czy droga jest usługa Orange energia ?
[ Edytowane ]sierpień – ostatnio edytowany sierpień
Czyli mniej więcej powinniście zużywać tego prądu tyle co @Piotrekk85 ( dwie dorosłe osoby ) Myślę, że Wy też dorosłe i nie wykańczacie pralki tak jak ja A kuchenka mikrofalowa jest ? i czajnik bezprzewodowy też jest ? a może i bolier na gorącą wodę również jest ? Sorry że tak pytam ale jakoś muszę - tak mi się wydaje @Citi2017
O ludzie trzymta mnie zamiast bojler napisałam ble, ble, ble błąd
Aha @Piotrekk85 pisał o jakichś fachowcach którzy biorą 16 zł co miesiąc za Orange energię
sierpień – ostatnio edytowany sierpień
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Wyślij wiadomość e-mail do znajomego
- Zgłoś
@wscieklaewka czajnik tak jest używam mikrofale mam ale używałem jej ostań raz 3 lata temu mam jeden pokój Piotr ma dwa chyba mam centralkę w bloku mieszkam
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
sierpień
Ciekawe i muszę dokładnie się dowiedzieć od koleżanki jak to jest u niej naprawdę że ma prąd z Orange i tak mało płaci. Jest ich dwoje, pokój mają jeden ale przedzielony na dwa. Komputer jest, czajnik też jest, telewizor idzie non stop. Mikrofali brak ale nadpłatę za prąd miała hm.
sierpień
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
sierpień
@wscieklaewka nie wiem jak jest z Orange Energia jak Energia obrót operatora ale szukam innego
sierpień
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
sierpień
@wscieklaewka , ja bym się nie "podpierał" opowiastkami kogokolwiek, dopóki nie pokaże Ci rachunku. Bo bajać można tak samo umiejętnie, jak pisać na papierze czy w necie. U mnie dzienne zużycie jest w granicach 3-5 kWh, w zależności od okoliczności. Wszystkie urządzenia oraz oświetlenie od 100W w górę, żrą prąd niczym głodne ślimaki. Od klasy energetycznej urządzeń zacznij @Citi2017 i na tabliczkach znamionowych masz moc wyrażoną w watach (W). No i @wscieklaewka dobrze Ci radzi...mamy XXI w., a nie ciemnogród.
sierpień
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
sierpień
sierpień
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
Kiedyś w Orange Enerdze było taniej. Obecni klienci mogą mieć inne oferty. Obecnie dla mnie w Olsztynie są tylko ogólnopolskie oferty ze strony https://www.orange.pl/view/energia
Osobiście mam inną opcję na pomoc fachowców, więc nie potrzebuję dubla z Orange. Inne oferty są dostępne na przedłużenie umowy, dla klientów w kampaniach wychodzących (gdy dzwonią z Orange Energia do klientów) czy w salonach na wybranych terenach.
Ja obecnie korzystam z taryfy dla osób niekorzystających z prawa wyboru sprzedawcy (link) i płacę 0,2979 zł/1kWh brutto bez żadnych opłat handlowych. Co widać oferta po lewej jest tańsza, po prawej droższa. Po lewej przy zużyciu 100 kWh oszczędzam tylko 28 groszy, a dopłacę 16,99 zł opłaty handlowej na miesiąc. Owszem mając umowę terminową ma się gwarancję ceny, ale nawet jeśli prąd za "sprzedaż" pójdzie w górę razy dwa (jak na początku roku w mediach wieszczyli), to i tak wyjdzie mi taniej niż z tą opłatą handlową. Większość opłat za prąd u mnie to opłaty za dystrybucję co z uwagi na brak możliwości zmiany dystrybutora - nic się tu nie ruszy.
Co do zużycia, gdzieś słyszałem że norma na gospodarstwo domowe w mieszkaniu jest taka, że 50 kWh na miesiąc to urządzenia stałe (pralka, lodówka itp). Potem po 50 kWh jeśli mamy kuchenkę elektryczną lub ogrzewanie (ja mam kuchenkę gazową i ogrzewanie centralne). I potem koło 20-25 kWh za osobę dorosłą. Za dzieci do ok 10 lat powinno się liczyć połowę, ale to już różnie. Są w necie różne kalkulatory.
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
sierpień
@burebusek od kiedy głodne ślimaki żrą prąd to ja nie wiem, za to wiem że nie ugotowałam obiadu kurka wodna ale mam barszczyk i krokiety więc zaraz coś zmajstruję tak myślę.
Dodam że u mnie lodówka to pracuje i końca nie słyszę ( 40 minut ) muszę wymienić bo teraz zobaczyłam że uszczelka się rozerwała no i żarówka w lodówce to taka tradycyjna jest ( zemszczę się choćby nie wiem co i kiedyś kupię nową ) Pralka niby energooszczędna ale jak pierze to tych diod się za dużo świeci - więc to raczej fikcja z tą oszczędnością. Ale za prąd płacę mniej niż @Citi2017 i @Piotrekk85 ( nu może się nie zdziwię, albo odwrotnie jak dostarczą mi rachunek
sierpień
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
sierpień
sierpień
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
@wscieklaewka , to tylko porównanie ze ślimakami. Ja mam 1 kWh za 0,24110, ale tak naprawdę to wszystkie opłaty (handlowa, dystrybucyjna, abonamentowa, itd.) windują cenę do ponad 60gr z 16 -oma cyframi po przecinku...jak wspominałem wcześniej. Czas pomyśleć o dotacjach związanych z własną elektrownią słoneczną
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś