- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
Witam.
Ostatnio zauważyłem dziwną rzecz. Orange do rachunku doliczył mi jeden grosz. Ale w wykazie go nie ma. Skąd to się wzięło? Ja wiem że jest tylko to 1 grosz, ale następnym razem będzie znów 1 itd. Jeszcze innym doliczy po 1 grosz i się zrobi niezła sumka.
Co z tym można zrobić?
Rozwiązane! Idź do rozwiązania
Rozwiązanie:
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
Wynika to z zaokrąglania kwot brutto. Każda usługa jest rozliczana kwotą netto do której dodawany jest VAT (23%). Te dziesiętne i setne części groszy zaokrąglane w dół w poszczególnych składowych dają łącznie 0,8 gr. Po zaokrągleniu kwoty brutto (89,298) wychodzi 89,30 i stąd ta różnica 1gr między sumą zaokrągleń w dół, a końcowym zaokrągleniem w górę.
Nie za bardzo zaokrągliłem odpowiedzi? 🙂
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
Wynika to z zaokrąglania kwot brutto. Każda usługa jest rozliczana kwotą netto do której dodawany jest VAT (23%). Te dziesiętne i setne części groszy zaokrąglane w dół w poszczególnych składowych dają łącznie 0,8 gr. Po zaokrągleniu kwoty brutto (89,298) wychodzi 89,30 i stąd ta różnica 1gr między sumą zaokrągleń w dół, a końcowym zaokrągleniem w górę.
Nie za bardzo zaokrągliłem odpowiedzi? 🙂
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
1 grosz płatny dodatkowo do rachunku.
Dzięki. Już teraz rozumiem.
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
1 grosz płatny dodatkowo do rachunku.
A ja nie rozumiem. Wg regulaminu promocji po rabatach za zgody marketingowe mam płacić 89,99 zł
A dostałem taką FV:
Jak oni to liczą? 😉