- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
Wangiri fraud
Witam. Ostatnio moja ciocia mieszkająca za granicą miała problem aby dodzwonić się na numeru w Orange. Po 2 sygnałach połączenie było przerywane, przy czym na wyświetlaczu osoby do której dzwoniła nie było żadnej informacji. Skontaktowałam się z BOK, przyjęli ode mnie zgłoszenie techniczne. W międzyczasie problem sam ustąpił. Dostałam odpowiedź która mnie trochę zaskoczyła:
Ogólnie z takimi połączeniami się nie raz spotkałam ale zwykle to były bardziej egzotyczne kraje niż Włochy. Zastanawia mnie też fakt, że w trakcie rozpatrywania zgłoszenia problem ustąpił. Czy to było samoistne czy jednak ktoś zrobił, że zaczęło znowu działać. Wychodzi na to, że losowa osoba może tak zostać zablokowana. I o ile dla nas nie był to problem bo mamy kontakt przez Whatsapp może komuś np w kontaktach biznesowych namieszać. Spotkał się ktoś z Was z taką blokadą?
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
Wangiri fraud
@Anonim podejrzewam, że to może być blokada w przypadku częstego wybierania numeru Orange. Minął czas blokady i można było ponownie dzwonić. Taka blokada pewnie została założona w wewnętrznym systemie Orange. W przypadku połączeń biznesowych sytuacja może wyglądać inaczej.
U kolegi jest taka sytuacja, że po dwóch sygnałach dzwonienia następuje cisza, po czym kolega odbiera połączenie i można bez problemów prowadzić rozmowę. Dodam, że na jego numer dziennie przychodzi około 200 połączeń krajowych.
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
Wangiri fraud
@ketrasaArtur ten konkretny numer nie wykonuje takich typowych ,, strzałek" jak są opisane w artykule. Ot normalne rodzinne kontakty. Głównie na jeden numeru (mojej babci) co jakiś czas na numery innych osób ale na pewno nic namolnego.
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
Wangiri fraud
@Anonim ale pewnie systemy Orange wykryły nadużycie i teraz go pilnują.
Podobne sytuacje pojawiały się na NO, gdzie numer był blokowany z powodu korzystania niezgodnego z regulaminem. Może to być przypadkowo generowany ruch w sieci powtarzany cyklicznie. Po analizie systemy Orange odpowiednio działają blokując połączenia. Dla tego mogła nastąpić opisana przez Ciebie sytuacja.
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
Wangiri fraud
@ketrasaArtur dobrze kojarzę o czym piszesz. Blokada numeru z powodu generowania sztucznego ruchu. Za czasów pracy na reklamacjach sporo trochę tego było. Przerobiłam również w praktyce, sama tak raz jedne numer ubiłam. Pracowałam wtedy na wyspie. Jednym z moich zadań było dzwonienie do LEADów które dostałam - zapraszałam osoby do wizyty w celu przedłużenia umowy. Czyli następujące po sobie krótkie rozmowy w niewielkich odstępach czasu.. Ogólnie był do tego numer służbowy na abonament, ale wynikły z nim jakieś problemy. I czasowo dostałam prepaid który właśnie tak załatwiłam. Wtedy zresztą numer blokowany jest całkowite a tu dodzwonić się nie mógł tylko do Orange.
Na numerze o którym pisze na pewno taki nie był generowany. Ani takie sygnały o których mowa w artykule. W sumie cieszę się, że działa. Mam nadzieję, że juz więcej nie uznają za fraud.