Korzyści po przejściu na flexa z OFnK a następnie powrocie z flexa do OFnK...

ROZWIĄZANE

Poziom 33, Ekspert Galaktyczny
  • 4174
  • 20206
  • 102

Odnośnie tylko porównania, bo miałem równocześnie mc889 i NE211.  NE211 w mojej lokalizacji sztywno trzyma 600Mbps , a w tym samym miejscu ZTE ledwo 300 🙂  . ZTE kupiłem, sprawdziłem i sprzedałem. TP-Link został i na razie zostanie. 

Poziom 26, Entuzjasta Przestworzy
  • 843
  • 4939
  • 35

@atlas_cudownapisał(-a)

NE211 w mojej lokalizacji sztywno trzyma 600Mbps , a w tym samym miejscu ZTE ledwo 300 🙂 

@atlas_cudow A jakieś wnioski/refleksje dlaczego tak? 

Poziom 19, Odkrywca Przestworzy
  • 234
  • 710
  • 1

@Liliennenapisał(-a)

Ja mam pasmo C, prawdziwe 5 G specjalnie na nie wycelowałam mimo ze niby slabszy sygnał. Po aktualizacji trzeba bylo wylaczyc preferowane pasma n1 i n28 bo z nimi sie chciał łaczyc( zasiegowym 5 G z uwagi na parametry sygnału) bo tak mialam 40/20 zestaw ODU MC889 + TP link Archer NX200 (IDU) DL 700 Mbit/s UL 70 Mbit/s (bo ODU ledwo na 4 m nad ziemią) Najwazniejsze u mnie dodatkowo było ustawienie koniecznie w tryb bridge bo inaczej predkosc znacznie spadała. Słyszałam ze MC889 potrafi z 9 km złapać pasmo C niby nawet pokazywali że działa ale mapa zasiegu tak daleko tego nie widzi. Na zewnatrz to na 1 m nawrt xiaomi 15 T Pro wyciąga 430 Mbit/s DL 25 Mbit/s UL, w miescie 1220 Mbit/s na DL

Aa no to wiele wyjaśnia, masz w okolicy dostęp do pasma C i pewnie jest to BTS "na bogatości" z więcej niż 3 pasmami od 800-3500 (np. po 4 czy 5 anten na każde pasmo) z więcej niż 3 sektorami i pokrywający wszystkie azymuty (czyli łącznie 360 stopni jak wbijesz na btsearch v3 to bardzo dobrze jest to zobrazowane), dobrze myśle ( ͡º ͜ʖ͡º) ?

A u mnie azymut, miejsce w którym jest umieszczona antena w strone BTSa to 310 stopni i ten BTS oddalony o 3,20 km o którym wspomniałem pokrywa jedynie 3 sektory: 20, 140 i 260 stopni jak na obrazku, przez co obstawiam że jest to dodatkowy problem dla sygnału oprócz lasów

ebDoInteresw_0-1784611567355.png

Po przejrzeniu mapy zastanawiam się nad zmianą ukierunkowania anteny albo zamontowaniem po innej stronie domu bo widzę że mam dostępny sensowniejszy pod względem pasm BTS, mianowicie z 3 dostępnymi pasmami 2600MHz oddalony o 6,40km z 6 sektorami obejmującymi prawie wszystkie azymuty, w moim wypadku dla NE211 byłoby to 15 stopni a więc znacznie mniejsza różnica niż w przypadku najbliższego BTSa, (tam od 260 do moich 310 stopni różnica 50 stopni, tu od 10 stopni do moich 15 stopni jedynie 5 stopni)

ebDoInteresw_1-1784612204950.png

Dajcie znać czy te azymuty mają aż takie znaczenie i czy warto w moim wypadku targnąć się na ten drugi BTS oddalony o 6,40km w przypadku sprzętu jaki mam czyli NE211 + HX510 

Oznaczę @atlas_cudow , @Samotnick@arthur  i @Zeusek bo wiem że znają się na rzeczy i bardzo pomogli mi przy wyborze zestawu

• 246
  • 899
  • 1

Mają ogromne znaczenie, jak jesteś między sektorami to lapiesz jakieś resztki. U mnie 4 G nawet nie bardzo chce sie agregowac a jak pojdzie to z innego BTSa bierze nie wiem czemu, slabszego i z 11-12 km.

• 234
  • 710
  • 1

@Liliennenapisał(-a)

Mają ogromne znaczenie, jak jesteś między sektorami to lapiesz jakieś resztki. U mnie 4 G nawet nie bardzo chce sie agregowac a jak pojdzie to z innego BTSa bierze nie wiem czemu, slabszego i z 11-12 km.

Dzięki za te cenną informacje w takim razie,

Miałem raz w zeszłym roku sytuację że przez cały dzień prawie, łapało sygnał z BTSa oddalonego o 13km! 

Było to jeszcze bodajże w październiku czy listopadzie, pewnie trwały jakieś prace konserwacyjne na najbliższym BTSie czy coś, internet zwolnił, speedtesty to potwierdziły więc sprawdziłem na stronie NE211 sekcje info, ID BTSa porównałem i wtedy już wiedziałem skąd ten nagły spadek prędkości, w sensie zamiast 100/60 miałem jakieś 60/20 dl/up ale zdziwiłem się że mój NE211 łapał tego BTSa oddalonego aż o 13km!

A wracając do mojego pytania o 3x 2600MHz, jest to gamechanger jeśli do tej pory korzystałem z BTSa który miał dostępne jedynie 3 pasma do 2100MHz? (Jedno N1 wiadomo) czy prędkości będą takie same lub podobne (biorąc też pod uwagę o wiele korzystniejszy azymut i odległość 6,40km) 

• 4174
  • 20206
  • 102

@arthurnapisał(-a)

@atlas_cudownapisał(-a)

NE211 w mojej lokalizacji sztywno trzyma 600Mbps , a w tym samym miejscu ZTE ledwo 300 🙂 

@atlas_cudow A jakieś wnioski/refleksje dlaczego tak? 

Z tego co pamiętam to ZTE agregowało 4 pasma a TP-Link  5 pasm. A poza tym, żaden z tych modemów nie ma kierunkowych anten, także, byle urządzenie było mniej więcej od strony BTS i będzie OK.  

Poziom 26, Entuzjasta Przestworzy
  • 843
  • 4939
  • 35

@ŁebDoInteresównapisał(-a)

Dajcie znać czy te azymuty mają aż takie znaczenie i czy warto w moim wypadku targnąć się na ten drugi BTS oddalony o 6,40km w przypadku sprzętu jaki mam czyli NE211 + HX510 

Mają i nie mają. Warunki są obiecujące, żeby zadać sobie trud sprawdzenia nawet jeśli modem jest trudno dostępny. Ja bym sprawdził, bo nie dawałoby mi to spokoju. Nie dowiesz się, czy możesz mieć lepiej jak nie sprawdzisz w praktyce. Azymuty ważne, ale istotne też przeszkody po drodze, odległości, obciążenie stacji etc., a i sygnał może różnie się odbić  i wcale nie znaczy, że ustawienie na wprost bts jest lepsze niż trochę bokiem. U siebie mam dobre warunki- blisko bts więc wystarczy mi router wewnętrzny mc888 dla stabilnych 900-970/135-145 (mam też zaznaczone tylko N78 i LTE B1, B3, B7) ale też widzę, że przesunięcie routera o pół metra, czy ustawienie innym bokiem/ skosem robi różnicę w parametrach sygnału/sinr

• 246
  • 899
  • 1

Robi robote u mnie przesiluniecie o 0,2 cm w bok dawalo 50 % poprawe syganłu.  MC889 ma fajną aplikację do ustawiania, osobicie mi sie podoba bo generuje tez dzwiek odnosnie jakosci sygnału.

Aktualne wyniki. Router potrzebuje jednak kilku dni dzialania do maksymalizacji predkosci a podczas burz był odlączony.

IMG_20260721_082929.jpg

IMG_20260721_083050.jpg

Poziom 28, Znawca Przestworzy
  • 1374
  • 6327
  • 51

@ŁebDoInteresów 

Azymut to wręcz fundamentalna zasada. Jednak jeżeli nie mamy bezpośredniej widoczności a sygnał odbieramy z odbicia to ja bym aż tak bardzo się nie przywiązywał do azymutu.

Sam mam nadajnik blisko ale odbieram z odbicia i jestem między sektorami (azymutami).

Generalnie można to poznać po skakaniu sygnału między antenami a to powoduje że szybkość może być nawet dobra ale sam sygnał mało stabilny.

• 4174
  • 20206
  • 102

Tak wyglądają antenki w tego typu modemach. Kawałek blachy z tyłu a na froncie anteny. Generalnie trzeba odróżniać kierunek, od zwrotu. W tym  przypadku ta blacha ekranująca blokuje jeden ze zwrotów a nie kierunek. To jest zaletą tego typu urządzeń, bo nie trzeba ich tak dokładnie ustawiać,  jak np tego ZOWEE Super ODU IDU z silniczkiem

atlas_cudow_0-1784615988285.png

//Zdjęcie jest z netu, dla wersji Pro, ale prawie wszystkie tego tupu urządzenia wyglądają podobne, zaczynając od  ZTE WF830 4G