Ruszyła kolejna tura IV konkursu w ramach KPO

ROZWIĄZANE

Poziom 20, Odkrywca Przestworzy
  • 423
  • 1534
  • 4

Pomysł sobie u mnie jak operator lokalny woli monopol i nikomu nie daje BSA, ze względu ich polityki wewnętrznej 😉 Przez co Orange inwestuje u nas mniej niż w takim Toruniu czy Inowrocławiu (ostatnio Orange jak widziałem doprowadził światłowód do parku handlowego). 

Poziom 18, Badacz Przestworzy
  • 85
  • 326
  • 0

U mnie w mieście lokalny ma właściwie monopol, w dodatku teraz w ogóle przestali inwestować w infrastrukturę. Udostępniają Orange'owi sieć na modelu BSA (bo u mnie w mieście Orange nie ma własnej infrastruktury światłowodowej), ale mało kto korzysta z takiego rozwiązania, Światłowód Inwestycje zaczęło ok. rok temu budować sieć na większych osiedlach domków jednorodzinnych, jak do kogoś ŚI nie dosięga to jest skazany na łaskę lokalnego albo Neostradę z zawrotnymi prędkościami.

Poziom 32, Pasjonat Galaktyczny
  • 2398
  • 10489
  • 94

Kolejna trudność dla operatorów w realizacji projektów ze środków na budowę sieci: List_Prezesa_Urzędu_Ochrony_Danych_Osobowych_do_Minister_Funduszy_i_Polityki_Regionalnej

Źródło: LinkedIn

No i jeszcze obraz jak too wygląda od środka daje komentarz (nie jestem w stanie zweryfikować na ile prawdziwy no ale daje do myślenia):

Sądzę, że beneficjenci KPO/FERC walczący z czasem nie mają teraz nic lepszego do roboty, niż ugoszczenie kolejnych kontrolerów... Więcej na temat kontroli mogą powiedzieć szczególnie Ci budujący sieci ze środków publicznych, którzy tłumaczą się aktualnie przed NIK między innymi z tego:

1. dlaczego nie wybrali wykonawców w trybie konkurencyjnym (bo nie musieli)
2. dlaczego nie mają tablicy informacyjnej przy uczęszczanych traktach komunikacyjnych w każdej (sic!) miejscowości w projekcie (bo nie muszą),
3. dlaczego nie maja osobnej dokumentacji na dowód gospodarnego wydatkowania środków (bo realizują projekt w oparciu o stawki ryczałtowe),
4. kogo wybrali do komitetu sterującego projektem,
5. dlaczego mimo, że sieć działa nie świadczą jeszcze usług (bo nie mogą z uwagi na kwestie oferty hurtowej),
6. dlaczego nie uzyskują zgody na wymianę PA z list dodatkowych (bo nie muszą).

Myślę, że szczególnie Ci z beneficjentów, którzy aktualnie zamiast budować w pocie czoła tłumaczą się NIKowi de facto za CPPC z zasad realizacji projektów i interpretują jasną jak słońce dokumentację konkursową przyjmą kolejną kontrolę z otwartymi rękami, świeżą kawą i ciastem.

Ironia w pełni świadoma i zamierzona.