- « Poprzedni
-
- 1
- 2
- Następny »
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
Czy 5G w paśmie 700MHz spowoduje problemy w odbiorze DVB-T
Pasmo 700 Mhz jest dawno uwolnione przez telewizje. Poza tym mylisz pojęcia. To że MUX-8 jest DVB-T to nie szkodzi bo jest w paśmie VHF daleko od 700mhz. Po prostu wzmacniacze sygnału stosowane w antenach tv wzmacniają wszystko chociaż niektóre mają filtry, ale i tak wzmacniacze robią więcej kiszki niż pożytku.
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
Aha, to sorry, musiałem źle przeczytać 😴
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
Problem z 700 MHz będzie bardziej przy wschodniej granicy. Zakres częstotliwości telewizyjnej UHF sięgało nawet 900 MHz, gdzie do dziś w niektórych lokalizacjach jest problem z częstotliwością 800 MHz. Niby jest tendencja do zwalniania częstotliwości poniżej 700 MHz, ale nie wszystkie państwa realizują to w tym samym czasie. Niedługo się przekonamy, jak na większej ilości nadajników wystartuje 5G 700.
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
Częstotliwości 700 i tak wpadną do anteny. W większości przypadków to nie przeszkadza...Ale..
Na moim przykładzie. Mój dom jest mniej więcej po środku 2 nadajników DVB-T. Kierując antenę na 1 nadajnik, TV w ogóle nie łapie MUX3 ( ch 47). Miernik z alli pokazuje 100% sygnału, 0% jakości. Po drodze, w linii są 3 BTSy, w obrębie 2km.
Antena przekręcona na 2 nadajnik działa ok,.ale bez MUX 8 , więc wróciłem do 1 nadajnika, tylko dołożyłem flirt LTE. Działa ... Niestety mój miernik nie pokazuje zakresu częstotliwości, jakie wpadały więc pewności nigdy nie ma. Za to mapa pokazała BTS z LTE 800. Myślicie, że z 5G700 będzie lepiej?
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
Dokładnie, to wzmacniacze są głównie przeszkodą a sporo osób je ma.
Ja nie mam ale Brat ma.
Są takie warunki jak Twoje że jest ciężko coś zrobić i oby 5G700 nie pogorszyło sprawy.
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
Po prostu trzeba będzie dołożyć filtr na 700 MHz przed wzmacniaczem i tyle. Zwolnienie 700 MHz na potrzeby 5G to regulacja unijna, nie sądzę więc, żeby był problem ze sprzętem, który usunie z instalacji to zakłócenie.
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
Piszesz to jako oczywistość a jestem przekonany że większość nie ma o tym pojęcia i technicy/instalatorzy mogą doświadczyć 'żyły złota' i usługi pójdą do góry.
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
Anteny z filtrem LTE już teraz są dużo droższe od tych, które go nie mają.
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
@Zeuseknapisał(-a)Piszesz to jako oczywistość a jestem przekonany że większość nie ma o tym pojęcia i technicy/instalatorzy mogą doświadczyć 'żyły złota' i usługi pójdą do góry.
Myślę, że przesadzasz. Osobom bez wzmacniaczy w większości nic nie będzie. Osoby ze wzmacniaczami albo orientują się w temacie, albo zazwyczaj znają ceny usług u swoich instalatorów. To nie jest jakaś niszowa usługa i nie widzę powodu, żeby takie teorie spiskowe snuć.
@Glut napisał(-a)Anteny z filtrem LTE już teraz są dużo droższe od tych, które go nie mają.
To ciekawe. Nie zauważyłem. Mało tego, są powszechnie dostępne anteny z filtrem 5G i też jakoś ich cena oscyluje w granicach cen podobnych jakościowo i funkcjonalnie anten bez takiego filtra.
- « Poprzedni
-
- 1
- 2
- Następny »