Nie można wyświetlić tego widżeta.

Problem z SMS przy używaniu kilku kart SIM

Poziom 10, Zwiadowca Przestworzy
  • 6
  • 16
  • 0

Witam, jak rozwiązać problem z SMSami. Mam Fexa i używam 2 kart SIM z tym samym numerem.

Miesiąc temu karta główna została wymieniona na eSIM.Od teraz SMSy przychodzą losowo raz na eSIM lub tylko na kartę dodatkową. Nawet była sytuacja że po wymianie na e-SIM zostawiłem starą nieaktywną kartę SIM w telefonie i tam przychodziły wiadomości SMS, po prostu cud.

Chat Flex najpierw kazał pobrać nową eSIM i wywalić starą nieaktywną kartę SIM - rozwiązanie nie zadziałało.

Obecnie każe zmienić dodatkową kartę na kartę Internetową, jednak potrzebuje do Rozmowy i SMSowania dwóch urządzeń. I chat rozkłada ręce nic nie zrobimy i mamy to gdzieś, kup sobie nowy numer.

Dodam że WIFI Calling jest wyłączone.

Jakieś pomysły?

Dziękuje

13 ODPOW. 13

Poziom 23, Odkrywca Przestworzy
  • 658
  • 2744
  • 15

Bo tak to działa. Skąd operator może wiedzieć,  na którą kartę ma dostarczyć SMS? Zamysłem jest to , że jak używasz drugiej karty, to wyłączasz główny nr i na odwrót.

• 6
  • 16
  • 0

Tu się mylisz, karty działają jednocześnie. I jak na samej stronie FLEX się chwali to klon i obie karty działają niezależnie od siebie i obie jednocześnie.

• 658
  • 2744
  • 15

W połączeniach tak, ale chyba nie w sms. Z resztą gdyby było inaczej to byś nie miał problemu:)

Screenshot_20241219-122727.png

• 6
  • 16
  • 0

Od około 2 lat nie miałem problemu i działało to bez żadnego problemu. Druga czy trzecia karta SIM jest klonem i SMSy i połączenia trafiają na wszystkie karty jednocześnie

SIM.jpg

• 658
  • 2744
  • 15

A masz włączone RCS ? Może to powoduje jakieś zgrzyty?

Z załączonego przez Ciebie screenu nie wynika, że SMSy będą dochodzić na oba numery.

• 6
  • 16
  • 0

Zmiany Ustawień RCS nie pomagały już robiłem to wcześniej.

Dziwne jest że wiadomości dochodziły na NIEAKTYWNĄ kartę SIM ale to już inny szczegół.

SIM2.jpg

• 658
  • 2744
  • 15

Czy karty SIM w aplikacji mają prawidłowe oznaczenia? Czyli karta główna to główna itp? 

• 6
  • 16
  • 0

Karta główna to eSIM

Karta dodatkowa jest kolejną.

Część SMSów przychodzi na główną, część na dodatkową.

Wyłączenie np. drugiego urządzenia nic nie zmienia.

I tak np. ja wysłałem SMS pod numer X z karty głównej

Odpowiedź trafiła tylko na kartę dodatkową

Po 24h dostaje SMS z tego numeru i trafia na kartę dodatkową

Dzisiaj np z karty głównej SMSujemy bez problemu wszystko trafia na główną (dodatkowa nie ma żadnej wiadomości)

Tak jak pisałem powyżej eSim była już wymieniana na nową.

Teoretycznie problemy się pojawiły się w momencie zmiany telefonu na IPhone 13 i aktywacją usługi eSim wcześniej nie zaobserwowałem żadnego problemu.

Wiem że WIFI Calling powoduje podobne problemu i blokuje SMSy na dodatkowej karcie ale mam to wyłączone.

• 658
  • 2744
  • 15

Może problemem jest iMessage?