Dlaczego tolerujecie istnienie płatnych opcji typu subskrypcja przychodzących SMS za 25?

ROZWIĄZANE

Poziom 12, Tropiciel Przestworzy
  • 288
  • 749
  • 0

Dlaczego tolerujecie istnienie płatnych opcji typu subskrypcja przychodzących SMS za 25?

Wysłałem znajomemu link do pobrania Paint.net (https://getpaint.net). Niestety, na tej stronie jest wielka reklama z przyciskiem pobierz, kierująca do formularza z subskrypcją jakichś wątpliwej jakości treści. Nieświadomy człowiek, ufając mi, przeszedł przez ten proces i zapłaci w rachunku Orange 30 zł za nic. Domyślne limity jak widać nie działają. Dlaczego tolerujecie istnienie płatnych opcji typu subskrypcja przychodzących SMS za 25zł+VAT?

1 ZAAKCEPTOWANE ROZWIĄZANIE

Rozwiązanie:

Ekspert AMA
  • 267
  • 1100
  • 176

Już chciałem napisać, że to tematyka nie z naszego poletka, ale jednak tak.

Po pierwsze - nieważne co kto "toleruje", bo niestety konieczność zapłaty nie jest winą Orange (czy jakiekogolwiek innego operatora) tylko niefrasobliwości użytkownika 😞

Sam napisałeś:

kierująca do formularza z subskrypcją jakichś wątpliwej jakości treści

Pytanie do użytkownika: czemu zdecydował się na subskrypcję wątpliwej jakości treści? Zajrzałem na tę stronę, nie wiem na jakiej zasadzie została pobrana opłata, ale wiem, że strona nie ma nic wspólnego z Orange Polska.

Na takiej samej zasadzie działają scamy na "dostałeś telefon, zapłać tylko za wysyłkę". Jeśli wejdziesz z IP Orange to strona pokaże się w naszym logotypie, ale przy IP konkurencji - okaże się, że to inny z czołowych dostawców usług telefonii komórkowej ma dla Ciebie taki "prezent". A na koniec nie zwracamy uwagi, że podając numer karty nie płacimy wcale za dostawę "iPhone'a", czy nowego Galaxy, ale właśnie za subskrypcję czegoś totalnie zbędnego 😞

Przykład choćby na https://cert.orange.pl/aktualnosci/iphonea-nie-ma-a-dwie-stowy-co-14-dni-placic-trzeba/

a

Wyświetl rozwiązanie w oryginalnym poście

1 ODPOWIEDŹ 1

Ekspert AMA
  • 267
  • 1100
  • 176

Już chciałem napisać, że to tematyka nie z naszego poletka, ale jednak tak.

Po pierwsze - nieważne co kto "toleruje", bo niestety konieczność zapłaty nie jest winą Orange (czy jakiekogolwiek innego operatora) tylko niefrasobliwości użytkownika 😞

Sam napisałeś:

kierująca do formularza z subskrypcją jakichś wątpliwej jakości treści

Pytanie do użytkownika: czemu zdecydował się na subskrypcję wątpliwej jakości treści? Zajrzałem na tę stronę, nie wiem na jakiej zasadzie została pobrana opłata, ale wiem, że strona nie ma nic wspólnego z Orange Polska.

Na takiej samej zasadzie działają scamy na "dostałeś telefon, zapłać tylko za wysyłkę". Jeśli wejdziesz z IP Orange to strona pokaże się w naszym logotypie, ale przy IP konkurencji - okaże się, że to inny z czołowych dostawców usług telefonii komórkowej ma dla Ciebie taki "prezent". A na koniec nie zwracamy uwagi, że podając numer karty nie płacimy wcale za dostawę "iPhone'a", czy nowego Galaxy, ale właśnie za subskrypcję czegoś totalnie zbędnego 😞

Przykład choćby na https://cert.orange.pl/aktualnosci/iphonea-nie-ma-a-dwie-stowy-co-14-dni-placic-trzeba/

a