Nie można wyświetlić tego widżeta.

Brak możliwości wysyłania SMS po Wi-Fi Calling na iPhone. Przestało działać. Co zrobić?

Poziom 20, Odkrywca Przestworzy
  • 154
  • 548
  • 3

Brak możliwości wysyłania SMS po Wi-Fi Calling na iPhone. Przestało działać. Co zrobić?

Jeśli macie karty SIM a nie eSIM - zacząłbym od przełożenia jego karty do Twojego urządzenia i sprawdzenia czy wtedy działa.

A jednocześnie napisałbym ticketa do admina platformowej sieci z Norwegii z problemem i poprosił o sprawdzenie tego po jego stronie. 

Poziom 18, Badacz Przestworzy
  • 41
  • 152
  • 0

Mam tablet Samsung na miejscu z opcją dzwonienia i tam właśnie mam kartę abonamentową plusa .Juz przekładałem .Plus zadziałał na iPhone odrazu ,Orange niestety nie zadziałał na tablecie

• 154
  • 548
  • 3

OK, ale to nie pomaga nam w zdebugowaniu problemu. Pytanie, czy karta SIM abonamentowa Orange na której działa VoWiFi u Twojego kolegi, zadziała również z VoWiFi w Twoim telefonie i czy Twoja karta w telefonie kolegi nie działa w zakresie VoWifi.

Jeśli tak będzie, to sugestia że coś jest nie tak z siecią operatora i konfiguracją Twojego numeru.

Jeśli nie, to sugestia, że coś jest nie tak z siecią zarządzaną przez admina z Norwegii lub z lokalnymi ustawieniami Twojego telefonu.

• 41
  • 152
  • 0

Spróbuję jutro.Dzieki za podpowiedz. 

• 154
  • 548
  • 3

Sprawdzając upewnijcie się, że telefony łączą się do tego samego WiFi i do tego samego access pointa, oraz czy nie macie aktywnego żadnego VPN - czasami organizacje blokują VoWiFi w niektórych swoich sieciach, a nawet w niektórych wybranych access pointach.

• 41
  • 152
  • 0

My mamy tylko jedną sieć WiFi do której możemy się podłączyć .

Poziom 29, Znawca Przestworzy
  • 2596
  • 13915
  • 68

@Legion12 Niech Orange włączy czy wyłączy i włączy vowifi na tym trefnym numerze, ewidentnie jest to problem z usługą, nie siecią WiFi w domu 😎

I nie wspominaj o sms po WiFi 🥸

Masz problem z rozmowami po vowifi i tyle 😎

• 41
  • 152
  • 0

Dostałem odpowiedź na reklamację ,że nie uznają jej i że usługa sms po WiFi została wycofana.Niestety nie mogę opublikować tutaj tego maila od orange

• 154
  • 548
  • 3

Z odpowiedzi wynika, że standardowo konsultant nie zrozumiał problemu. SMS przez WiFi nie został wycofany.

Konsultant zasugerował też nieprawidłowy opis problemu na stronie, gdyż prawidłowy opis obecnie wygląda tak:

Zrzut ekranu 2024-12-20 o 21.56.53.png

Masz ekstra eSIM?

"My mamy tylko jedną sieć WiFi do której możemy się podłączyć ." - macie jeden AP czy kilka?

Nie używasz VPN?

• 41
  • 152
  • 0

Nie używam VPN .Na całej platformie jest około 30 AP.