Migracja z OFnK na FLEX

ROZWIĄZANE

Poziom 18, Badacz Przestworzy
  • 26
  • 62
  • 0

Migracja z OFnK na FLEX

Jak to już wspomniałem we wcześniejszym poście korzystam z Ofnk - Już ładnych kilka lat a co za tym idzie mam na koncie uskładane bardzo dużo bonusowych GB po każdym doładowaniu, no i teraz "pytanie odcinka" - Czy da się przenieść 1 albo oba numery do Flex i najważniejsze: czy nie stracę tych GB ciułanych tyle czasu?

Taryfa Flex jest  o tyle lepsza że można mieć dodatkowe karty SIM do tego samego numeru a to ułatwiło by mi korzystanie z bonusu, koszty niewiele się różnią od Ofnk.

1 ZAAKCEPTOWANE ROZWIĄZANIE

Rozwiązanie:

Poziom 24, Entuzjasta Przestworzy
  • 477
  • 2193
  • 21

Migracja z OFnK na FLEX

@M_Scofield Środki z salda w Orange free nie przepadną. Możesz zawnioskować o ich zwrot np. przez infolinię, czat, albo wysłanie formularza. Termin otrzymania zwrotu na konto bankowe to do 30 dni od wygaśnięcia karty sim w orange free, przy czym Orange potrąci prowizję 20 pln

Za dodatkową kartę sim z tym samym numerem nie płaci się w ogóle - jest gratis. W planie najtańszym za 35 pln przysługuje  1 dodatkowa karta, w tym za 50- dwie, a w planie za 80 pln - 3. 

A jeśli masz na myśli dodatkowy numer tel. na tym samym koncie flex, to plany do wyboru są takie same jak dla głównego numeru z tym, że dla numeru dodatkowego na koncie masz do wyboru także wspomniany przez mnie w poprzednim poście plan za 15 pln/mc (tego planu nie ma do wyboru dla numeru głównego)

We flex gigabajty są kumulowane w Sejfie i są do wykorzystania w ciągu 6 miesięcy. Kumulować możesz tylko gigabajty wynikające z twojego planu, ale już tych otrzymanych Gb od innych użytkowników nie.

GB otrzymane od innych użytkowników mają termin ważności do końca twojego bieżącego okresu rozliczeniowego. 

Zalet Flex jest wiele. Największą, że w planie i w cenie za 80 pln masz cztery sim (1 główna i 3 dodatkowe z tym samym numerem) z internetem no limit. I np. jedna siedzi w smartfonie i z niej rozmawiasz, a pozostałe trzy, w trzech różnych routerach, w tym możesz wziąć jedną z nich w postaci e-sim do smartwatcha. W najtańszym planie za 35 pln dodatkowa karta gratisowa może siedzieć w routerze. 

Poza tym możesz dołączyć do konta dodatkowe numery (max 5) nolimit rozmowy/sms także w planie za 15 złotych (ta taryfa za 15 pln/mc nie zawiera gigabajtów, ale możesz na te numery przelać GB ze swojej taryfy)

Jest łatwa wymiana sim-esim. Przyjazna w obsłudze aplikacja, od czasu do czasu trafiają się promocje na pakiety internetu- ważne jeśli korzystasz z tańszego planu i wiele, wiele innych 

Wyświetl rozwiązanie w oryginalnym poście

6 ODPOW. 6

Poziom 28, Znawca Przestworzy
  • 1486
  • 5924
  • 57

Migracja z OFnK na FLEX

@M_Scofield  jeżeli przeniesiesz numer to stracisz wszystkie GB przypisane do tego numeru.

Poziom 30, Pasjonat Galaktyczny
  • 2842
  • 12100
  • 74

Migracja z OFnK na FLEX

@M_Scofieldjak będziesz już we Flex to napisz do mnie. Mogę ci przelać 1000GB.

Poziom 21, Odkrywca Przestworzy
  • 351
  • 1542
  • 5

Migracja z OFnK na FLEX

GB z taryfy OFNK przepadną. Dlatego może lepiej jest przejść z NL za 35 zł na 31 zł jeśli ma się nazbierane GB, skorzystać z promocji auto doładowań.

• 477
  • 2193
  • 21

Migracja z OFnK na FLEX

@M_Scofield Można przenieść nawet oba numery na jedno konto we Flex, ten drugi numer jako dodatkowy może być w taryfie za 15 pln/mc. Ten plan za 15 pln to nolimit rozmowy/sms bez żadnych GB ale można go zasilić gigabajtami przesłanymi z numeru głównego. Przeniesienie z orange free zrobisz za pomocą aplikacji flex, bez konieczności wymiany karty sim i odbędzie się bez zbędnej zwłoki.

Uciułane w orange free gigabajty oczywiście stracisz, więc niecne plany wykorzystania tych gigabajtów w modemie/routerze dzięki dodatkowej sim z tym samym numerem spełzają na niczym 😉

Trudno rozstrzygać czy lepszy jest flex czy free - zależy od potrzeb użytkownika, ważne, że mamy wybór (ja wybrałem flex)

Jeśli widzisz, że flex byłby lepszy to nie ma co kurczowo trzymać się free tylko z uwagi na zebrane gigabajty, zwłaszcza w czasach gdy za marne 5 złotych można zaopatrzyć się w starter z dużym pakietem internetu. I tym bardziej, że dzięki dobrym ludziom jak np. @atlas_cudow można zostać obdarowanym gigabajtami przez innego flexowicza - z tym, że podarowane gigabajty będą ważne do końca Twojego okresu rozliczeniowego we flex. Wybór należy do Ciebie 👍

Poziom 18, Badacz Przestworzy
  • 26
  • 62
  • 0

Migracja z OFnK na FLEX

I tak myślę co by tu jeszcze wymodzić - Mam taki pomysł 50/50: Główny numer zostaje w Ofnk żeby nie stracić GB ale na Nr. dodatkowym jest tylko niecałe 50 GB więc nieduża strata. Można by przenieść drugi Nr. do Flex i zobaczyć jak to działa tylko trzeba dorecyzować kilka szczegołów:

- Na drugim Nr. mam saldo 42 zeta z groszami - Czy to też przepadnie?

- Czy za dodatkową SIM-kę płaci się raz czy cyklicznie?

- Czy we Flex też się tak ciuła te gigabajty czy to ma jakiś termin ważności?

a) GB przyznane mi co miesiąc

b) GB otrzymane od kogoś innego

@atlas_cudow i inni którzy korzystacie z Flex - Napiszcie o zaletach / wadach / czym innym co może być ważne bo każda informacja się przyda

• 477
  • 2193
  • 21

Migracja z OFnK na FLEX

@M_Scofield Środki z salda w Orange free nie przepadną. Możesz zawnioskować o ich zwrot np. przez infolinię, czat, albo wysłanie formularza. Termin otrzymania zwrotu na konto bankowe to do 30 dni od wygaśnięcia karty sim w orange free, przy czym Orange potrąci prowizję 20 pln

Za dodatkową kartę sim z tym samym numerem nie płaci się w ogóle - jest gratis. W planie najtańszym za 35 pln przysługuje  1 dodatkowa karta, w tym za 50- dwie, a w planie za 80 pln - 3. 

A jeśli masz na myśli dodatkowy numer tel. na tym samym koncie flex, to plany do wyboru są takie same jak dla głównego numeru z tym, że dla numeru dodatkowego na koncie masz do wyboru także wspomniany przez mnie w poprzednim poście plan za 15 pln/mc (tego planu nie ma do wyboru dla numeru głównego)

We flex gigabajty są kumulowane w Sejfie i są do wykorzystania w ciągu 6 miesięcy. Kumulować możesz tylko gigabajty wynikające z twojego planu, ale już tych otrzymanych Gb od innych użytkowników nie.

GB otrzymane od innych użytkowników mają termin ważności do końca twojego bieżącego okresu rozliczeniowego. 

Zalet Flex jest wiele. Największą, że w planie i w cenie za 80 pln masz cztery sim (1 główna i 3 dodatkowe z tym samym numerem) z internetem no limit. I np. jedna siedzi w smartfonie i z niej rozmawiasz, a pozostałe trzy, w trzech różnych routerach, w tym możesz wziąć jedną z nich w postaci e-sim do smartwatcha. W najtańszym planie za 35 pln dodatkowa karta gratisowa może siedzieć w routerze. 

Poza tym możesz dołączyć do konta dodatkowe numery (max 5) nolimit rozmowy/sms także w planie za 15 złotych (ta taryfa za 15 pln/mc nie zawiera gigabajtów, ale możesz na te numery przelać GB ze swojej taryfy)

Jest łatwa wymiana sim-esim. Przyjazna w obsłudze aplikacja, od czasu do czasu trafiają się promocje na pakiety internetu- ważne jeśli korzystasz z tańszego planu i wiele, wiele innych