- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
Dziwny sposób rozliczenia faktury korygujacej przez BOK
Czy tak to jest widoczne na fakturach od Orange ja mam trzy usługi i raty za sprzęt do daje mi łączna kwotę.
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
Tu niestety kwestia przepływu informacji. Masz rację że jest źle. Ale jakbyś trafił na konkurencję - na 99% byłoby tak samo. Większość salonów sprzedaży należy do jednej sieci która "wynajmuje" swoje usługi różnym operatorom. Większość spraw nie ma znaczenia. U Ciebie niestety zdarzyła się dosyć "wyjątkowa" sytuacja. I tu sprzedawca (czyli jak rozumiem Orange Retail) powinien Ci dostarczyć korektę. Czemu nie wysyła? Potem z uwagi na różne "przegródki" rozliczeniowe dział B2P (nie wiem jak na dziś oficjalnie się nazywa) powinien Ci przy fakturze dostarczyć informacje dotyczące przeksięgowań, stanie salda i możliwych dyspozycji by sprawę wyprostować. Czemu tego zabrakło? Nie wiem. Czemu Orange nie może samo przeksięgować? To już kwestie formalne/podatkowe wchodzą w grę. Jak pisałem wcześniej - numer konta dostarczany do wpłat na fakturze dotyczy usług telekomunikacyjnych. A tak naprawdę zgodnie z odpowiednimi regulaminami/umową - jest to potem przesyłane na nawet kilkanaście subkont (przegródek) - w zależności jak bardzo skomplikowane są usługi. Zwykle klienci mają dwie przegródki - na usługi telekomunikacyjne i druga "na raty".
Dla mnie hejtem jest produkowanie nieprawdziwej informacji, że w wyniku błędu sprzedawcy można komuś podnieść sumę rat. Sytuacje kiedy można wystawić fakturę korygującą są określone w prawie i dotyczą wszystkich umów sprzedaży. Info jest np. tu http://www.finanse.mf.gov.pl/documents/766655/f4ece3b9-3906-40f3-988b-84b61541763f
Błąd sprzedawcy nie jest ujęty jako przesłanka do wystawienia korekty. A tzw. "pomyłka w cenie" ma swoje mocne uregulowanie w prawie. I mamy nie robić zakupów na święta? Bo za 3 miesiące sklep będzie chciał od nas 2-3 razy więcej kasy za to co kupiliśmy teraz?
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
@Piotrekk85ja nie zarzucam Orange Polska , że chce ode mnie więcej pieniędzy. Mam pretensje o brak rzetelnej informacji i prawidłowego załatwienia sprawy, bo wynikła ona z winy Orange ( obojętnie Polska czy Retail). W jednej z odpowiedzi jest osoba podpisana, w drugiej już nie. Taki szczegół, który dla mnie znaczący w ocenie firmy. I jeszcze jedno: przeczytałem Umowę z Orange dokładnie: nie ma tam mowy o żadnym podmiocie o nazwie Orange Retail. Więc proszę mi nie mówić @Piotrekk85,ze to co jest w umowie jest wiążące dla mnie. Jest dla mnie, dla Orange jak widać nie.Ale to błahostka. Ale jak przychodzi później do sprawy sądowej, to okazuje się to bardzo ważne.
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
tak na marginesie: dostałem tylko jedną umowę. Ale co tam.
Orange jest świetne i świadczy usługi na najwyższym poziomie.
Amen.
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
A jak to się ma do tego Faktura korygująca a nota korygująca
Edit @Kierus57 A kto jest sprzedawca tych telefonów Orange czy inna firma ?
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
@Kierus57: umowy sprzedaży nie muszą być spisywane. Wystarczy paragon, faktura, przybicie ręki... sms...
@Anonim: a co to za różnica? Nota tu nigdy się nie pojawi bo to nabywa ją wystawia.
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
Właśnie przejrzałem swoją umowę i fakturę na sprzęt i na usługę "Internet mobilny Domowy" od T-mobile i kto wystawił mi umowę i raty za sprzęt jest taka sama nazwa i ten sam adres tak samo występuje, w harmonogramie spłat rat tak samo numer konta jest bez zmian.
Myślę, że dalsza dyskusja jest bez sensu na ten temat. Bez obrazy podpisałeś umowę mamy Cię.
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
To już nie te czasy, że wszystko robi jedna firma. Każdy ma swoje zadanie które ktoś na górze wyznacza.
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
@Piotrekk85napisał(-a)
Bo można kupić u operatora lub w sprzedaży zewnętrznej. Każdy ma wybór. Np tu http://europhone.pl
To już nie te czasy, że wszystko robi jedna firma. Każdy ma swoje zadanie które ktoś na górze wyznacza.
W moim przypadku zawierałem nie pod tym adresem i żaden telefon się nie zgadza.