Nie można wyświetlić tego widżeta.

Podłączenie światłowodu - sąsiad za płotem ma, skrzynka 2 metry od płotu

Poziom 9, Zwiadowca Przestworzy
  • 2
  • 8
  • 0

Cześć, 

już tracę cierpliwość i zdrowie psychiczne, może ktoś będzie w stanie doradzić.

Kupiłem dom, na naszej ulicy trwała inwestycja z KPO, wszystkie domy wokół na internet.gov.pl były pokazane jako ujęte w planie, oprócz naszego. No ale tym się nie przejmowaliśmy bo przecież można dorejonować, skoro inwestycja wciąż trwa, nie? No nie - próbowaliśmy przez wójta, przez salon orange, ale chyba za mało cisnęliśmy bo inwestycja zdążyła się skończyć zanim dostaliśmy porządną odpowiedź. A odpowiedź którą dostaliśmy -> "Inwestycja skończona, nie planujemy podłączyć tego adresu, ale dodamy Pana do bazy popytowej".

No dobra, skoro nie przez KPO, to może chociaż mogę współfinansować przyłączenie? Złożyłem wniosek przez stronę orange i dostałem SMS z numerem wniosku treścią w stylu "w ciągu tygodnia odezwiemy się z kolejnymi informacjami". Żadne informacje nie przyszły, złożyłem już 3 wnioski pierwszy 16 grudnia.

Probowałem też dobijać się przez biuro obsługi, gdzie konsultanci są bezradni. Niektórzy zwalają winę na Nexerą - która wg nich jest odpowiedzialna za ten rejon; inni mówią że jest tamten odrzucony wniosek o dorejonowanie i on blokuje tworzenie kolejnych.

To może chwilę o Nexerze. Wg ich mapy faktycznie mają kilka podłączeń na mojej ulicy ale są to adresy po drugiej stronie ulicy. Natomiast ta nowa instalacja z KPO jest po mojej stronie, w domu płot w płot po lewej i po prawej, a kabel idzie idealnie pod (przed) moją bramą wjazdową. Dodatkowo skrzynka ze światłowodem (naklejka orange) jest 2 metry od mojego płotu, po tej samej stronie ulicy.

Napisałem tak czy siak do Nexery i dostałem negatywną odpowiedź, gdzie za powód podali że mój budynek znajduje się w drugiej lini zabudowy co uniemożliwia podwieszenia kabli - co zdaje się potwierdzać że "ich" instalacja to tylko ta po drugie stronie ulicy, a nie ta z KPO, albo te z KPO nie mogą zostać wykorzystane do podłączenia prywatnego.

Wrzucę screenshoty z map. Frustrujące jest to że światłowód przebiega zapewne wzdłuż mojego płotu wzdłuż drogi; i że skrzynka jest 2 metry od mojej posesji; i że sąsiad bezpośrednio za płotem jest podłączony; a mimo to wszystkie moje wnioski są po cichu odrzucane albo wiszą w limbo i nie mam jak porozmawiać z kimś kto jest decyzyjny i może mi wytłumaczyć gdzie jest problem.

Remblej_0-1738152981591.png

Remblej_1-1738153010348.png

Temat przeniosłem z działu "AMA - dostępność światłowodu" - moderator Wojciech.

10 ODPOW. 10

Poziom 37, Nawigator Galaktyczny
  • 2180
  • 6292
  • 205

A jak jest na stronie zasięgu Orange ?

Poziom 21, Odkrywca Przestworzy
  • 364
  • 1439
  • 6

@Remblej z tego co widzę na mapce to pod Twoim adresem jest dostępny. Jaką masz informację po kliknięciu na niebieską kropkę? Jaką informacje masz, a propos dostępnych usług po wpisaniu swojego adresu na stronie Orange

Poziom 37, Nawigator Galaktyczny
  • 2180
  • 6292
  • 205

No właśnie niebieski to powinien być zasięg.

• 277
  • 1001
  • 6

Poziom 23, Odkrywca Przestworzy
  • 957
  • 3982
  • 19

@Arti_Kn_Plnapisał(-a)
No właśnie niebieski to powinien być zasięg.

Pewnie ma zasięg, ale miedzi albo jakiejś radiówki. Niebieski nie oznacza światłowodu.

• 364
  • 1439
  • 6

@atlas_cudow  dlatego napisałem żeby sprawdził.

Poziom 23, Odkrywca Przestworzy
  • 957
  • 3982
  • 19

@Glut  Jasne.  Ja się odniosłem do odpowiedzi Arti_Kn_Pl, który zasugerował, że niebieski to zasięg światła.

Poziom 9, Zwiadowca Przestworzy
  • 2
  • 8
  • 0

Miedź, 40mbps

• 364
  • 1439
  • 6

@Remblej  pisz polecony do Skierniewic. Wtedy Ci na pewno odpowiedzą. Złóż też wniosek o zapotrzebowanie na internet.gov.pl.