- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
FunBox 3.0 - problem z WiFi 5GHz na PS4 Pro (Playstation 4 Pro)
Okazuje sie ze FB 3.0 aktualizuje sie sam bez nawet informacji dla użytkownika.
W czerwcu tego roku miałem wersje firmware sprawdziłem po starych postach SG30_sip-pl-2.01.23.17,
teraz mam wersje SG30_sip-pl-02.10.31.17, co jest zapewne przyczyną problemów z połączeniem konsoli, wtedy konsola się łączyła bez problemu na sieci 5GHz.
Czy mozna liczyc ze zostanie to zweryfikowane i sprawdzone ?
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
No i jest winowajca problemu a jest nim oczywiście modem FunBox 3.0 tak jak przeczuwałem po wielu testach i obserwacji problemu.
Połączyłem konsole z Hotspoetm utworzonym w komputerze w Windows 10 i konsola łączy sie błyskawicznie bez żadnego problemu z nim na 5GHz !
Czyli identycznie jak u innego użytkownika z tym samym problemem - http://forum.pclab.pl/topic/1260700-Po%C5%82%C4%85czenie-wifi-Playstation-4/page__gopid__15279018&#e...
Także obecny Wasz firmware jest zabugowany i nie kompatybilny z PS4 PRO na sieci 5GHz!
Nie wiem jak i kto u Was zajmuje sie testami tego ale chyba wdrążanie nowych wersji jest nie poparte żadnymi testami z urządzeniami na rynku.
Jak wrócić do poprzednich wersji oprogramowania na których nie było problemów z połączeniem ?
Jak zablokować FB aby nie pobierał sobie cichaczem bez mojej zgody nowych wersji firmware które jak widać wnoszą więcej szkód i problemów niż poprawy czegokolwiek bo nawet nie ma nigdzie żadnego chagneloga listy zmian.
Jutro jeszcze spróbuje zrestartować FB 3.0 fizycznie mechanicznie z tylu przyciskiem dla świętego spokoju, zamiast resetu z poziomu UI.
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
@PeterMac83 Nie wrócisz do poprzedniej wersji oprogramowania, nie zablokujesz automatycznych aktualizacji.
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
@BORAX - tak myslalem, to liczę w takim razie na poprawkę firmware.
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
Nie wierzę Udało się DZIAŁA perfekt na 5GHz !!! zrobiłem tym razem reset ale mechaniczny routera z tylu przyciskiem a nie jak do tej pory robiłem kilkakrotnie reset ale z poziomu oprogramowania do ustawień fabrycznych.
Czyli reset z oprogramowania a ten z guzika z tylu to nie to samo !
Na razie z routerem połączone są 4 urządzenia, 2 po ethernet, 2 po WiFi, zobaczę czy jak dojdą kolejne czy się nie zaczną się jakieś cyrki, a dojdzie jeszcze 6 urządzeń, oby odpukać tak zostało jak teraz.
Już zacząłem psioczyć na firmware i jego brak kompatybilności :), no bo ile można było, tym bardziej dziwne ze inne sprzęty łączyły się bez problemu na 5GHz tylko nie PS4 Pro.
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
Problem znowu powrócił !
Wczoraj wszyskto było ok, działało połaczenie przez kilka godzin jak grałem.
To jest parodia jakaś jak ten FunBox 3 jest nie dorobiony od strony WiFi, nie wiem co mu znowu odbiło, PS4 Pro podczas próby nie moze uzyskać adresu IP i tu sie wywala.
Podłączone są zaledwie 4 urządzenia, 2 po LAN 1Gb/s, 2 po WiFi.
Nic nie zmienialem w tym pudełku, jedynie dopasowywałem dziś optymalne kanały WiFi dla sieci, ale teraz dałem znowu na Auto i tez to nic nie daje.
Jest jakis bug i tyle, albo to coś nie potrafi udzwignąć 2 urządzeń po gigabit LAN i dwóch po sieci WiFi w 5GHz.
Tragedia, weżcie tam troche sie za to i potestujcie na dluzszą metę scenariusz PS4 Pro + inne urządzenia w sieci, gwarantuje ze bedzie to samo co u mnie.
Co zauwazylem to ze wczoraj jak działało wszystko w zakładce ustawienia UPnP - "tablica reguł UPnP IGD w IPv4" były dwa porty UDP 9306 i 9308 od PS4 które się tam pojawiły same, a dziś ich nie ma na tej liście. Jak je tu dodać ręcznie na stałe ?
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
@PeterMac83 Tylko zamiast rejestratora, wstaw PS4.
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
Nic to niestety nie daje, pootwierałem wszystkie możliwe porty z jakich korzysta PS4 Pro, jest informacja z jakich korzysta 80, 443, 3478, 3479, 3480, jak i te które wczoraj pokazały się na liście reguł UPnP IGD IPv4 czyli 9306, 9308. wszystkie dałem na TCP/UDP w zakładce NAT/PAT
Zmieniłem tez zaporę internetową na ustawienie Niskie.
Wykonałem tez kolejny reset z tylu FB, nie podłączając do sieci WiFi niczego, router stoi 5 metrów od konsoli !!!
Ewidentnie jest to wina firmware FunBoxa, bo już nic innego być nie może.
Dziwne tylko ze z polaczeniem 2.4GHz działa wszystko idealnie za każdym razem, zero problemów nie robiąc niczego w ustawieniach, wszystko dziala na domyślnych ustawieniach fabrycznych FB po resecie.
Czy ktoś tu z Orange mi w końcu odpisze ze będzie to zweryfikowane sprawdzone ?
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
@PeterMac83 inna opcja to router z AP klient, wpiąć go w FB3 i z niego wi-fi udostępniać, wiem że to rozwiązanie mało racjonalne, ale zanim soft aktualizują to minie sporo czasu, po co tracić czas.
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
Racja mozna i tak, dzieki za odzew w temacie, albo po prostu podpne PS4 Pro kablem ethernet i bedzie problem z głowy, na sieci 2.4GHz to nie robota w przypadku grania online w gry, czy tez streamowania gier na YouTube czy tez grania zdalnego z poziomu PC "Gra zdalna PS4".
Bedzie tylko niepotrzebny dodatkowy kabel no trudno tylko dlatego ze FunBox3 ma takie a nie inne oprogramowanie.