Harmonogram wyłączenia 3G w Orange

Poziom 19, Odkrywca Przestworzy
  • 390
  • 1168
  • 1

@Wojciech Bo trochę bez sensu, aby po wyłączeniu te stacje zostały tylko z 2G, bo sieć przy ulicy Dybowskiego działa naprawdę słabo - LTE ledwo daje radę i myślę że LTE900 byłoby dobrym rozwiązaniem

Nie wykluczam, że czasami nawet telefon się przełączał na 3G - bo prawdopodobnie ta stacja na ul. Dybowskiego miała większy zasięg.

• 390
  • 1168
  • 1

A czy planujecie uruchomić usługi swojej sieci na nadajniku przy ul. Łowienickiej 4 (stacja T-Mobile) i dlaczego ta stacja została pominięta? Prawie cała reszta stacji jest współdzielona z T-Mobile w ramach NetWorks!, a ta nie - dlaczego?

@Wojciech Pani Kinga na blogu Orange pisała, że to z przyczyn technicznych - ale jakich - dlaczego tam nie możecie uruchomić swoich usług?

Zespół Nasz Orange
  • 3268
  • 13814
  • 73

W najbliższym czasie nie planujemy nic przy Łowienickiej 4. Nie mam informacji dlaczego. Mogę tylko dywagować, że dlatego, iż na pobliskiej szkole jest nadajnik i to dobrze doposażony. LTE z czterema częstotliwościami i 5G 2100 oraz 3600.

• 390
  • 1168
  • 1

@Wojciech To dobrze że jest to 4CA w LTE, ale nie sięga ono do dużej części Halszki i całej Wysłochów - te rejony są w 2CA i internet jest bardzo wolny

Dokładnie w tym rejonie - tam gdzie jest ten okrąg będąc często tam internet poprostu zwalnia a LTE jest słabsze i częściej łączy z LTE800 niż z 2CA 

ign24467_0-1751397518114.png

Poziom 21, Odkrywca Przestworzy
  • 172
  • 423
  • 8

@ign24467 bardzo często zwalnia, a często po prostu znika - w LIDLu na Cechowej zasięgu Orange brak (T-Mobile działa). Podobnie w Dekadzie. Na zewnątrz jeszcze jako-tako da się korzystać, w budynkach jest duży problem. A prawdziwy problem będzie, jak po wygaśnięciu umów zniknie sygnał z Witosa 9... (tak jak stało się z Play niedawno)... 

Przepraszam za OT.

• 390
  • 1168
  • 1

@muddy Pozwolenie od UKE jeszcze na Witosa 9 jest - ale ta stacja Play na kościele była w ramach roamingu krajowego? - z resztą o jakiej umowie mówisz, że sygnał Orange może zniknąć?

Poziom 16, Badacz Przestworzy
  • 30
  • 93
  • 0

@muddynapisał(-a)

@ign24467 bardzo często zwalnia, a często po prostu znika - w LIDLu na Cechowej zasięgu Orange brak (T-Mobile działa). Podobnie w Dekadzie. Na zewnątrz jeszcze jako-tako da się korzystać, w budynkach jest duży problem. A prawdziwy problem będzie, jak po wygaśnięciu umów zniknie sygnał z Witosa 9... (tak jak stało się z Play niedawno)... 

Przepraszam za OT.

Niestety tak bardzo często jest w ramach NetWorks. T-Mobile zasięg super, a Orange brak lub prawie brak. Nie ma czegoś takiego, jak przyczyny techniczne w tej sytuacji. Raczej jakaś dziwnie pojęta oszczędność i typowa obstrukcja w wykonaniu Orange. 

• 172
  • 423
  • 8

@ign24467 umowa między operatorem a właścicielem terenu. Play nie nadaje już od kilku miesięcy. Od kolegi z Play wiem, że przyczyną jest brak przedłużenia umowy i że na 90% będzie to dotyczyć wszystkich operatorów - czyli T-Mobile (a co za tym idzie - Orange) i Plus też w końcu znikną...

• 390
  • 1168
  • 1

Ale na tej Łowienickiej 4 to nie muszą tam uruchamiać nie wiadomo czego - chociażby, żeby LTE 800 MHz uruchomili, aby zasięg się poprawił i wtedy można by było wykonać przynajmniej połączenie albo dać 2CA i 5G2100 aby poprawić internet mobilny

ign24467_0-1751453392490.png

To nie rozumiem po co pani Kinga pisała, że nie można uruchomić BTS'a na Łowienickiej 4 ze względów technicznych? - skoro nic nie stoi na przeszkodzie aby tam uruchomić swoje usługi

A co do tego końca umów na nadajniku na kościele - to poprostu operatorzy nie mogą przedłużyć umowy czy co?

• 172
  • 423
  • 8

Nie wiem, o co chodzi ze względami technicznymi: może o poziom mocy, skoro to jest na bloku?

Co do umowy - operatorzy chcą, ale prawdopodobnie właściciel* nie jest zainteresowany (*nie wiem, czy proboszcz, czy rada parafialna, czy biskup, czy kto się na to zgodził wcześniej: na pewno stacje powstały w czasie gdy proboszczem była inna osoba).