- « Poprzedni
- Następny »
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
Nowe stawki w roamingu w Orange od 15 czerwca 2017 roku
A próbowałeś kontaktować się z opiekunem/dedykowanym doradcą dla tej oferty?
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
Zgadza się. Chcąc sprawdzić jak to jest naprawdę, przeprowadziłem kilkudziesięciosekundową rozmowę z numerem Duńskim. Koszt takiej krótkiej rozmowy 5,31 zł.
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
Mi osobiście wydaje się że nie wszyscy rozumieją wprowadzone zmiany. Zmiany w roamingu dotyczą tylko połączeń wykonywanych z UE do Polski oraz transferu danych jaki mamy dostęny w przypadku danej oferty 🙂
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
Tu naprawdę trzeba uważać na słowa. Przepraszam za czepianie się...
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
OKI, ale dzwoniąc z Polski na numery ze Strefy 1 zapłacimy już zupełnie inne stawki, więc 🙂 A dzwoniąc z PL do UE na Polski numer możemy i nic nie płacić jeśli mamy pakiet na minuty 🙂 Pozdrawiam, owszem polski język jest dwuznaczny:)
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
Poniżej znajdziecie obiecane odpowiedzi na pytania dot. zmian w roamingu. Mam nadzieję, żę rozwieją wątpliwości większości z Was 🙂
Najbardziej podstawowe informacje o zmianach oraz cennik usług w roamingu można znaleźć tutaj:
Czy po zmianach w roamingu mogę taniej dzwonić za granicę?
Ile zapłacę za rozmowy odebrane podczas pobytu za granicą w kraju UE?
W jakich krajach obowiązują nowe stawki roamingowe?
Austria, Belgia, Bułgaria, Chorwacja, Cypr, Czechy, Dania, Estonia, Finlandia, Francja, Gibraltar, Grecja, Gujana Francuska, Gwadelupa, Hiszpania, Holandia, Irlandia, Islandia, Liechtenstein, Litwa, Luksemburg, Łotwa, Malta, Martynika, Niemcy, Norwegia, Portugalia, Reunion, Rumunia, Słowacja, Słowenia, Szwecja, Węgry, Wielka Brytania, Włochy.
Ukraina jest stowarzyszona z UE, czy na jej terenie również obowiązują niższe stawki?
Gdzie mogę kontrolować zużycie minut/sms/pakietów GB w roamingu?
Mam ofertę na kartę. Z których pakietów mogę korzystać za granicą i na jakich zasadach?
W ogólnym uproszczeniu wygląda to tak:
Pakiety i usługi dot. minut, SMS lub MMS do wszystkich sieci - są dostępne w roamingu UE na takich samych zasadach jak w Polsce.
Pakiety i usługi dot. minut, SMS lub MMS tylko do Orange - nie są dostępne w roamingu.
Płatne pakiety i usługi internetowe, czyli takie, za które ponosimy opłatę w momencie aktywacji – są dostępne w roamingu UE, ale w ramach tzw. Limitu GB (więcej informacji poniżej przy pytaniu "Jak działają pakiety internetowe w roamingu UE?")
Pakiety internetowe, które są w Polsce przyznawane bezpłatnie (np. po doladowaniu lub po rejestracji) – nie są dostępne w roamingu.
Jeżeli pakiet lub usługa są mieszane, np. zawierają i SMSy i rozmowy i pakiety danych (np. „Rozmowy i SMSy bez limitu i GB”) to część dotycząca minut i SMS działa, a część dotycząca pakietu internetowego działa zgodnie z Limitem GB.
Jak działają pakiety internetowe w roamingu UE?
Gdy jesteś za granicą w roamingu UE możesz korzystać z posiadanych pakietów internetowych, ale zgodnie z tzw. Limitem GB. Najprościej mówiąc oznacza to, że w roamingu UE jest dostępna mniejsza ilość środków w ramach danego pakietu niż w Polsce. Wartość tego limitu można znaleźć w cenniku usług roamingowych dla oferty, z której korzystamy.
Np. jeśli mamy Smart Plan LTE 85,98 to w kraju mamy do wykorzystania pakiet 5GB, a w roamingu UE 4,06 GB, o czym mówi tabelka w cenniku usług roamingowych dla tego planu taryfowego.
To są "limity", a nie "wartości proporcjonalne", więc jeśli np. w kraju wykorzystamy 4 GB z 5 GB dostępnych to w roamingu UE będziemy mieć do wykorzystania cały pozostały 1 GB.
Czy jest jakieś ograniczenie prędkości internetu w roamingu UE?
Korzystam z usługi „Dodatkowa karta SIM”. Czy będę mógł korzystać z niej w roamingu?
Mam ofertę na kartę. Korzystam z pakietów czasowych ważnych do północy. Wg jakiego czasu jest to rozliczane – polskiego czy kraju w którym przebywam?
Mam usługę Szczęśliwe Godziny/Cała Naprzód na internecie mobilnym. Czy one działają w roamingu?
Czy w ofertach na kartę jest różnica między pakietem za 28 zł dla przenoszących a 35 zł w cenie regularnej, jeśli chodzi o korzystanie z internetu w roamingu UE?
Czy w ofertach na kartę obowiązują działające w kraju pakiety no-limit?
Mam w obecnej ofercie pakiet 400 min w roamingu UE (kupionej przed 15.06.2017)? Czy teraz zyskam zniżkę na abonament?
Mam komórko-stacjonarną ofertę Orange Strefa. Czy mogę korzystać z niej za granicą?
A co z darmowymi, bonusowymi paczkami danych, np. za doładowanie w promocji "Internet za darmo"?
Mam pakiet jednorazowy 2GB za 12 zł w ofercie na kartę. Bo jego wykorzystaniu w kraju mam lejek. Czy ten lejek będzie też w roamingu UE?
Mam usługę Twoje numery/Numer bez limitu w ofercie na kartę. Czy na wybrany numer mogę dzwonić również bezpłatnie w roamingu?
Mieszkam w pobliżu granicy i moja sieć często łączy się z siecią w sąsiednim kraju. Czy będę mógł korzystać z roamingu regulowanego bez żadnego ryzyka, że przekroczę swoje limity?
Edit: Temat jest bardzo ogólny i pojawiały się tu dyskusje na bardzo wiele związanych z roamingiem spraw, więc aby nie robić bałaganu zamykamy tu możliwość dodawania nowych komentarzy.
Jeśli macie jakiekolwiek pytania to śmiało wybierzcie kategorię, której pytanie dotyczy i załóżcie nowy temat.
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
@Artur fajny "poradnik" 🙂 Dla przypomnienia swoje warunki możecie sprawdzić na stronie: http://www.orange.pl/kid,4004954913,id,4004954915,article.html Ja swój numer już jakiś czas temu wpisałem, otrzymałem interesujące mnie info i do dzisiaj kontaktu że strony Orange nie miałem, więc.....warto uzyskać dokładne dane podając swój numer.
- « Poprzedni
- Następny »