Nie można wyświetlić tego widżeta.

Jak poprawić prędkość internetu po kablu lan mając Funbox 6?

ROZWIĄZANE

Poziom 29, Znawca Przestworzy
  • 2431
  • 13370
  • 64

@Januszbba nic tam nie zmieniaj w FB6, bo internet ci się straci, teraz masz ok 😎

Poziom 18, Badacz Przestworzy
  • 1089
  • 3597
  • 0

@Samotnick  Co do sprzętu jaki mam 🙂 to mam windows 7 16 gb ramu i procesor 3.8 ghz więc nie ma źle 🙂 ale nie ma co polegać na wiarygności pomiaru  speed test z przeglądarki  🙂 tylko mierzyć prędkość w programie speed test na Windows certyfikowanym co go Orange poleca mam nadzieję że mam rację. 🙂 

Poziom 29, Znawca Przestworzy
  • 2431
  • 13370
  • 64

@Januszbba masz wszystko zgodnie z umową i nie ma co wałkować tematu, jak za mało to 8 GB zamów jak się da 😃

• 1089
  • 3597
  • 0

@IreneuszCD  Wystarczy mi narazie 1 gb/s jestem zadowolony 🙂 ja tylko @Samotnick  napisałem jakie mam parametry kompa co nie są złe. 🙂 

Poziom 22, Odkrywca Przestworzy
  • 540
  • 2278
  • 13

@Samotnick  a tego dokładnie nie wiem. Przez to, że sam używam ONT,  odruchowo biorę to za regułę. FB ma GPON 2.5 więc jest spora nadwyżka sprzętowa.

• 28
  • 116
  • 0

@Januszbba  Wsparcie dla Windows 7 zakończyło się 14 stycznia 2020 r. Siedzisz na dziurawym systemie i dużo ryzykujesz. Po 14 października 2025 r komputer z systemem Windows 10 nie będzie już otrzymywać aktualizacji zabezpieczeń, a firma Microsoft zakończy świadczenie pomocy technicznej dla tego systemu.

Procesor jaki model? 3,8Ghz ile rdzeni?

Testery przeglądarkowe mocno obciążają procesor. U mnie przy 2Gb procesor i5-8400 tj. 6 rdzeni 2,8-4 Ghz był obciążony na 100% i test się dławił pod koniec. Na programach pod Windows np. Oocla Speedtest (dostępny z Windows strore dla W10 i W11) obciążenie jest niskie i test odbywał się bez zakłóceń. 

Co do prędkości 940 Mbit. Jest to maksymalna prędkość interfejsu 1Gbit Ethernet przy standardowym MTU (brak możliwości zmiany MTU w Funboxach na jumbo frames). Wynika to z budowy ramki w tym standardzie. Szczegóły w języku angielskim tu: https://wiki.networksecuritytoolkit.org/nstwiki/index.php/LAN_Ethernet_Maximum_Rates,_Generation,_Ca...

Znaczy to, że Internet masz szybszy niż prędkość połączenia (kablowego) pomiędzy Funboxem 6 a komputerem. Do większych prędkości potrzebny jest np. Funbox 10 posiadający port 10Gb Ethernet i minimum karta 2,5Gb Ethernet w komputerze.

Pełne 1055Mb można osiągnąć po WIFI posiadając kartę WIFI 6 4x4 mimo.