- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
FunBox 6 i switch na sieć domową
Próbuję zagospodarować dostępne porty Orange FunBox6 tak, żeby rozdzielić obciążenie. Chodzi mi o podłączenie switch do FunBox DWOMA portami i ustawienie domen rozgłaśniania (vlan na portach switch) tak, żeby:
ETH4 Funbox i G1/0/1-8 switch należały do urządzeń które chcą wykorzystać adres publiczny
ETH3 Funbox i G1/0/9-13 switch przyłączyły się do LAN Funbox (komputer ORAZ tvbox)
ETH2 miał podpięty NAS w LAN funbox
ETH1 miał podpięty drugi komputer funbox
Switch ma mechanizm wykrywania pętli i na moje rozumienie powinien pilnować żeby ruch do G1/0/3 nie szedł przez G1/0/9, potencjalnie. Nie wiem czy taki sam mechanizm działa w Sagecom
Zestawiłem to wczoraj i działało bardzo ładnie z jednym wyjątkiem - ruch z sieci za serwerami w ETH4 mieszał się z tym z ETH 3 przez wspólny default VLAN. Wyszedłem grupą VM podłączonych pod ETH4 z natywnego 1 i zaczęły się schody
Dzisiaj nie mogę nawet puścić TVbox przez switch bo Funbox automatycznie blokuje WSZYSTKIE urządzenia które są w ETH3 albo 4, zamiennie.
Restart każdego z urządzeń nie pomógł. Czy ktoś rozumie i może coś poradzić.
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
wyjdź na jakiś zacny switch jednym portem i na tym switchu i za nim baw się resztą sieci. FB zostaw w spokoju, bo ugryzie.
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
@bol_zeba Nie możesz do tego wykorzystać switcha w FB bo on nie obsługuje VLANów i będziesz miał pętlę przez nietagowane interfejsy switcha. IMHO jedynym możliwym rozwiązaniem na separację sieci w połączeniu z routerem jest mechanizm asymmetric vlan dostępny w niektórych switchach.
PS Mechanizm wykrywania pętli to zabezpieczenie przed pomyłkowym podłączeniem przewodów a nie narzędzie do budowania konfiguracji sieci.
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
A gdyby tak podłączyć po switchu na każdy port?
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
@bol_zeba To będziesz miał jedną domenę rozgłoszeniową, tylko więcej portów.
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
Używam tego od roku i jakoś zaklepałem sobie, że mostek na te publiczne adresy ma zarezerwowany wyłącznie port ETH4 stąd moja obawa o obciążenie pojedynczego linku kilkoma serwerami i LAN który był na drugim końcu kabelka podłączonego do ETH4
A okazuje się, że hosty na ETH3 też mogę skonfigurować z IP z puli publicznych. Więc wszystko działa na jednym switchu podłączonym przez dwa porty z FunBox. TV, LAN, Publiczne IP
Trik to ustawienie PVID (Port VLAN drugiego switcha) na różne domeny i dopilnowanie, żeby dalej podłączone urządzenia nie zapętlały linków L2
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
@bol_zeba Różny PVID na ingressie nie spowoduje rozdzielenia domeny rozgłoszeniowej - ona nadal istnieje przez użycie dwóch portów do jednego switcha w FB6 - a rozumiem, że o to pytałeś. Sam zresztą możesz sprawdzić jak latają broadcasty pomiędzy VLANami.