Infomacje o spłacie rat tylko na podstawie faktury?

Poziom 15, Badacz Przestworzy
  • 15
  • 50
  • 0

Cześć, mam telefon z drugiej ręki na raty z Orange. Dostałam też do niego fakturę z wszystkimi danymi Nabywcy. Mogę na tej podstawie dowiedzieć się ile zostało rat do spłaty bądź jaka kwota? Telefon ma już około 30 miesięcy, i nie wiem czy np nie ma jakichś nadpłat przez co zostanie spłacony wcześniej. 

Z góry dzięki 🙂 

23 ODPOW. 23

Poziom 24, Entuzjasta Przestworzy
  • 478
  • 2203
  • 21

Na tej podstawie nie dowiesz się ile rat pozostało do spłaty. To jest kwestią umowy między Orange a kupującym na raty i to on ma do wszystkiego wgląd i wiedzę na ten temat. Jeśli telefon zakupiony na raty nie został spłacony, to pozostaje własnością Orange i nie może być przedmiotem odsprzedaży (jeśli nie nastąpiła żadna cesja umowy). Wejście w posiadanie takiego telefonu to proszenie się o kłopoty zwłaszcza jeśli nabywca nie będzie chciał spłacać rat. Niespłacany telefon jest przez Orange blokowany i pozostaje bezużyteczny.

Na tej stronie po numerze IMEI sprawdzisz czy telefon jest własnością Orange, czy jest wolny od obciążeń

https://www.orange.pl/zobacz/weryfikacja-imei

Poziom 43, Mistrz Międzygalaktyczny
  • 21558
  • 62781
  • 860

@MagNat jeżeli masz jakiekolwiek podejrzenie, że telefon jest jeszcze niespłacony, to w pierwszej kolejności, przed zakupem należy zweryfikować IMEI na stronie:

https://www.orange.pl/zobacz/weryfikacja-imei

Jeżeli wynik będzie, że jest własnością Orange, to takim telefonem nie można handlować.

Na podstawie faktury nie sprawdzisz zobowiązań dotyczących telefonu. Może to zrobić tylko osoba, która zakupiła telefon od operatora. 

Poziom 28, Znawca Przestworzy
  • 1487
  • 5929
  • 57

@MagNat  zadzwoń do bok. Tylko nie mów, że telefon odkupiony. Ja tak zapytałem w przypadku odkupienia. Powiedzieli ile zostało do zapłaty i podali dane do przelewu. Telefon zweryfikują na podstawie imei, a nie danych osobowych.

• 15
  • 50
  • 0

@Glut Cześć, ciężko przebić się przez Maxa, prosi o pesel lub nr usługi zanim w ogóle połączy z konsultantem...

• 1487
  • 5929
  • 57

@MagNatnapisał(-a)

@Glut Cześć, ciężko przebić się przez Maxa, prosi o pesel lub nr usługi zanim w ogóle połączy z konsultantem...

@MagNat 
Napisz na czacie. Co by max nie pisał pisz konsultant do skutku. Potem zapytaj konsultanta "ile jeszcze zostało do spłacenia za telefon o imei...".

• 15
  • 50
  • 0

@Glut chyba już nie da się tak dostać informacji. Konsultant zadaje pytania weryfikacyjny jak wysokość ostatniej faktury czy ilość numerów na koncie, do której należy telefon. Ale dzięki za chęci 😅

• 1487
  • 5929
  • 57

@MagNat  jeżeli wcześniej zaznaczyłeś jakieś pozycję typu "problem dotyczy umowy", czy coś takiego... To trzeba prosto z mostu.

• 15
  • 50
  • 0

@Glut od razu napisałam czego chce, na co Max zapytał czy ma połączyć mnie z Doradcą... 🙃

• 1487
  • 5929
  • 57

@MagNat  piszesz "doradca" co by max nie napisał. Nic po drodze nie zaznaczasz. Doradcy piszesz od razu "Jakie jest zadłużenie telefonu o imei...".