Nie mogę zainstalować eSIM na zegarku - mimo że było mi to obiecane. Co teraz zrobić?

Poziom 11, Tropiciel Przestworzy
  • 10
  • 21
  • 0

Nie mogę zainstalować eSIM na zegarku - mimo że było mi to obiecane. Co teraz zrobić?

Opis sytuacji:

Podczas podpisywania umowy z Orange w Polsce, zostałem wprowadzony w błąd. Przed podpisaniem umowy poinformowano mnie, że mój smartfon będzie w stanie połączyć się z moimi zegarkami smart poprzez eSIM. Zgodnie z tą informacją, rozważałem zakup usług, ponieważ zależało mi na tej funkcji.

Jednak po podpisaniu umowy okazało się, że usługa ta nie jest dostępna, a moje urządzenia nie mogą zostać połączone za pomocą eSIM, co stoi w sprzeczności z wcześniejszymi zapewnieniami. Czuję się oszukany, ponieważ informacje, które otrzymałem przed podpisaniem umowy, były nieprawdziwe.

Dodatkowo, zgodnie z warunkami umowy, w przypadku rezygnacji z usług, wymagają ode mnie zapłaty kwoty karnej 1500 złotych, co uważam za nieuczciwe, zważywszy na fakt, że zostałem wprowadzony w błąd.

Proszę o wyjaśnienie tej sytuacji oraz rozwiązanie problemu, ponieważ zostałem wprowadzony w błąd przy wyborze usług i podpisałem umowę w oparciu o błędne informacje. Uważam, że w tej sytuacji nie powinienem być zobowiązany do opłaty za wcześniejsze rozwiązanie umowy.

*Doprecyzowałem nazwę tematu oraz przeniosłem z działu "O społeczności" - moderator Wojciech.

17 ODPOW. 17

Poziom 28, Znawca Przestworzy
  • 1491
  • 5960
  • 57

@Banana  składaj reklamację w BOK. Przecież rozmowy są nagrywane. Jeśli umowa zawarta była zdalnie. W przypadku umowy zawartej w salonie może jakiś aneks pomoże.

• 10
  • 21
  • 0

W salonie powiedziały, że 1500 zł pomogą.

A najgorsze jest to, że w salonach Orange pracują oszuści, którym nie zależy na kliencie i jego potrzebach w zakresie usług Orange, tak to wygląda. Teraz nie mogę nawet korzystać z pakietu usług, na który się zapisałam, mimo że jestem zmuszony za niego regularnie płacić.

Poziom 30, Pasjonat Galaktyczny
  • 2850
  • 12153
  • 75

@BananaJaki to zegarek?  Czy wspiera esim? Jaką ofertę wybrałeś w Orange?

Poziom 28, Znawca Przestworzy
  • 1491
  • 5960
  • 57

@Banananapisał(-a)

A najgorsze jest to, że w salonach Orange pracują oszuści, którym nie zależy na kliencie i jego potrzebach w zakresie usług Orange, tak to wygląda. Teraz nie mogę nawet korzystać z pakietu usług, na który się zapisałam, mimo że jestem zmuszony za niego regularnie płacić. 

@Banana  zgłoś na infolinii sprawę. Reklamacja tak, czy tak Ci przysługuje.

• 10
  • 21
  • 0

Ticwatch pro 3 ultra. Tak właśnie jest, zegarek wspiera esim. „Plan s”, jeśli dobrze pamiętam. Natomiast mój smartfon Samsung M23 nie ma opcji dodania eSIM do smartwatchy innych producentów, o czym dowiedziałem się po zarejestrowaniu usług w Orange, aczkolwiek przed zarejestrowaniem usług, gdy zapytałem o możliwość podłączenia z poziomu tego smartfona, odpowiedzieli, że jest to możliwe. 

• 2850
  • 12153
  • 75

Jestem w pracy więc na szybko tylko rzuciłem okiem. Wydaje mi się, ze można dodać esim z poziomu samej aplikacji, a nie telefonu.  Zobacz sobie ten filmik: https://www.youtube.com/watch?v=AUZ2HNGzr7Y

Poziom 43, Mistrz Międzygalaktyczny
  • 21568
  • 62800
  • 860

@Banana tak dla wyjaśnienia. Zegarek nie łączy się z Twoim telefonem przez eSIM. Jeżeli masz główną kartę SIM w telefonie, który nie musi obsługiwać eSIM, to do zegarka wgrywasz drugą kartę eSIM z tym samym numerem co na telefonie. Trzeba wtedy skorzystać z usługi Ekstra eSIM. Taki układ powinien działać, czyli SIM na smartfonie, eSIM na zegarku.

Więcej o usłudze Extra eSIM:

https://www.orange.pl/omnibook/ekstra-karta-esim

• 10
  • 21
  • 0

W salonie Orange powiedzieli mi, że nie da się tego zrobić na moim telefonie i zegarku, ale dopiero po wykupieniu pakietu usług, a wcześniej powiedzieli, że jest to możliwe. Czuję się oszukany. 

W salonie Orange odmówiono mi pomocy w skonfigurowaniu sprzedawanego pakietu usług, tłumacząc, że jest to niemożliwe z moim telefonem i zegarkiem.

• 2850
  • 12153
  • 75

Czyli nie przekonuje Cię fakt,  że to zegarek ma obsługowac eSIM, a nie Twój telefon?

https://www.esim.net/helpdesk/knowledge-base/how-do-i-install-an-esim-plan-in-a-ticwatch-pro-4g