- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
Dyrektywa unijna +5 zł do każdej usługi na czas nieokreślony. Gdzie jest o tym mowa?
Hej. Pytanie do eksperta/pracownika Orange.
Czy możecie podać dyrektywę unijna z 10 listopada 2024 na którą powołują sie konsultanci próbując wcisnąć przedłużenie umowy? W związku z tą dyrektywa każda usługa na czas nieokreślony bedzie mieć doliczone 5 zlotych do ceny abonamentu. Szukam i szukam i znaleźć nie mogę.
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
Dyrektywa unijna +5 zł do każdej usługi na czas nieokreślony. Gdzie jest o tym mowa?
Zmiany dla obecnych abonentów
Nowe przepisy znajdą zastosowanie do już zawartych umów z operatorami telefonii komórkowej oraz internetu.
Dorota Nadolna–Jasińska, radca prawny z kancelarii Togatus, zwraca uwagę, że jedna z istotnych dla obecnych abonentów zmian dotyczy warunków przedłużenia umowy. - W rozsądnym terminie, nie później niż 30 dni przed upływem okresu, na jaki umowa została zawarta, operator będzie miał obowiązek poinformować konsumenta o warunkach, na jakich umowa zostanie automatycznie przedłużona, a także o najkorzystniejszych oferowanych przez siebie pakietach taryfowych dotyczących usług objętych umową. Konsument będzie miał prawo do wypowiedzenia przedłużonej umowy w każdym czasie z zachowaniem miesięcznego okresu wypowiedzenia – mówi ekspertka. Jak tłumaczy, obecnie konsument, który nie chce kontynuować zawartej umowy, musi samodzielnie pilnować terminu tej zakończenia.
Na logikę to dyrektywa nie może wymuszać większej opłaty. Jest to po prostu część oferty i tyle. Może chodzić po prostu o udzielone rabaty które są tylko w umowie na czas określony, przykładowo ze strony Orange:
- Ceny uwzględniają rabat dla użytkowników Mój Orange za e-fakturę, odbierany co miesiąc w Mój Orange (−5 zł/mies.).
- W cenach zawarte są też rabaty: za zgody marketingowe (−5 zł/mies.), a także, przez pierwsze 24 mies., za zawarcie umowy na czas określony (−10 zł/mies.).
Przedłużając umowę znowu dostajesz rabat.
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
Dziękuję za wyjaśnienie.
Wynika z tego, że konsultantka poprostu próbowała mnie naciągnąć na przedłużenie umowy która od lipca 2023 jest na czas nieokreślony, stosując zwroty w stylu "Od przyszlego miesiąca bedzie Pan płacił po 5 zlotych wiecej za kazda usługę na czas nieokreślony z powodu tej dyrektywy"
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
No może konsultantkę tutaj poniosła fantazja z uzasadnieniem, ale informacja o podniesieniu opłat jak najbardziej poprawna. I to nawet nie o 5, a o 10 zł (tak jak kolega @tolek napisał powyżej), a nawet i więcej jeśli dostałeś jakies specjalne dodatkowe rabaty. Rabat na czas okreslony funkcjonuje dla umów zawartych od września '22, więc na pewno Ci się podniesienie. Sprawdź najlepiej podsumowanie warunków ostatniej umowy, aby sprawdzić cenę od 25go miesiąca. 🙂
EDIT: Sorki, nie doczytałem że już jesteś na nieokreślonym. Także już straciłeś rabaty jeśli jakieś miałeś. Ale innym potomnym moze się przydać;)
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
@Mattzdnapisał(-a)Dziękuję za wyjaśnienie.
Wynika z tego, że konsultantka poprostu próbowała mnie naciągnąć na przedłużenie umowy która od lipca 2023 jest na czas nieokreślony, stosując zwroty w stylu "Od przyszlego miesiąca bedzie Pan płacił po 5 zlotych wiecej za kazda usługę na czas nieokreślony z powodu tej dyrektywy"
To zwykłe kłamstwo.