Światełko w tunelu

ROZWIĄZANE

Poziom 37, Nawigator Galaktyczny
  • 2322
  • 6950
  • 225

Światełko w tunelu

@bronzubnapisał(-a)

@Arti_Kn_Pl , właśnie dzisiaj, chyba asystentka handlowca dzwoniła i ponaglała, a gdy zadałem jej parę pytań z moimi wątpliwościami, to ona tej oferty nie widzi i ma przekazać "opiekunowi". A że jedynie potwierdziła fakt dzierżawy na łączach PŚO, więc mi się nie spieszy. Bo już sam fakt obowiązkowego wybrania daty instalacji dla technika partnerskiego Orange, czyli z PŚO, uruchamia natychmiast ich działania. Gdyby więc ten sam technik kiedyś, w przyszłości, miałby nie daj Boże przypomnieć sobie, że ja jednak ofertę Orange nie zaakceptowałem, to lepiej może nie "odpalać" umowy, bo te niewygodne moje pytania czekają na odpowiedź, a ja mam jeszcze czas do jutra (chyba do pónocy). Nie kuś, nie będziesz kuszony. Wiem, że dopiero po przeczytaniu warunków umowy i akceptacji ruszy do przodu inwestycja, co zresztą ta asystentka delikatnie "straszyła", że im później podejmę decyzję, tym bardziej wszystko się opóźni. Czyli grają na czas. 

@atlas_cudow , właśnie w tym sęk, że nie widzę na chwilę obecną w tej ofercie tel. stacjonarnego i komórki, więc próbowałem dopytać. Samo światełko byłoby za tą cenę tyle samo, ile w obecnym pakiecie płacę za wszystko. No, może parę zł taniej, ale nie o grosiki chodzi, a o tego kota w worku. Ona obiecała, ze handlowca "pogoni" do rozmowy ze mną😀 Mój czas, te też mój pieniądz😊

@bronzub 

Samo wybranie daty wizyty technika nie spowoduje żadnej akcji prócz dostępu do dokumentów także śmiało. Mało tego możesz samodzielnie potem zmienić termin wizyty na inny wolny, dostępny.  Tokże śmiało.

Rozumiem że masz obecnie na miedzi 4U a w zamówieniu 2U? Jeśli tak jest, a chcesz pozostałe usługi to możesz już śmiało anulować zamówienie bo wytnie pozostałe usługi i będzie problem.

W Orange nadal jest Love 4U i tu musisz żądać zmigrowania tej oferty do światłowodu. W zamówieniu masz Love Mini i możesz dobrać Extra TV bez Voip.

Ci handlowcy to domokrążcy nie zatrudnieni w Orange tylko firma zewnętrzna - ich cel sprzedać byle jak, jak najwięcej i jak najdrożej.

Poziom 20, Odkrywca Przestworzy
  • 2160
  • 16488
  • 3

Światełko w tunelu

Uff! @Arti_Kn_Pl  uspokoiłeś moje skołatane nerwy. Dzięki Ci za to potwierdzenie, bo myślałem cały czas, jak dotknę daty, to już mnie "zahaczą". No i rzeczywiście masz rację, że handlowiec zmigrować chciał 2U i resztę wyciąć, co mu wczoraj wytknąłem. Był niemile zaskoczony. Tylko, że on jest pracownikiem Orange, bo go zidentyfikowałem. Ale poczarował z imieniem, a może i nazwiskiem tej "asystentki", bo system takiej pani nie widzi.

@atlas_cudow , sprawdzałem na stronie webowej mój i sąsiadki adres. Jest u mnie światłowód bez Netflixa. Tyle zobaczyłem, ale jak mówisz, gdybym zaczął majstrować przy tym, kiedy oferta już została mi wysłana, to narobiłbym bigosu. Spokojnie rozważę, o ile ten opiekun do mnie zadzwoni😊

Poziom 38, Pomocnik Międzygalaktyczny
  • 8694
  • 35143
  • 293

Światełko w tunelu

Od przeglądania oferty bigosu nie narobisz. Zanim złożysz zamówienie jeszcze kilka razy poproszą o potwierdzenie. Można dokładać do koszyka co się chce, sprawdzać podsumowanie i wszystko wywalić. Żaden bigos z tego nie powstanie.

• 2160
  • 16488
  • 3

Światełko w tunelu

@j131napisał(-a)

Od przeglądania oferty bigosu nie narobisz. Zanim złożysz zamówienie jeszcze kilka razy poproszą o potwierdzenie. Można dokładać do koszyka co się chce, sprawdzać podsumowanie i wszystko wywalić. Żaden bigos z tego nie powstanie.

@j131 , za sprawą kolegów, namieszałem w tym bigosie😀 W trakcie przeglądania ofert, zadzwonił do mnie handlowiec i ma wywalić ofertę do kosza, a przygotować taką, którą mu krok po kroku czytalem ze swojego konta MO. Jak to określił, ugrałem dla siebi, a on stracił. W detale rozmowy nie wchodzę, ale dla przyszłych ofert kierowanych do klientów, warto samodzielnie lub z pomocą kogoś, ugrać ofertę dla siebie. W tej drugiej ofercie ma być okres bezpłatny na pó roku i taniej do 12 m-ca. Znasz się na sprzęcie, więc podpowiedz mi, czy Smartbox Wi-Fi 6 za 4,99 dzierżawy, to z FB 6 też za tę kwotę, czy przy 600 Mbs, wysyłaniu do 300Mbs i odbiorze do 100 Mbs (chyba nie pomyliłem technicznych terminów) jedno i drugie ma być, czy tylko jedno z nich? Bo w tej ofercie jest opcja zmiany, a ja trochę tego nie doczytałem w celach edukacyjnych. No i odkrył chyba karty, co ja zweryfikowałem jako pracownik Orange, a w mailu wygląda mi na partnera technicznego Synergy. Puścił mi strzałkę, żebym mu tę wyniuchaną przeze mnie ofertę pokazał w mailu. OFERTA.jpgSYNERGY WĘGRÓW.png

• 8694
  • 35143
  • 293

Światełko w tunelu

SWB nie potrzebujesz. Możesz zawsze dołożyć gdyby się okazało że zasięg słaby. Ale na umowie lepiej niech go nie będzie.

• 2160
  • 16488
  • 3

Światełko w tunelu

@j131 , dziękuję za poradę 😊👍 A tak poza tym, jak się sprężyłem i cisną codziennie, to być może obietnicę w poniedziałek handlowiec spełni 😊

• 2160
  • 16488
  • 3

Światełko w tunelu

No i nie podpisalem. Oferta wygaszona i dostałem kolejną ofertę, w której nic nie ma lepszego, a nawet w drugim roku wychodzi drożej. W tej chwili za stacjonarny, OL Mini z internetem domowym 10 Mb, oraz abonament komórkowy płacę niecałe 120 zł, a oni chcą wymiksować stacjonarny do VoIP, bo mi konsultant powiedział o procesie odchodzenia od miedzi oraz stacjonarnych i stąd nabierają wody w usta, jak się ich ciśnie. Moja samodzielna konfiguracja najpierw po sprawdzeniu dostępności światłowodu prowadziła mnie do 300 Mbs z FB3, a gdy ustawiłem swoją do 600 Mbs, to wskoczył FB6, ale zawsze z dzierżawą 20 zł od dostawcy światłowodu, czyli Polskiego Światłowodu Otwartego. A ten wycinek, to pochodzi z wczorajszej rozmowy na infoliniiOrange Dzień dobry .png

• 8694
  • 35143
  • 293

Światełko w tunelu

Przestań się upierać przy utrzymaniu telefonu stacjonarnego na miedzi. To nie ma żadnego sensu. VoIP z punktu widzenia użytkownika działa nieodróżnialne od telefonu na łączu miedzianym. Po prostu kabelek od telefonu przekladasz z gniazdka do portu w Funboksie i tyle.

• 2160
  • 16488
  • 3

Światełko w tunelu

@j131 , może i masz rację. Nie powinienem się upierać, bo Orange odetchnie z ulgą, pozbywając się kolejnego upartego? Od Netii dostalem propozycję przeniesienia z miesięcznym okresem wypowiedzenia i brakiem kary, bo mam APU. Telefon z bazą i ustawię, gdzie mi pasuje, a nie będę zagracał pokoju z tv, gdzie na szerokim stoliku stoi tv i dwa urządzenia (do pomiaru wilgotności i programator do ogrzewania).  Dobrze, że chociaż one nie mają kabelków, ale pozostalych czasem żona ma dosyć. Pod spodem stoi router i kolejne kabelki, chociaż jak chwilę temu zobaczyłem w Afryce Expres mieszkanko z całym arsenałem różnych kabelków i urządzeń obok tv, też na szerokim stoliku, to pomyślałem, że u nas nie jest tak źle. Ale czy wypoczynek wśród kabli jest komfortowy? Dojdzie światłowód i mam studio😊 Brakuje mi tylko kabelka Ethernet do podłączenia laptopa HP z routerem, bo te tradycyjne końcówki wchodzą do routera, ale do HP już nie. Nie wiem, po co Ci piszę, bo każdy użytkownik ma inaczej, ale chciałbym chociaż troszkę ruszyć Twoją wyobraźnię. Wiesz, bo pomogłeś, jaką traumą jest dla nas to z przed roku, więc cały czas mierzymy się z różnymi rzeczami. Wczoraj zrywałem dwie warstwy izolacyjne i wykładzinę w łazience i wszystko w biegu. Telefony od Orange i Netii w trakcie pracy, ale uporaliśmy się wspólnie z żoną z położeniem nowej izolacji oraz wykładziny😊 Miłego weekendu 😊  My dzisiaj grillowaliśmy 😊

• 8694
  • 35143
  • 293

Światełko w tunelu

Kablologia przy konfiguracji FB2 na aDSL z telefonem stacjonarnym jest bardzo podobna do kablologii z VoIP na FB3 FTTH. Liczba kabelków i gniazdek jest dokładnie ta sama. Pozycjonując odpowiednio gniazdko optyczne i FB3 możesz dość dowolnie to kształtować. Gniazdko telefoniczne i prowadzące do niego kable będzie można usunąć.
Każdy jakoś sobie z tymi kablami radzić musi, zwłaszcza w domku nie jest to zadanie trywialne. Ale nie ma sensu decydować o zakresie usług antycypując problematyczność okablowania. To się da ogarnąć.
Gniazdko światłowodowe. Z niego cienki, biały światłowód do kostki ONT. Te dwa będą domyślnie blisko siebie. Z ONT kabel eternetowy do FB3. Ten kabel także domyślnie jest krótki. Gdyby łącze nie było obce to kabelek światłowodowy szedłby bezpośrednio z gniazdka optycznego do FB3, bez ONT (czyli jeden kabelek zamiast dwóch). Dalej z FB3 podłączasz kablami eternetowymi co się tylko da, czyli przede wszystkim dekoder TV (jeśli bierzesz usługę IPTV) i komputery. Jeśli wystarczy ci takie WiFi jakie daje FB3 to nic więcej nie będzie miało kabli eternetowych, ale jeśli chcesz mieć lepszy zasięg, to będziesz musiał gdzieś podłączyć dodatkowy access point. Telefon ten sam który mssz teraz, tym samym kabelkiem telefonicznym który masz teraz przełączasz z gniazdka telefonicznego do gniazdka telefonicznego w FB3. Ot i cała kablologia.

PS. Wszystkie kable eternetowe mają zawsze wtyczki RJ45, i pasują do każdego gniazdka eternetowego. To co piszesz o sprzęcie HP sugeruje że mylisz kabel USB z eternetowym. Może pokaż jakiś obrazek.