Wideorozmowy vilte jak wylaczyc

Poziom 33, Ekspert Galaktyczny
  • 2550
  • 11320
  • 100

@tomekj9napisał(-a)

Cześć,

po updacie na ekranie trwającej rozmowy mam ikonkę video rozmowy.

Wkurza mnie strasznie bo często niechacy uchem ja naciskam i telefon zaczyna dzwonic na Video.

Zrób workaround i włącz opcję wyłączania ekranu kiedy przykładasz go to głowy, działa to przez czujnik zbliżeniowy. Jak odłożysz telefon od ucha to wyświetlacz się włączy. Automatycznie. Oszczędzasz baterię (bo po co włączony ekran jeśli na niego nie patrzysz) - profit. 

• 4118
  • 19786
  • 101

W którym telefonie da się w ogóle wyłączyć czujnik zbliżeniowy podczas rozmowy :)? Można zrzut ekranu z tej opcji? 

• 2550
  • 11320
  • 100

U mnie taka opcja działa w Samsungu, wcześniej w Xiaomi również. Być może to to ustawienie w Samsungu "ochrona przed przypadkowym dotknięciem":

Screenshot_20260713_112020_Settings.jpg

• 4118
  • 19786
  • 101

Żadna z opcji  pokazanych nie wyłącza czujnika zbliżeniowego podczas połączenia. Chociaż u OP może tak być, że ten czujnik mu nie działa. Zwykle przyczyną niedziałającego czujnika jest folia ochronna na ekranie. 

Poziom 31, Pasjonat Galaktyczny
  • 3300
  • 17748
  • 86

@tomekj9napisał(-a)

@atlas_cudow  tak dialer google

Wypadało by dać zdjęcie z połączenia, gdzie ta ikona umieszczona jest, inna sprawa że pewnie w usługach telefonu czy aplikacjach jest, może da się ją wyłączyć, by nie pokazywała się w trakcie połączenia, tak bez wysiłku, nie przyciskać telefonu do ucha, rozmówcę słychać z dalszej odległości.

• 4118
  • 19786
  • 101

@tolek Słowem uzupełnienia. Opcja wspomniana przez Ciebie po prostu aktywuje czujk zbliżeniowy częściej i nie tylko podczas rozmowy. Np. telefon wykrywa, że jest w kieszeni i wtedy wie, że nie musi podświetlać ekranu, np kiedy wykryje jakiś gest.

@IreneuszCD Zdaję się ViLTE nie da się wyłączyć. Wydaje mi się, że można to zweryfikować poprzez wpisanie kodu *#*#4636#*#* i sprawdzenie statusu rozmów wideo.

Screenshot_20260713-114430.png

Poziom 31, Pasjonat Galaktyczny
  • 3300
  • 17748
  • 86

Ja nie mam takich problemów, czy to na iPhone czy Motorola, jednak nie przyciskami telefonu do ucha, inna sprawa że często mam słuchawki Bluetooth.

Może w ustawieniach ekranu da się coś zmienić i @tomekj9 , ja bym pewnie aplikacje zmienił, bo na Android jest ich sporo i z filtrem niechcianych połączeń 😎

Może ta aplikacja od Orange 🤔

1000001384.jpg