- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
Rejestracja FLEX po przez MojeID
Ponieważ pojawiła się nowa możliwość rejestracji nowego użytkownika, jak numeru we FLEX, przez Moje ID:
https://biuroprasowe.orange.pl/blog/nowosci-w-aplikacji-orange-flex/
postanowiłem sprawdzić, jak to przebiega, a przy okazji zamówienie nowej karty SIM przez kuriera.
Oczywiście apkę pobieramy ze sklepu Google Play, AppStore, AppGallery i instalujemy na smartfonie. Po wejściu do apki wybieramy zakładanie konta:
Następnie wybieramy plan z jakiego chcemy korzystać:
Potem wpisujemy swoje dane, którymi będziemy się logować na swoje konto FLEX:
Ja wybieram nowy numer:
Jeżeli lista numerów nam nie odpowiada, to zawsze możemy ją odświeżyć i wybrać z puli kolejnych 10-ciu numerów. Później po zatwierdzeniu numeru, możemy zmienić raz na miesiąc, jeżeli zajdzie taka potrzeba.
Aby zróżnicować, kartę SIM zamawiam kurierem:
I podaję dane do dostarczenia karty SIM:
Od tego momentu zaczyna się nowy sposób weryfikacji. Można standardowo, poprzez weryfikację tradycyjnego dokumentu, ja wybrałem weryfikacje po przez Moje ID:
Zostajemy przekierowani do strony z listą banków do wyboru:
Wybieramy bank, który będzie potwierdzał naszą tożsamość. Dalej po wyborze banku realizujemy tak, jak byśmy dokonywaniu standardowej płatności, z tą różnicą, że jest tylko weryfikacja a nie dokonywanie płatności. Po zweryfikowaniu tożsamości w banku, przekierowani jesteśmy na stronę:
Idziemy dalej:
Podsumowanie dokonanego wyboru:
I już prawie ku końcowi. Teraz oczekiwanie na kartę SIM dostarczoną przez kuriera:
wczytanie jej w aplikacji i dokonanie płatności za plan.
Owocnego korzystania z FLEX 😊🤗😀
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
Fajny opis!
Szkoda że NestBanku nie ma w MojeID. Mój pomysł to potwierdzenie edowodem. 🙂
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
Cieszę się, że może komuś przydać się mój opis. Dziś będzie kontynuacja, bo kurier dostarczy kartę SIM, którą podepnę pod konto i dokończę aktywację i uruchomienie planu.
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
Po dostarczeniu karty SIM, pozostałe czynności aktywacji planu wykonuje się tak samo, dla obu metod potwierdzenia tożsamości. Poniżej przedstawię, jak podpiąć kartę dokonać płatności za plan.
Po odebraniu przesyłki od kuriera, w apce zmienia się status i jest powiadomienie o dostarczeniu przesyłki oraz aktywuje się przycisk dodania karty SIM:
Przesyłka dostarczona kurierem DPD:
W kopercie starter FLEX z kartąSIM:
I po rozpakowaniu startera:
Skanujemy kod QR otrzymanej karty SIM:
Dodawanie karty SIM:
W przypadku nowych użytkowników, można wpisać kod polecający, który umożliwi otrzymanie 30 zł po miesiącu aktywnego numeru. Kody sa dostępne na stronie:
Ważne, aby kod polecający wpisać przed dokonaniem płatności. Później już nie będzie możliwości skorzystania z tej możliwości. Ważne, aby po wpisaniu kodu potwierdzić, bo kod musi być zweryfikowany:
Wybierany sposób płatności:
Ja wybrałem płatność BLIK-iem:
Po wpisaniu kodu BLIK i potwierdzenie płatności:
Zostaje aktywacja planu:
Jeżeli jeszcze trzeba chwilkę poczekać na przetworzenie danych:
Po odświeżeniu już możemy korzystać z wybranego planu:
Zostaje jeszcze włożyć kartę SIM do telefonu, jeśli w miedzy czasie tego nie zrobiliśmy i można już śmigać w ofercie
👍 👏😁
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
@ketrasaArtur fajnie to wszystko przedstawiłeś, super poradnik w formie poglądowej dla "wzrokowców" jak znalazł 👍 👌 👍
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
Można by było na podstawie tych informacji wrzucić do bazy wiedzy, aby łatwo można było dotrzeć do tematu.
@slav72 pojawiła się informacja o rejestracji FLEX przez MojeID, wiec postanowiłem sprawdzić, jak to działa. Podejrzewam, żę pewnie za jakiś czas mógł się pojawić temat do wykonania, wiec już gotowe 🤗
W razie potrzeby będzie do czego się odnieść 😊
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
@ketrasaArtur baza wiedzy to miejsce w sam raz dla tego poradnika, teraz wszystko w rękach moderacji, Zespole NO - do dzieła.