więc jeszcze raz bardzo dziękuję za pomoc! 🤩
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
@Buszek121 szkoda, że jeszcze miesiąc czekania. Widocznie wniosek o przeniesienie poszedł w czasie odnowienia kolejnego cyklu rozliczeniowego. Po przeniesieniu numeru, napisz, czy już odbyło się bez komplikacji.
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
Trzeba pamiętać, że MNP z abo do abo lub do abo nie trwa kilka dni a MINIMUM 2-3 tygodnie, najdogodniejszy termin to 1 miesiąc, ze względu na rozliczenia z operatorem oraz możliwość odstąpienia od umowy w nowej sieci (mamy na to 14 dni poza lokalem operatora), jeśli z tego skorzystamy i anulujemy proces, zostaniemy w starej sieci.