Nie można wyświetlić tego widżeta.

Konfiguracja Qnap pod FunBox 10

Poziom 15, Badacz Przestworzy
  • 14
  • 42
  • 0

Witam wszystkich.

W końcu po ponad 2 miesiącach udało się podpiąć usługi orange. Mam pytanie czy ktoś może opisać krok po kroku jak skonfigurować Qnapa aby był widziany przez myQNAPCloud Link? Adres mojego napa ustawiony jest na statyczny. Próbowałem dopisać w firewallu przekierowania portów ale niestety nie przynosi to żadnego efektu. Próbowałem dodać nap do DMZ ale też bez efektu. Proszę o pomoc i jakąś instrukcję jak skonfigurować to na FunBox 10

11 ODPOW. 11

Poziom 31, Pasjonat Galaktyczny
  • 6568
  • 16382
  • 88

@grzegorzkrk1 Hej

Aby skonfigurować QNAP tak, aby był widoczny przez myQNAPCloud Link, wykonaj poniższe kroki:

Krok 1: Zaloguj się do QNAP

Otwórz przeglądarkę internetową.

Wpisz adres IP swojego QNAP w pasku adresu.

Zaloguj się przy użyciu swojego loginu i hasła.

Krok 2: Włącz myQNAPCloud

Przejdź do Panel sterowania.

Wybierz myQNAPcloud.

Kliknij na Ustawienia.

Włącz opcję myQNAPcloud Link.

Krok 3: Skonfiguruj myQNAPCloud

W sekcji myQNAPcloud wybierz Zarejestruj się lub Zaloguj się, jeśli już masz konto.

Postępuj zgodnie z instrukcjami na ekranie, aby zarejestrować lub zalogować się do swojego konta.

Krok 4: Ustawienia sieciowe

Upewnij się, że porty używane przez QNAP są otwarte na zaporze sieciowej (np. port 8080 dla HTTP, port 443 dla HTTPS).

Sprawdź, czy Twój router obsługuje UPnP (Universal Plug and Play) i, jeśli to możliwe, włącz tę funkcję, aby ułatwić konfigurację.

Krok 5: Sprawdź status

Po skonfigurowaniu, wróć do panelu myQNAPcloud i sprawdź, czy urządzenie jest widoczne w Twoim koncie myQNAPcloud.

Możesz również użyć aplikacji myQNAPcloud na urządzeniach mobilnych, aby sprawdzić połączenie.

Krok 6: Testowanie połączenia

Spróbuj uzyskać dostęp do swojego QNAP zdalnie przez myQNAPcloud Link.

Sprawdź, czy wszystkie usługi działają poprawnie.

Uwaga

Upewnij się, że masz zainstalowane wszystkie najnowsze aktualizacje oprogramowania QNAP.

W przypadku problemów z połączeniem, sprawdź konfigurację zapory sieciowej swojego routera.

Jeśli napotkasz jakiekolwiek trudności, zawsze możesz zajrzeć do dokumentacji QNAP lub skorzystać z ich wsparcia technicznego.

• 14
  • 42
  • 0

Problem jest taki że pomimo tego iż UPnP jest włączone na funboxie to nie wykrywa ustawień qnapa. Dopisanie portów w firewall tez nic nie daje niestety

• 2141
  • 10248
  • 85

@grzegorzkrk1 W jaki sposób weryfikujesz nieskuteczność działania przekierowania portów i DMZ?

• 14
  • 42
  • 0

poprzez wykonanie skanu portów w My DDNS testuj połączenie, oraz myQNAPcloud link. 

• 2141
  • 10248
  • 85

@grzegorzkrk1 Jak nie dostarczysz bardziej szczegółowych informacji, zrzutów ekranu z konfiguracji, wyników testów z urządzenia zdalnego to nie dojdziemy przyczyny problemu, not enough mana.

• 14
  • 42
  • 0

Ok to powiedz co konkretnie Ci pokazać. Aktualnie przy próbie zalogowania się do myQNAPclou jest problem. Wpisuje nazwę urządzenia pod jaką domeną ma być i pojawia się błąd

image.png

Ustawienia firewall nie ma znaczenia które wybiorę błąd dalej występuje:

image (1).png

Próbowałem na różne sposoby wpisać przekierowanie to jeden z nich w ustawieniach użytkownika i dodając reguły:

image (3).png

W DMZ jest przypisany mój lokalny adres IP qnap oraz zaznaczone jest UPnP ale ono tak jakby nie działało bo nie wyświetla się tam adres qnapa

image (4).png

• 2141
  • 10248
  • 85

@grzegorzkrk1 Firewall na poziom średni. Nie potrzebujesz tworzyć samemu reguł FW, zostaną automatycznie utworzone gdy skonfigurujesz przekierowania. Dla testu przekieruj jakiś port (lub użyj funkcji DMZ) i sprawdź na komputerze (wireshark, tcpdump) czy przychodzi połączenie z zewnątrz.

• 6568
  • 16382
  • 88

@grzegorzkrk1  A jak masz w nazwie użytkownika przy zalogowaniu w modemie do internetu ? Np IPV6 czy IPV4 bo może czasem wystarczy z IPV6 na Ipv4 się zalogować w modemie.

• 14
  • 42
  • 0

mam ustawione na ipv4. Ruszyłem trochę dalej. Problem były ustawienia karty sieciowej na qnapie. Udało mi się podpiąć z myqnapcloudlink ale niestety dalej nie mogę się połączyć z quapem z zewnątrz. Przy teście połączenia w DDNS na napie dalej mam status na czerwono. 

image (5).png

image (6).png