Płatności za Orange Flex ale nie automatycznie

Poziom 10, Zwiadowca Przestworzy
  • 5
  • 11
  • 0

Mam podpiętą kartę jednego z polskich banków w aplikacji Portfel Google. Chcę opłacać Orange Flex (mam dwie karty SIM, jeszcze nie zarejestrowane) w kwocie 35 zł miesięcznie. Czy jest możliwość płatności przez aplikację Orange Flex środkami z Portfela Google w taki sposób, abym to ja decydował którego dnia wykonam płatność? Nie chcę automatycznych przelewów z mojej karty.

7 ODPOW. 7

Poziom 42, Mistrz Międzygalaktyczny
  • 20941
  • 60306
  • 823

@KarolDe możesz tak zrobić. Wystarczy ustawić domyślną płatność pobieraną z portfela, a zasilanie portfela sam wykonasz, kiedy zechcesz, ale zapewnij środki przed odnowieniem planu, bo inaczej numer zostanie zawieszony do czasu aż środki zostaną dodane do portfela. Maksymalny czas zawieszenia numeru to 6 miesięcy, potem numer przepada.

• 5
  • 11
  • 0

Nigdy nie płaciłem przez Portfel Google. Czyli w aplikacji Orange Flex ustawiam domyślną płatność z Portfela Google na którym mam zapewnić środki z karty bankowej. Myślałem, że płacąc przez Portfel środki automatycznie są pobierane z karty. Obecnie przechodzę od innego operatora właśnie do Orange Flex ze względu na drugą kartę SIM którą użyję do routera. Tak więc dzięki za pomoc. Kiedyś płacąc za pewien program na PC po upływie chyba roku, środki zostały automatycznie pobrane z mojego konta bankowego (nie Portfel Google) w celu przedłużenia działania tego softu. A nie ustawiałem takiej opcji, dlatego teraz przed ustawieniem czegokolwiek muszę to sprawdzić.

Poziom 26, Entuzjasta Przestworzy
  • 1036
  • 4158
  • 39

@KarolDe 

Jeżeli Twój bank oferuje kartę wirtualną to warto zabrać właśnie do takich rzeczy żeby potem nie być zaskoczony. Mam w mBank taką kartę, jest ona przed płacowa czyli wpierw kartę doładowujesz i używasz jak zwykłej karty.

• 20941
  • 60306
  • 823

@KarolDe może najpierw uściślijmy. Obecnie we FLEX są dwa sposoby opłacania planu. Jeden po przez dodanie karty płatniczej, drugi za pomocą płatności z portfela. Aby płatność była pobrana z karty lub z portfela, trzeba ustawić domyślną płatność, np na portfel i wtedy nawet jak jest podpięta karta płatnicza, to opłata będzie pobierana tylko z portfela. Portfel natomiast może być zasilany BLIK-iem lub Google Pay.

Jeżeli domyślnie metoda płatności jest ustawiony portfel, to kartę można odpiąć. 

• 5
  • 11
  • 0

A czy po dodaniu karty płatniczej mojego banku w aplikacji Orange Flex, mogę ją w dowolnym momencie usunąć i dodać na nowo w dowolnym momencie?

• 20941
  • 60306
  • 823

@KarolDe powinno tak się dać zrobić. Osobiście nie sprawdzałem, bo cały czas korzystam z portfela. Uważam, że w ten sposób mam kontrolę nad odnowieniem planu, niż przez ustawienie płatności kartą płatniczą.

• 5
  • 11
  • 0

Właśnie tak zrobiłem, bezproblemowa płatność przez Google Pay. Dziękuję wszystkim za pomoc.