Nie można wyświetlić tego widżeta.

Jak pozbyć się robocalls?

Poziom 30, Pasjonat Galaktyczny
  • 2716
  • 14446
  • 71

@Anonim  to zablokuj nieznane numery, tam jest taki suwak i po problemie, lub nie odbieraj połączeń z tych numerów, po czasie przestaną dzwonić.

Poziom 38, Pomocnik Międzygalaktyczny
  • 7197
  • 29509
  • 271

@Anonim  niestety ale żadne apki i blokady nie ustrzegą Cię od nękających konsultantów/automatów, handel numerami to rozpowszechniona procedura i żadne odgórne ustawy i tzw. sprawdzone sposoby tego nie zmienią. Jedynym rozwiązaniem jest zmiana numeru telefonu i nieudostępnianie go poza grono zaufanych osób lecz i to nie jest stuprocentowym gwarantem (poza tym wszędzie gdzie tylko możliwe wołają o nr kontaktowy: urzędy, banki, itp. instytucje, i choć go podasz z zaznaczeniem aby nie udostępniać na zewnątrz, bez zgód tzw. marketingowych to zawsze znajdzie się nieuczciwa osoba która numer "wyniesie na zewnątrz"). Można mieć oczywiście np. dwa numery, jeden dla "urzędasów", drugi dla zaufanego grona lecz nie na tym rzecz polega, na ten pierwszy i tak będą dzwonić "marketingi". Także sam rozumiesz... co zrobisz jak nic nie zrobisz...

• 2716
  • 14446
  • 71

@slav72 te roboty spamerskie, dzwonią na wszystkie numery i nie ma potrzeby wykradania numerów od operatorów, Orange z tego procederu nie ma nic, jedyni sztuczny ruch w sieci, trzeba by zgłaszać takie numery do Orange, niech to filtrują.

Tak na marginesie, Play to filtruje i szybko taki proceder ginie.

Więc teraz pora na Orange.

Tak z ciekawości @Anonim 🤔

Masz wszystkie zgody na marketing na tak?

Bo jeśli tak, to wyłącz niektóre zgody i proceder ucichnie.

Ja tam mam wszystkie zgody marketingowe na nie i obecnie cisza nanumerach Orange, choć musiałem kilkakrotnie zgłaszać ten spamerski proceder.

Poziom 24, Entuzjasta Przestworzy
  • 456
  • 3918
  • 20

@slav72 nawet jak zmieni numer to jak piszesz żadna gwarancja. Jest duża szansa, że traci na numer z odzysku. Można czasem wpaść z deszczu pod rynnę. Ja osobiście mam włączoną tą blokadę Spam. Nawet jak czasem coś przepuści to olewam.

Poziom 18, Badacz Przestworzy
  • 395
  • 2423
  • 0

Podepnę się, może tutaj ktoś wie, zna appkę - jak zrobić, żeby gdy wykrywane jest podejrzenie spamu to żeby inny niż standardowy dzwonek o tym powiadamiał? 

Poziom 20, Odkrywca Przestworzy
  • 1701
  • 13755
  • 2

@Anonim , ja mam w ustawieniach kontaktów ikonkę blokowania połączeń z nieznanych numerów, ID rozmówców przekazujących spam mam na włączone, oraz ikonkę Blokuj spam i rozmówców też na włączone (cały spam), albo mogę zmienić na blokowanie spamu o wysokim ryzyku. Ewentualnie ustal sobie wybieranie FDN umożliwiające nawiązywanie połączeń tylko z wcześniej ustalonymi numerami telefonów. Numery takie są dodawane do listy kontaktów FDN (usługa dodatkowa). Aby listą zarządzać, musisz wprowadzić kod PIN2 przypisany do właściwej karty SIM w celu zapewnienia ochrony przed nieautoryzowanymi zmianami w tej usłudze.

Anonim

Nie dotyczy

Dziękuję Wam za udzielone odpowiedzi wsparcia. Numeru nie będę zmieniał z dwóch prostych przyczyn, po pierwsze kontakty zawodowe, raczej nie mogę sobie na to pozwolić, a druga sprawa to tak jak napisaliście nie mam pewności czy to się nie powtórzy, więc to nie ma sensu. Mam zainstalowaną apkę Orange Telefon, która całkiem fajnie wybiera te numery. Niemniej, odhaczyłem wszystkie zgody marketingowe jakie można mieć z poziomu Orange Flex, i póki co cisza. Poza tym, dowiedziałem się, że za większość spamu m.in.: robocalls odpowiada firma Asmanta, https://asmanta.com i wystarczy zgłosić im to w formularzu. 

• 2716
  • 14446
  • 71

@Anonim  przenoszenie numeru nic nie da, roboty spamerskie działają wszędzie, operatorzy powinni to blokować, ale nie blokują wszystkiego, nie trzeba mieć aktywnych zgód na marketing by stać się ofiarą tego procederu.