Blokowane połączenia aplikacji i gier w LTE

Poziom 17, Badacz Przestworzy
  • 37
  • 28
  • 0

Dlatego w tym wypadku bardzo chciałbym usłyszeć cokolwiek ze strony Orange co się dzieje... 

Poziom 30, Pasjonat Galaktyczny
  • 2851
  • 12157
  • 75

Widzę, że były próby na ipv4, ale czy sprawdzaliście na ipv6?

Jeżeli nie to APN:

Nazwa : dowolna

APN: internetipv6

Użytkownik: internet

Hasło: internet

Uwierzytelnienie : pap

Protokół: ipv6

I co wam pokazuje po zmianach na

https://test-ipv6.com/ ?

• 37
  • 28
  • 0

Za moment sprawdzę. Czy @atlas_cudow może Pan mi podać to, co mam wpisać na podstawie screena z mojego routera, którego wkleiłem kilka stron wcześniej? Trzeba tam podać numer - czy ma on być taki sam jak przy ipv4? *99#?

EDIT: Sprawdziłem - miałem ten profil nawet na liście w routerze. Niestety. Bez żadnego efektu. 

• 37
  • 28
  • 0

@atlas_cudow - Podsyłam jeszcze screeny po zmianie protokołów IPv6. W obu przypadkach - nie działa. 

Zrzut ekranu 2025-06-03 181741.pngZrzut ekranu 2025-06-03 181822.png

• 2851
  • 12157
  • 75

@maciekx94  Pisałeś, że nie łączy się za aplikacjami, np Netflix. A przez przeglądarkę działa? Jeżeli nie to jaki błąd wywala przeglądarka?

P.s.: Na forach internetowych raczej zwracamy się bezpośrednio. Aż tak stary nie jestem, aby pisać pan atlas cudow XD

• 37
  • 28
  • 0

P.s.: Na forach internetowych raczej zwracamy się bezpośrednio. Aż tak stary nie jestem, aby pisać pan atlas cudow XD

Dobrze. Jestem osobą kulturalną i zawsze wolę pisać na per Pan, ale jasne 🙂

Wracając do tematu. Spotify / Netflix nie działa również w przeglądarkach. I nic się nie pokazuje. W przypadku Spotify jest tylko ciemnoszary ekran i notorycznie "kręci się kółeczko" przy nazwie strony na karcie przeglądarki. W przypadku Netflixa jest to samo. Załączam screena z Edge. Ale tak samo wygląda w kontekście Chrome oraz na Mac, bo akurat też posiadam. 

W aplikacjach wygląda to bardzo podobnie. Jak tylko włączę VPN lub przełączę się na internet od innego operatora, od razu ładuje zarówno aplikacje, jak i na stronie WWW 😉

Zrzut ekranu 2025-06-03 184412.png

Poziom 35, Ekspert Galaktyczny
  • 2941
  • 13927
  • 129

@maciekx94 Mimo zmiany typu połączenia (IPv4/IPv6) i tak wychodzisz przez ten sam adres IPv4. Porównajcie sobie te adresy. Może wspomniane przez Ciebie serwisy wycinają ruch z tej puli.

• 2851
  • 12157
  • 75

Właśnie milem pisać to samo, że może serwisy biorą tę pule jako jakiś VPN, czy coś takiego...

• 37
  • 28
  • 0

@Samotnick @atlas_cudow 

Niestety nie jestem ekspertem w tej dziedzinie i niestety do końca nie wiem, o czym dokładnie mówicie. Nie wiem jak do zdiagnozować i potencjalnie naprawić... Serwisy to jedno. Problemem są również gry online. Sporo gram w gry sieciowe i zdecydowana większość gier online po prostu nie działa.

Jako przykład koronny podałem CS2, ponieważ w tym wypadku to najlepiej widać. Często gram w gry ze swoimi znajomymi - gdy "postawię serwer" w jakiejś grze, oni go nie widzą. Jeśli oni postawią - wtedy ja nie widzę... Od 2021 roku, gdy jestem stałym użytkownikiem tego internetu, NIGDY nie było takich właśnie problemów. Pojawiły się one właśnie w okolicach 20 maja. 

Oczywiście znów zaznaczę, że gdy połączę się internetem od innego operatora lub załączę program VPN, wszystko magicznie się naprawia zarówno pod kątem łączenia się z aplikacjami, jak i działającymi grami online. 

• 37
  • 28
  • 0

Jest rozwiązanie tego problemu. Wcześniej pisał o tym @Samotnick. Trzeba wykupić opcję "VPN Orange" poprzez Mój Orange i skonfigurować profil w routerze.

Pan z pomocy technicznej Orange (po raz pierwszy w tej całej sprawie BOK mnie tak przekierowało, a nie do zwykłego konsultanta) powiedział, że to pomoże i tak też się stało. Dopytywałem o informację, dlaczego w ogóle jest ta awaria, ale nie otrzymałem odpowiedzi. Pan po drugiej stronie dodał tylko, aby raz na jakiś czas przejść na "zwykły" profil bez VPN i zobaczyć, czy działa. Wtedy można też zrezygnować z dodatkowej usługi.

Oczywiście, to kosztuje. Pierwszy miesiąc 12 zł (opłata + aktywacja), później już 7 złotych. Zobaczymy, jak to się potoczy.