- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
Przedłużenie terminu płatności i rozłożenie na raty w Mój Orange
Cześć. 😉
Ostatnio na forum sporo pytań o płatności i blokady.
Dziś ode mnie krótki poradnik jak uniknąć blokady usług po terminie płatności.
Dodam, że samodzielnie bez kontaktu z infolinią. 😮
Krok 1. Logowanie do Mój Orange. Koniecznie w wersji przeglądarkowej. Aplikacja mobilna niestety nie posiada tej funkcjonalności. Po zalogowaniu jesteśmy na karcie Podsumowanie i musimy przejść do zakładki faktury i płatności.
Krok 2. Wyszukujemy nieopłaconą fakturę, klikamy akcje i sprawdzamy dostępne opcje. W moim przypadku mogę zarówno przedłużyć termin płatności, jak i rozłożyć fakturę na raty.
Uwaga ‼️ Zgodnie z informacją na stronie Orange funkcja może być niedostępna z poniższych powodów:
Krok 3a. Jeśli chcesz przedłużyć termin, kliknij tę opcję i potwierdź przyciskiem Przedłuż termin.
To wszystko, termin został przesunięty o 30 dni. Szczegółowe zasady znajdziesz tutaj.
Krok 3b. Możesz też rozłożyć należność na maksymalnie 3 raty. Serwis automatycznie przeliczy wysokość rat. Przy koncie mobilnym rozłożysz na raty jedynie opłaty abonamentowe i przekroczenia (bez rat za sprzęt).
Przy koncie stacjonarnym rozłożyć na raty całą należność.
Zatwierdzasz zlecenie klikając Rozłóż na raty. Szczegółowe zasady oraz listę wykluczeń znajdziesz tutaj.
Po rozłożeniu faktury na raty możesz podejrzeć plan ratalny i sprawdzić terminy płatności poszczególnych rat.
Na koncie stacjonarnym raty doliczą się kolejnych faktur.
Na koncie komórkowym plan ratalny należy opłacać oddzielnie.
Terminy płatności rat nie są widoczne od razu, odświeżą się z cyklem billingowym.
To tyle.
Funkcjonalność w Mój Orange prawdopodobnie nie jest pełna. U konsultantów zapewne można uzyskać dłuższe terminy lub większe ilości rat, jednak jak na samoobsługę to i tak całkiem nieźle. 😃
W kolejnej części wskazówka co zrobić, jeśli nie da się skorzystać z rat lub prolongaty.
Mam nadzieję, że pomogłem. 🙃