Nie można wyświetlić tego widżeta.

Funbox 3: Zawieszające się porty ethernet

Poziom 19, Odkrywca Przestworzy
  • 22
  • 48
  • 1

Problem wygląda na rozwiązany. Od ponad 2 tygodni nie było już problemów.

Co było winne? Wychodzi na konfiguracje funboxa.

Co musiałem zrobić? zresetować go do ustawień fabrycznych.

To ze to problem z konfiguracją jestem niemal pewny bo wymieniałem raz funboxa - nie pomogło. Ale wtedy przed odłączeniem starego wyexportowalem sobie plik z konfiguracją, który wgrałem na nowy. (Żebym nie musiał wpisywać wszędzie nowych haseł i IP-ków)

Co dokładnie w tej konfiguracji było nie tak? Nie wiem. Jedyne niestandardowe ustawienia jakie miałem pod koniec debugowania to:

- inna podsieć: domyślnie jest 192.168.1.0/24 a ja zmieniłem ja na 192.168.0.0/24

- 4 przekierowane porty. Z tym że w trakcie debugowania wyłączyłem wszystkie wiec to raczej nie to

Zakresy DHCP i stale adresy IP miałem już zresetowane  do ustawień domyślnych wiec jeżeli to było problemem to funbox musiał sobie wewnętrznie trzymać jakieś pozostałości.

Poziom 42, Mistrz Międzygalaktyczny
  • 19491
  • 56379
  • 766

@SxldFWO55n8Hkdm dobrze, że chociaż przed świętami udało się usnąć usterkę i można teraz korzystać bez problemów z internetu.

• 22
  • 48
  • 1

Złe wieści - problem wrócił.

Ale jeżeli reset do ustawień fabrycznych sprawia, ze zamiast problemów prawie codziennie będę miał je tylko co kilka tygodni to jest postęp.

Nie wiem czego jeszcze próbować. Pewnie tylko poczekać aż wymienię cześć urządzeń.

Poziom 42, Mistrz Międzygalaktyczny
  • 19491
  • 56379
  • 766

@SxldFWO55n8Hkdm może nie tyle wymiana, co odłączanie pojedynczo urządzeń o ile to możliwe i oczekiwanie, czy znowu wystąpi problem.

Anonim

Nie dotyczy

@SxldFWO55n8Hkdm  często karty urządzeń blokują internet/ porty routera, można by po kolei podłączać i znajdziesz winowajcę, bo jeśli po wymianie routera FB 3.0, problem znowu powrócił, to usterka jest w twoim sprzęcie.

• 22
  • 48
  • 1

Z tym się nie zgodzę. Mozna co najwyżej powiedzieć ze jest to prawdopodobne. Funbox moze mieć babole w firmwarze.

Mógłbyś wkleić jakiegoś linka do tego co opisałeś? tj do innych problemow z kartami blokującego porty routera?

Moze znalazłbym jakieś wskazówki.

Te urządzenia co moglem odłączyć da dłużej już odłączałem, karty większości urządzeń tych których nie moglem odłączyć na dłuższy czas wymieniałem na inne. Mam w sumie jeszcze jedna kartę z chipem realtek-a. której jeszcze nie wymieniałem ale ta karta działała w tej sieci na długo przed pojawieniem sie problemów. Mogę ja tez wymienić.

Niestety to nie jest tak ze problem pojawia sie natychmiast, czasem trwa to kilka dni I nie widze korelacji momentu awarii z uzytkowaniem konkretnych urzadzen.

Anonim

Nie dotyczy

@SxldFWO55n8Hkdm  linka z sieci nie dam, bo takie blokady sieci czy portów, sam doświadczyłem u klientów, problem jest nie tak prosty do diagnozy, czasem sterowniki czy ustawienia karty też blokują sieć czy połączenie danego urządzenia, musisz trochę wiedzy mieć by to ogarnąć, tak na forum tego się nie rozwiąże, nie wiem czy FunBox logi z sieci ma, bo nie mam internetu od Orange i tego routera, te  routery co mam w domu czy u klientów, pokazują wszystko i można szybko znaleść winowajcę.

• 22
  • 48
  • 1

@AnonimBardzo możliwe ze jest jak mówisz, na razie widziałem tylko watki o wylaczalacych sie portach przy konfliktach IP ale wydaje mi się ze już to wykluczylem.

I niestety funbox logów nie daje albo są gdzieś schowane. Wiec to trochę debugowanie po omacku.

Anonim

Nie dotyczy

@SxldFWO55n8Hkdm  konflikty czy problemy z IP urządzeń, załatwisz stałym IP dla nich (ustawiasz to w FunBox).

• 22
  • 48
  • 1

Wiem, juz próbowałem. dlatego wspomniałem ze wydaje mi się ze  konflikty juz wykluczyłem.

Router wczoraj zresetowałem do ustawień fabrycznych wiec spodziewam sie teraz znowu spokoju na kilka tygodni, a później zwiechy co kilka dni. Do tego czasu raczej nic nie będę w stanie sprawdzić...