Połączenia na niemiecki numer z Orange Flex

ROZWIĄZANE

Poziom 21, Odkrywca Przestworzy
  • 637
  • 2503
  • 8

@ketrasaArturnapisał(-a)

Jeśli dzwonisz z PL do DE, to masz połączenie międzynarodowe. Potrzebny jest dodatkowy pakiet, który wykupisz w aplikacji.

Jeśli jesteś w UE, np. DE, to połączenie masz w cenie, czyli i do DE, do PL, ale również do całej UE. Możesz dzwonić w cenie planu również do CZ, SK, LT itp

Trochę to pokręcone. Zwykle połączenie międzynarodowe to jest numer PL->numer z innego kraju. 

Tu wychodzi na to, że połączenie z numeru PL ale wykonywane fizycznie w innym kraju jest tańsze niż połączenie wykonywane z Polski. Niby na korzyść bo taniej ale jakoś sensu to nie ma 🙂

A jak to działa w kwestii połączeń przychodzących? Jestem w PL i odbieram połączenie z numeru DE... A jak jestem w DE? To też generuje jakieś koszty u mnie? Muszę mieć wykupiony pakiet międzynarodowy, żeby takie połączenie odebrać?

Poziom 24, Entuzjasta Przestworzy
  • 478
  • 2204
  • 21

połączenia na niemiecki numer

@Ianus72napisał(-a
Trochę to pokręcone. Zwykle połączenie międzynarodowe to jest numer PL->numer z innego kraju. 

Tu wychodzi na to, że połączenie z numeru PL ale wykonywane fizycznie w innym kraju jest tańsze niż połączenie wykonywane z Polski. Niby na korzyść bo taniej ale jakoś sensu to nie ma 🙂

A jak to działa w kwestii połączeń przychodzących? Jestem w PL i odbieram połączenie z numeru DE... A jak jestem w DE? To też generuje jakieś koszty u mnie? Muszę mieć wykupiony pakiet międzynarodowy, żeby takie połączenie odebrać?

Odbieranie połączeń z niemieckiego numeru na polski numer w Polsce - gratis, bez pakietów

Podobnie jeśli jesteś w jakimkolwiek kraju UE - odbieranie, wykonywanie w ramach planu

Ale jeśli znajdowałbyś się  poza UE, to nawet, żeby odebrać połączenie, czy sms musisz mieć włączony pakiet roamingowy 

Na pierwszy rzut oka może to wydawać się dziwne. Podstawowe jednak, żeby uświadomić sobie różnice między rozmowami międzynarodowymi a roamingiem 

Pakiety na rozmowy międzynarodowe i pakiety roamingowe to co innego 

• 637
  • 2503
  • 8

@arthurnapisał(-a)

Odbieranie połączeń z niemieckiego numeru na polski numer w Polsce - gratis, bez pakietów

Podobnie jeśli jesteś w jakimkolwiek kraju UE - odbieranie, wykonywanie w ramach planu

Ale jeśli znajdowałbyś się  poza UE, to nawet, żeby odebrać połączenie, czy sms musisz mieć włączony pakiet roamingowy 

Na pierwszy rzut oka może to wydawać się dziwne. Podstawowe jednak, żeby uświadomić sobie różnice między rozmowami międzynarodowymi a roamingiem 

Pakiety na rozmowy międzynarodowe i pakiety roamingowe to co innego 

Nie, nie... wszystko ok. Tylko mnie zastanawia dlaczego jak dzwonię z PL do DE to mam "drożej" niż jak przed zadzwonieniem do tego DE przejdę przez granicę (obojętnie gdzie... do CZ czy DE)?

Tak już trochę żartując... mieszkając np. w Cieszynie i chcą zadzwonić na niemiecki numer powinienem poszukać zasięgu czeskiej sieci?

• 478
  • 2204
  • 21

@Ianus72napisał(-a)

@arthurnapisał(-a)

Tak już trochę żartując... mieszkając np. w Cieszynie i chcą zadzwonić na niemiecki numer powinienem poszukać zasięgu czeskiej sieci?

Dokładnie tak👍 To kwestia unijnych przepisów dot. zasady działania roamingu w UE (z rzeczywistą korzyścią dla konsumentów). Połączeń międzynarodowych to nie dotyczy, to i operatorzy zdzierają 😉

• 637
  • 2503
  • 8

@arthurnapisał(-a)

Dokładnie tak👍 To kwestia unijnych przepisów dot. zasady działania roamingu w UE (z rzeczywistą korzyścią dla konsumentów). Połączeń międzynarodowych to nie dotyczy, to i operatorzy zdzierają 😉

Trochę to dziwne, że żeby odczuć tą "unijną" korzyść muszę wyjechać za granicę... Przecież Unia to jest jedna wielka "rodzina"... To może i zasady powinny być takie same na całym jej terytorium?

A z tego co tu omawiamy wynika, że będąc u siebie w domu jestem niejako pokrzywdzony 🙂

• 478
  • 2204
  • 21

@Ianus72napisał(-a)

Trochę to dziwne, że żeby odczuć tą "unijną" korzyść muszę wyjechać za granicę... Przecież Unia to jest jedna wielka "rodzina"... To może i zasady powinny być takie same na całym jej terytorium?

A z tego co tu omawiamy wynika, że będąc u siebie w domu jestem niejako pokrzywdzony 🙂

Tak samo "pokrzywdzeni" są mieszkańcy innych krajów UE, więc warunki dla wszystkich takie same.

Intencją takich regulacji dot roamingu "Roam Like at Home" było przede wszystkim to abyśmy podróżując po UE nie ponosili wyższych kosztów korzystania ze swojej komórki niż będąc w domu. Tym samym w cenie swojego abonamentu możemy zadzwonić z urlopu do domu, do znajomych, wysłać mejle, zdjęcia. A w sumie z połączeń międzynarodowych, to prywatnie korzysta się raczej w wyjątkowych sytuacjach. A nawet do rodziny, znajomych mieszkających  gdzieś w UE dzwoni się z Polski przez komunikatory internetowe, czyli wg dzisiejszych realiów gratis 

Poziom 43, Mistrz Międzygalaktyczny
  • 21568
  • 62800
  • 860

@Ianus72 połączenie wykonywane na nasz numer telefonu w kraju niezależnie z jakiego kraju, czy w UE, czy poza UE jest dla nas bezpłatne. Płaci osoba dzwoniąca do nas. Znam wiele osób, które nie odbierają połączeń z numerów zagranicznych, bo boją się o dodatkowe koszty. Nic bardziej mylnego. Odbierane połączenia w kraju zawsze są bezpłatne. Jedyne koszty jakie ponosimy przy odbieraniu połączenia, to jeśli jesteśmy w roamingu poza UE.

• 637
  • 2503
  • 8

znalazłem takie coś w cenniku na stronie flex (Cennik usług w roamingu oraz połączeń
międzynarodowych w ofercie Orange Flex obowiązuje od 27.08.2024 roku (ze zmianami z 10.07.2025 r.) do
odwołania):

flex3.png

• 478
  • 2204
  • 21

Jeśli nadużywasz dobroci roamingu w UE, np. poprzez używanie "na stałe" numeru operatora z macierzystego kraju mieszkając poza granicami swojego kraju, to mogą takie opłaty naliczać 

Poziom 43, Mistrz Międzygalaktyczny
  • 21568
  • 62800
  • 860

@Ianus72 po prostu w roamingu trzeba przestrzegać FUP, czyli polityki uczciwego korzystania.

Druga sprawa, oferta FLEX jest domyślnie tak zabezpieczona, że dodatkowe nieprzewidziane opłaty nie zostaną naliczone/pobrane. Bez samodzielnego wykupienia pakietu/usługi w aplikacji, bez wiedzy użytkownika nic się nie naliczy. W automacie odnowi się tylko plan.