- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
Blokowane połączenia aplikacji i gier w LTE
Uwaga - jest przełom. Raz jeszcze spróbowałem podmiankę SIM, włożyłem do Routera swoją kartę SIM z telefonu... i działa! Wcześniej to robiłem i nie było efektu, ale teraz zadziałało!
W takim razie, co mam zrobić?
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
1.Wyłączyć i włączyć urządzenia.
2. Przy tych nowych ustawieniach przeinstalować niedziałające aplikacje i ewentualnie znowu wyłączyć/włączyć
3. Nie zawadzi wymienić kartę sim na nowszą
Bonusowa rekomendacja:
Pozbyć się tego Alcatela i tej firmy więcej nie kupować
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
Kartę z routera włożyć do telefonu, chwilę pokorzystać, a potem przełożyć do routera i sprawdzić.
Wygląda na błąd konfiguracji BTS (mniej prawdopodobne) albo ustawień na koncie klienckim (bardzo prawdopodobne). Trzeba sprawdzić prepaid Orange zarejestrowany na innego klienta w tej lokalizacji na tym samym sprzęcie i programach.
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
Tak zrobię. Serdecznie dziękuję Panu za pomoc!
Co do Alcatela - router dostałem od Orange, ale już postanowiłem, że w poniedziałek zaopatrze się w nowy sprzęt.
Kolejna obserwacja - włożyłem kartę z Routera do telefonu i w telefonie nie mogę połączyć się ze Spotify, Netflix - tak jak było wcześniej. W telefonie mam ustawiony profil pod IPv4, specjalnie sprawdziłem. Czy to oznacza, że karta SIM jest do wymainy?
Edit 2. Włożyłem znów kartę z domowego LTE do routera... i nie działa.
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
@ŁysaKaszankaINCnapisał(-a)
Wygląda na błąd konfiguracji BTS (mniej prawdopodobne) albo ustawień na koncie klienckim (bardzo prawdopodobne). Trzeba sprawdzić prepaid Orange zarejestrowany na innego klienta w tej lokalizacji na tym samym sprzęcie i programach.
Co z tym można zrobić? Czy trzeba to gdzieś zgłosić? Dodam tylko, że internet LTE (ten wadliwy aktualnie) jest na umowie innej osoby, niż mój numer, który działa.
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
Tak może być. Skoro nie działa, warto wymienić SIM na nową. Zdarza się, że coś na karcie się posypie. Jak samo się zepsuło, to często jednak samo się nie naprawi. To wszystko to próba naprawy na czuja utrudniona trochę faktem, że za pośrednictwem forum a nie własnoręcznie na żywo. Jaka jest przyczyna to trudno stwierdzić zwłaszcza, że "u mnie działa". Cały czas jadę na internecie mobilnym orange i loguje zarówno do Spotify, Teams i jak miałem Netflix też bez problemów. Jaki to smartfon?
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
Porządkując dyskusję dla czytelności:
1. Z kartą internetową Orange w routerze (należącą do innej osoby, na innym koncie abonenckim) wymienione aplikacje nie działają?
2. Z kartą telefoniczną- przełożoną ze smartfona do routera aplikacje działają właściwie?
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
Trochę się nagmatwało, dlatego porządkuję:
1. Tak. Gdy karta SIM z Internetem Mobilnym LTE (domowym) jest w routerze, aplikacje nie działają. Podobnie ma się sprawa, gdy ta sama karta jest w telefonie. Wtedy na smartfonie nie mogę odtworzyć między innymi Spotify.
2. Gdy przełożę swoją kartę SIM ze smartfonu do routera (tamta karta SIM jest na innego abonenta) wszystko działa.
Jest jeszcze jedna sprawa, którą właśnie zauważyłem. Dla kolejnego testu włączyłem hotspota ze swojego smartfona, ze swoją kartą SIM (nie tą z routera). Podłączyłem się komputerem z telefonem WIFI... i aplikacje dalej nie działają. O.o.
Jeszcze jedna rzecz mi się przypomniała, może będzie ona znacząca. Gdy po raz pierwszy ten problem się pojawił, robiłem research w internecie. Okazało się, że kilka osób łącznie ze mną ma ten sam problem i wszyscy - jak wynikało z dyskusji m.in. na Wykopie - są abonentami Orange.
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
Rzeczywiście w przeszłości były na naszym forum zgłaszane kłopoty z działaniem Spotify przez internet mobilny.
Czy jeśli przez hot spot (z karty telefonicznej) nie działają te aplikacje na laptopie, to jednak mimo tego działają one na smartfonie? Warto sprawdzić, czy dane aplikacje mają w ustawieniach smartfona zaznaczoną możliwość korzystania z danych mobilnych