Zmiany w oprogramowaniu Funbox 10.7

Poziom 18, Badacz Przestworzy
  • 24
  • 81
  • 0

Zmiany w oprogramowaniu FunBox 10.7

Marek: 

Skoro:

"Nie znajdziesz już na liście sieci z końcówką _WiFi7.  Urządzenia, które obsługują ten standard podłączysz po prostu do Wi-Fi, którą udostępnia Twój Funbox."

Co zamiast_WiFi7?

Do której sieci mam się podłączyć, skoro pokazuje mi następujące sieci:

Orange_Swiatlowod_FA68

Orange_Swiatlowod_FA68_5Ghz

Mam jeszcze włączone na koncie pasmo Orange_Swiatlowod_FA68_6Ghz (ale ta sieć mi się nie pokazuje w wyborze dostępnych sieci)

Poziom 10, Zwiadowca Przestworzy
  • 3
  • 16
  • 0

@robercik najwygodniejsza opcja będzie ustaienie : Wspólna konfiguracja Wi-Fi dla 2.4 GHz i 5 GHz

To ustawienie też dotyczy 6GHz

Nazwę tej sieci ustaw taką, jaką przed aktualizacją wykorzystywało najwięcej urządzeń w Twojej sieci - wtedy same potencjalnie połączą się na „najlepszym” paśmie. 
jeli nie masz urządzeń z WiFi 6E to odznacz opcje 6GHz na stronie głównej ustawień WiFi 

Zespół Nasz Orange
  • 104
  • 1245
  • 17

@Ashwa napisał(-a)

3. Funkcjonalność MLO została wyszarzona - przestała działać?

W trybie zabezpieczeń „WPA3 Compatibility Mode” funkcjonalność ta jest domyślnie wyłączona ze względu na ograniczenia sprzętowe podłączanych urządzeń (itp. starsze telefony, komputery itp.). W ten sposób chronimy przed potencjalnymi negatywnymi skutkami w przypadku korzystania z niewspierających tej funkcjonalność urządzeń.

Jeśli chcesz jednak korzystać z MLO, to przełącz tryb zabezpieczeń na WPA3 Personal lub WPA3 Transition. Pamiętaj jednak, że w tych trybach nie ma zgodności wstecznej dla starszych standardów zabezpieczeń typu WPA2, więc urządzenia, które nie spełniają wymagań WPA3 nie połączą się z routerem.

Dziękuję za zwrócenie na to uwagi. Poprawimy to.

4. Pomimo zaznaczenia "Wi-Fi 6" i "Wi-Fi 7" urządzenia zaczęły łączyć się tylko z Wi-Fi 6.

Zakładam, że masz urządzenia z Wi-Fi 7? Może spróbuj zrobić z tego osobny temat. Opisz szczegóły ze screenami, opisz dokładnie co robisz, jakie masz urządzenia i jak podłączone itd. Im więcej szczegółów tym lepiej.

5. Sieć 6 GHz pomimo, że jest włączona nie wyświetla się na liście dostępnych sieci WiFi urządzenia.

Tak, to zostało zmienione i to napisałem w komunikacie - nie ma już dwóch sieci.

Czemu opis aktualizacji jest tak skromny i nie zawiera wszystkiego włącznie z tym jak z tego korzystać? Czy mogę prosić o pełną szczegółowość?

Jakich informacji Ci zabrakło? Postaram się uzupełnić a w przyszłości opisywać to bardziej dokładnie.

Dodam jeszcze, że urządzenia mogą niewłaściwie prezentować technologię Wi-Fi. Możecie skorzystać z dedykowanych aplikacji zewnętrznych do analizy sieci, żeby potwierdzić faktyczny stan.

Poziom 15, Badacz Przestworzy
  • 22
  • 38
  • 0

1. Mija się to z celem, bo domyślam się, że wtedy nie można mieć rozdzielonych pasm - obecnie mam rozdzielone i przy sieci 6 GHz z WPA3 Personal opcja jest niedostępna - bez sensu.

2. Mam urządzenia kompatybilne z Wi-Fi 7 i przy połączeniu z siecią 2.4 GHz wymusza Wi-Fi 6 - przed aktualizacją nie było takiego problemu. Osobiście nie przeszkadza mi to, bo na tych urządzeniach korzystam zazwyczaj z sieci 6 GHz na której poprawnie wymusza Wi-Fi 7.

3. Wiem, że nie ma już dwóch sieci, ale tutaj miałem na myśli, że mając rozdzielone pasma nie wyświetlało sieci 6 GHz na kompatybilnych urządzeniach. Z tego co widziałem to nie jest pojedynczy przypadek. Czas, ustawienia fabryczne i ponowna konfiguracja naprawiła problem chociaż sieć potrafi się czasem wyłączać mimo ustawienia opcji "Oszczędzanie energii 6GHz" na wyłączone.

4. Zabrakło mi informacji m.in. o nowej funkcjonalności "Beacon Protection", "Oszczędzanie energii 6GHz", pozbawienia sensu MLO, nowych rodzajów zabezpieczeń itp. - rozumiem, że wszystko można wygooglować, ale dla osób mniej technicznych, których pewnie jest sporo, szczegółowy opis aktualizacji byłby na wagę złota.

Zespół Nasz Orange
  • 3364
  • 14488
  • 73

@robercik napisał(-a)

Marek: 

Skoro:

"Nie znajdziesz już na liście sieci z końcówką _WiFi7.  Urządzenia, które obsługują ten standard podłączysz po prostu do Wi-Fi, którą udostępnia Twój Funbox."

Co zamiast_WiFi7?

Do której sieci mam się podłączyć, skoro pokazuje mi następujące sieci:

Orange_Swiatlowod_FA68

Orange_Swiatlowod_FA68_5Ghz

Mam jeszcze włączone na koncie pasmo Orange_Swiatlowod_FA68_6Ghz (ale ta sieć mi się nie pokazuje w wyborze dostępnych sieci)

Sprawdź, czy posiadasz najnowszą wersją oprogramowania. Jaką masz obecnie? Tak jak masz teraz, to wskazuje, jakbyś miał jeszcze starą, albo samodzielnie zmienił nazwy przy 5 i 6 GHz.

• 9
  • 20
  • 0

Panowie i Władcy Internetu z Orange Polska. Posiadam usługę Orange Światłowód Pro 2.0 . Jest to  usługa "podobno firmowa" z SLA. Wprowadzacie modyfikacje firmware i rozwalacie mi konfigurację WiFi.  Przebolałem,  że Wasz wspaniały router Funbox 10 nie ma filtrowania adresów MAC przy wyłączonym SSID !  

Posiadam osobne sieci na 5 GHz i 6 GHz .Teraz po tej aktualizacji nie mogę wymusić WiFi7 w paśmie 6 GHz. W paśmie 5 GHz jest to możliwe.  Kto dopuszcza takie niedoróbki w oprogramowaniu ?

Czy można wrócić do starszej wersji firmware ?  

Poziom 26, Entuzjasta Przestworzy
  • 2624
  • 10217
  • 38

Można użyć własnego wifi a to z fb wyłączyć precz. Tak O!

Zespół Nasz Orange
  • 3364
  • 14488
  • 73

napisał(-a)

Panowie i Władcy Internetu z Orange Polska. Posiadam usługę Orange Światłowód Pro 2.0 . Jest to  usługa "podobno firmowa" z SLA. Wprowadzacie modyfikacje firmware i rozwalacie mi konfigurację WiFi.  Przebolałem,  że Wasz wspaniały router Funbox 10 nie ma filtrowania adresów MAC przy wyłączonym SSID !  

mac.png

Powinieneś mieć coś takiego po wyłączeniu Rozgłaszania SSID. Wtedy na dole pojawia się filtracja. Jak masz inaczej, to proszę spróbuj przywrócić router do ustawień fabrycznych.

napisał(-a)

Posiadam osobne sieci na 5 GHz i 6 GHz .Teraz po tej aktualizacji nie mogę wymusić WiFi7 w paśmie 6 GHz. W paśmie 5 GHz jest to możliwe.  Kto dopuszcza takie niedoróbki w oprogramowaniu ?

Czy można wrócić do starszej wersji firmware ?  

Wymuszenie samego Wi-Fi 7 w paśmie 5 GHz nie jest możliwe. To samo w 6 GHz. Jak zaznaczysz Wi-Fi 7, to z automatu zaznacza się też Wi-Fi 6.

Warto mieć wspólną konfigurację dla wszystkich częstotliwości, wtedy masz też możliwość korzystania z MLO (działa tylko przy rodzaju zabezpieczeń "WPA3 Personal Transition" i WPA3 Personal").

Od teraz urządzenia w technologii Wi-Fi 7 mogą zostać połączone z siecią Wi-Fi 7 w ramach głównej sieci Wi-Fi. W sprawie oprogramowania możesz skontaktować się ze swoim Doradcą biznesowym. Jeżeli jest to ważne dla Twojej firmy, to może przesłać informacje na drugą linię i dalej będą podjęte kroki w porozumieniu z naszym Help Desk.

• 9
  • 20
  • 0

Ten komunikat, że filtrowanie MAC działa przy wyłączonym SSID znam - ale to nigdy nie działało. Sprawdzę to jeszcze raz. Po 2 wyraziłem się nieprecyzyjnie. Nie jest możliwe zaznaczenie samego WiFi 7 bez zaznaczenia WiFi 6. U mnie w paśmie 6GHz router przyjmuje zmianę ( dodanie WiFi 7), po czym mam tak jak na załączonym zrzucie. Jednak zaznaczenie kwadracika WiFi 7 powoduje, że nie zostajemy w tym kontekscie ustawień ( router próbuje zapisać zmianę) , ale wracamy do ogólnego menu WiFi - tam gdzie jest m. in. Harmonogram WiFi i  eko oraz lista sieci. Po ponownym wejściu na ustawienia zaawansowane w/w sieci 6GHz kwadracik WiFi 7 nie jest zaznaczony. Używam WPA3 Personal, gdyż mam nowych klientów ( do niedawna to działało z WiFi 7).

6GHz.jpg

Zespół Nasz Orange
  • 3364
  • 14488
  • 73

Sprawdziłem na mojej prywatnej usłudze i nie mam tego problemu z Wi-Fi 7. Mam wersję oprogramowania 

SGF10-pl-02.02.03.05. Bez problemu mi się zapisuje z wyłączonym rozgłaszaniem, przy rozdzielonych sieciach i mam na 6 GHz Wi-Fi 7. Niżej screeny z WPA3 Personal oraz WPA3 Personal Compability:

1.jpg

2.jpg

3.jpg

Jeżeli masz ten sam soft i przywrócenie do ustawień fabrycznych nie pomoże, to polecam kontakt z Doradcą.