- « Poprzedni
-
- 1
- 2
- Następny »
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
problem z siecią
witam,
mam internet mobilny dla firm lte w orange
ruter ZTE MF283+
w firmie mam podłączone do rutera przez wifi kilka laptopów i niestety czasami pojawia się komunikat "System windows wykrył konflikt adresów IP" i pojawiają się problemy z połączeniem. Dodatkowo mam jeszcze podłączony wzmacniacz sygnału WIFI tplink. Zastanawiam się nad ręcznym ustawieniem protokołu IP na tych laptopach. Proszę powiedzieć jakie dane wpisać tzn: adres ip, maska podsieci, brama domyślna, preferowany i alternatywny serwer dns
dziękuję za pomoc
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
problem z siecią
Daj zrzut z konfiguracji routera, lub jak nie potrafisz to spisz to, druga sprawa to IP wewnątrz sieci ustaw w komputerach na automatyczne i reszta ustawień też, DHCP zawiaduje router, tam ustawiasz DNS i Bramę Domyślną, zasadniczo fabryczne ustawienia są ok, jak grzebałeś w nich to reset do domyślnych, wzmacniacz wi-fi nie trzeba konfigurować po WPS go sparuj z siecią.
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
problem z siecią
Adres IP przypisuj od 192.168.0.100 do 192.168.0.200
Maska: 255.255.255.0
Brama domyślna: 192.168.0.1
Podstawowy serwer DNS: 194.204.159.1
Dodatkowy serwer DNS: 194.204.152.34
Konflikt zapewne jest przez to, że któryś komputer ma stałe IP. Jednakże w firmie ja bym ustawił wszystkim IP na stałe.
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
problem z siecią
robiłem reset do ustawień fabrycznych parokrotnie, i problem wraca z tym konfliktem adresów ip
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
problem z siecią
a jak sprawdzić, który ma stałe?i jak ustawić na stałe?
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
problem z siecią
http://www.wicom.pl/przydatne-informacje-czytnik/items/konfiguracja-tcpip-karty-sieciowej.html - pod tym linkiem masz w sumie ładnie opisane. Jak w kroku 6 masz "uzyskaj adres IP automatycznie" to ten komputer nie ma ustawionego na stałe. W kroku 5 masz jak zmienić na stały.
http://www.sstplegionowo.pl/zmiana-adresow-ip-konfiguracja - pod tym linkiem masz na różnych systemach operacyjnych.
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
problem z siecią
a proszę jeszcze o informacje czy w ustawieniach rutera czas dzierżawy zostawić jak jest fabrycznie?(24h)
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
problem z siecią
Jak masz duży ruch w sieci, to ustaw na 8h czy krócej, wtedy adresy IP będą szybciej się zwalniać
W Firmie mamy na 120minut, jak komputer wypięty to szybko adres IP wraca do puli.
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
problem z siecią
czyli jak już raz poustawiam stałe IP jak Wojcieszko opisał nie będzie trzeba tej procedury powtarzać?
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
problem z siecią
Stałe IP po MAC kart sieciowych (urządzeń/komputerów) jak ustawisz w Routerze, to komputery na Automatyczne ustawienia, nic więcej nie trzeba robić.
- « Poprzedni
-
- 1
- 2
- Następny »