Kiedy będzie 5G SA ?

Poziom 27, Znawca Przestworzy
  • 1316
  • 5662
  • 47

Kiedy będzie 5G SA ?

Rozwój 5G w Polsce następuje dynamicznie i czas na kolejny krok. Urządzeń końcowych wspierających 5G SA jest sporo.

Obecnie 5G NSA to tak naprawdę tylko rozszerzenie LTE i nie jest pełnoprawnym 5G.

Orange od dawna pracuje nad siecią która będzie łączyła wszystkie technologię w jednej sieci. Na jakim etapie są pracę nad 5G SA ?

4 ODPOW. 4

Poziom 32, Pasjonat Galaktyczny
  • 2492
  • 10997
  • 94

Kiedy będzie 5G SA ?

Na razie to cały czas faza testów i możliwe że jeszcze nawet w Orange nie wiadomo.

Główne pytanie jak bardzo potrzebuje tego rynek teraz. Możliwe że prywatne sieci 5G bardziej tego potrzebują. 

W dalszych krokach będziemy testować poprawność działania smartfonów i routerów obsługujących 5G SA, aby zapewnić ich pełną kompatybilność z nową architekturą sieciową. W 2026 roku planujemy przeprowadzić certyfikację sieci z głównymi dostawcami terminali, co poprzedzi pełną komercjalizację sieci 5G SA

Zanim jednak to nastąpi, większość użytkowników Internetu nadal będzie korzystać z 5G NSA, zapewniającego w ramach agregacji z pasmami LTE dużą pojemność sieci. W miarę nasycania się rynku urządzeniami 5G będziemy przeprowadzać refarming kolejnych pasm z LTE do 5G i wtedy 5G SA stanie się podstawową usługą obok zanikającego LTE. Choć na razie to dość odległa perspektywa czasowa

Źródło: https://www.telepolis.pl/wiadomosci/orange-testy-5g-sa-wydiad-piotr-jaworski

Poziom 25, Entuzjasta Przestworzy
  • 907
  • 3181
  • 27

Kiedy będzie 5G SA ?

Co to ma do cyberbezpieczeństwa?

Poziom 27, Znawca Przestworzy
  • 1316
  • 5662
  • 47

Kiedy będzie 5G SA ?

@ŁysaKaszankaINC 

Czy to moja wina że link z AMA prowadził w ten dział ? Niech moderacja forum ogarnie linki 🤣

Miałem zadawać pytania do AMA to zadałem.

Poziom 32, Pasjonat Galaktyczny
  • 2492
  • 10997
  • 94

Kiedy będzie 5G SA ?

@Zeuseknapisał(-a)

Miałem zadawać pytania do AMA to zadałem.

Nawet nie zauważyłem że to w dziale AMA. Pytania AMA zadajemy w trakcie 3h live tak jak zawsze, w najbliższym AMA w czwartek 12 lutego od 14:00. Lub można zadać przed AMA ale nie na forum, więcej AMA - 📶 sieci mobilne - Nasz Orange - 457074