Płacę 95 zł za abonament, a internet działa gorzej niż na starterze,

ROZWIĄZANE

Poziom 18, Badacz Przestworzy
  • 106
  • 368
  • 0

Ja mam odpukać nielimit w ofercie na kartę z 825 GB miesięcznie i internet jest na poziomie 1200 Mb/s (nawet wewnątrz budynku w telefonie - nawet nie router, a 3 km od nadajnika na wysoksci około 1 m nad ziemią 450 Mb/s.

Poziom 16, Badacz Przestworzy
  • 30
  • 91
  • 0

@Lilienne  tak jak wspominałem, karta na pełną prędkość, niczego nie blokują, bo korzystasz aż do wyczerpania limitu GB/TB.

• 106
  • 368
  • 0

@KC_KARLOS wiem i zdaję sobie z tego sprawę. Konsument z ofertą na kartę ma wolny wybór w dowolnym momencie, może przejsć do innego operatora. Klient co zawarł umowę na dwa lata ma bardziej związane ręce. Pomijajac kwestię, że zwyczajnie abonament jest trzykrotnie drozszy od oferty na kartę, to jeszcze sa okropne kary za zerwanie umowy przed czasem co ma przed tym odstraszać.

• 30
  • 91
  • 0

@Lilienne nie są te kary jakoś straszne, tym bardziej, że

> wiesz ile zapłacisz maksymalnie , a aktualną karę sprawdzisz w serwisie Mój Orange po zalogowaniu

> są promocje - do 6-7 mies. za 0 zł w planie L za darmo, po przejściu z karty do abonamentu

> dla przechodzących z karty po okresie bezpłatnym abonament jest tańszy niż normalnie o 30 zł/mc czyli plan L jest już za 65 zł/mc, a cena może być niższa, za łączenie usług

> kara się zmniejsza ze względu na możliwość zakończenia bezpłatnie umowy już po 18 miesiącu kontraktu, przechodząc do Orange Flex.

• 106
  • 368
  • 0

Wciąz 65 zł a 35 zł to duża różnica. Łączenie usług mi się nie podoba bo ciężko potem rozdzielić. Poza tym jestem w ofercie na kartę już 20 lat i nie zamierzam jak na razie tego zmieniać. Co najwyżej przejdę z kartą główną od internetu do Flex pakiet UNLMTD gdy już wykorzystam 10 TB choć mozolnie to idzie i wychodzi na to, że skończy się za kilka lat xd 

• 30
  • 91
  • 0

@Lilienne podałem przykład wg moich doświadczeń. Trzymaj się mocno karty, póki oferta jest nadal korzystna, bo z pomarańczką różnie bywa.

• 106
  • 368
  • 0

Wiem i zdaję sobie z tego sprawę. Dla mnie karta to wolność wyboru. 20 lat temu ot tak wybrałam Orange teraz nie żałuję. Jak dla mnie osobiście najlepszy operator z wielkiej czwórki. Trzeba jednak przyznać że raz osoba starsza z mojej rodziny została nieswiadomie wmanewrowana w 5 razy gorszą ofertę. Dzisiaj tą umowę z uwagi na to że operator się upierał przy swoim rozwiązałam. Tak przy okazji konsultant Orange powiedział że wyłączają 2 G xd Poprawiłam mówiąc że 3 G i że nie działa na tym obszarze to powiedział że wcale nie wyłączyli jeszcze 3 G oraz że karta sim przestanie działać całkiem jeśli nie obsługuje 4 G (mam takie 2) 😉 To ciekawe jakie bujdy mówią jednocześnie podajac ze na danym obszarze 3 G już nie działa a łatwo to sprawdzić poprzez mapę zasięgu i użycie adaptera internetu działającego tylko z 3 G. Mam bowiem huawei E173.

Poziom 31, Pasjonat Galaktyczny
  • 3137
  • 16555
  • 81

@Liliennenapisał(-a)

@KC_KARLOS wiem i zdaję sobie z tego sprawę. Konsument z ofertą na kartę ma wolny wybór w dowolnym momencie, może przejsć do innego operatora. Klient co zawarł umowę na dwa lata ma bardziej związane ręce. Pomijajac kwestię, że zwyczajnie abonament jest trzykrotnie drozszy od oferty na kartę, to jeszcze sa okropne kary za zerwanie umowy przed czasem co ma przed tym odstraszać.

Jeśli masz Orange Love I kilka usług, to abonament nie jest wysoki, normalnie to po co abonament?

Telefon można wziąć na raty bez abonamentu, tak jak zrobiłem, mam numery na kartę tylko w Orange, drogie abonamenty biorą ludzie bogaci, co dużo wyjeżdżają za granicę, choć FLEX lepiej wypada w tym wypadku 😎

• 106
  • 368
  • 0

Mam Orange Love i właśnie z niej rezygnuję. Internet max jaki mogą zaoferować w mojej miejscowosci to do 10 Mb/s za 110 zł miesięcznie co jest wręcz śmieszne, ta sama prędkość przez 16 lat a przeciez czasy się zmieniają. To tak jakby oferować smartfon z 2009 roku teraz za pełną cenę. Przechodze z abonamentu na kartę z numerem, resztę wypowiadam.

Jeśli chodzi o telefon ja kupiłam teraz z jednorazową płatnością teraz Xiaomi 15 T Pro bez żadnej umowy. Technicznie powinien wystarczyć na kilka lat do przodu, szczególnie że przez rynek pamięci RAM możemy mieć spowolnienie rozwoju telefonów lub nawet zmniejszenie parametrów,.co da pozytywy w postaci koniecznosci lepszej optymalozacji stron i aplikacji a tym samym umożliwi korzystanie nawet ze starszych urządzeń. 

Poziom 31, Pasjonat Galaktyczny
  • 3137
  • 16555
  • 81

W telefonach pamięć jest małym kosztem, procesor nowej generacji winduje cenę telefonu i aparaty fotograficzne, tak na poważnie nawet budżetowy telefon starczy na kilka lat, co do 10Mb/s to przez większość dnia gro tyle ma, ja po 17:00 mam od 50Mb/s wzwyż, ale na telefonie mi to wystarcza, w pracy czy w domu, mam światłowód @Lilienne , 

zrywanie umowy na sens, jak się to opłaci, gro promocyjnych umów jest tak skrojona, by nie opłacało się zrywanie umowy 😎