Nie można wyświetlić tego widżeta.

Nowa umowa na światłowód

Poziom 9, Zwiadowca Przestworzy
  • 2
  • 10
  • 0

Nowa umowa na światłowód

Dzień dobry,

Niedawno kupiliśmy dom (woj. nowosądeckie), w którym właściciel korzystał ze światłowodu orange, ale zawija swoja umowę i sprzęt.

Chcemy założyć sam internet 600, widziałem, że jest on z livebox 6 - sam taki miałem w domu rodzinnym i fajnie grał z dodatkowym routerem rozszerzającym internet bezprzewodowy na piętrze, ale było to sporo lat temu

Przed podpisaniem umowy chciałem się wstępnie zorientować jak to wygląda obecnie, czy nadal funbox 6 jest w porządku, czy może próbować wynegocjować inne urządzenie?

Czy nadal jest szansa na wynegocjowanie w salonie fizycznym zniesienia opłaty za utrzymanie linii (dom jednorodzinny)?

Jak wygląda obecnie sytuacja z ONT? Czy chętnie go montują, robią jakieś problemy? Niestety nie wiem czy poprzedni właściciel miał ONT montowane, widziałem tylko router. Na czacie mówili, ze ONT czasami montują też poza domem więc w sumie któż to wie.

Czy na coś jeszcze warto zwrócić uwagę podczas podpisywania umowy oraz podczas wizyty monterów?

Z góry będę wdzięczny za wszelką pomoc

4 ODPOW. 4

Zespół Nasz Orange
  • 3127
  • 12609
  • 67

Nowa umowa na światłowód

@Piotrek_93 witaj w naszej społeczności. Za chwilę spłyną odpowiedzi na Twoje pytania. Po tym możesz zamówić bezpłatnie rozmowę telefoniczną z Doradcą, który podpowie jak to wygląda z rabatami. Wystarczy kliknąć wyświetl szczegóły przy ➡️ Zamówienie połączenia z doradcą sprzedażowym 

Poziom 30, Pasjonat Galaktyczny
  • 1963
  • 8593
  • 72

Nowa umowa na światłowód

Cześć Piotrek! Jeden z pomysłów to cesja umowy chyba że poprzedni właściciel przenosi usługi w nowe miejsce. 

Livebox 6 jak najbardziej się sprawdzi, można też dobrać za dodatkową opłatą Livebox 10 - subiektywnie wybrałbym ten pierwszy.

Nie ma opcji negocjacji zniesienia opłaty, może przy przedłużeniu umowy już tak. Ewentualnie zorientuj się czy masz jakiegoś regionalnego handlowca w twoim obszarze zamieszkania.

Jeśli to nie infrastruktura Orange to będziesz miał ONT, jeśli infrastruktura Orange to zaznacz przy zamówieniu że chcesz ONT.

Zwróć uwagę żeby monter miał ONT ze sobą gdy będzie wykonywał instalację i przemyśl optymalne miejsce dla routera i ewentualnie extendera (tu bym polecał połączenie kablowe do wzmacniacza jeśli masz taką możliwość).

Poziom 9, Zwiadowca Przestworzy
  • 2
  • 10
  • 0

Nowa umowa na światłowód

Dziękuję za podpowiedzi Tolek.

Poprzedni właściciel zabiera urządzenie i umowę. Z tego co mówił nie miał dodatkowego "pudełeczka" - ONT także masz rację, że trzeba będzie przypilnować. Wg konsultanta z czatu jest to infrastruktura Orange.

Nad miejscem będę się jeszcze zastanowię, muszę dobrze się rozejrzeć po domu. U rodziców miałem tak, że przewierciłem centralnie nad routerem sufit i puściłem kabel do drugiego routera żeby dawał wifi na piętrze. Bez niego była kicha.

W jaki sposób mogę się zorientować pod kątem regionalnego handlowca? Jedyne co znam to salony Orange, o handlowcu nie słyszałem nigdy 🙂 

Co do extendera - polecasz jakiś wzmacniacz? Do tej pory używałem tylko dodatkowych routerów jako rozszerzenie sygnałów

Poziom 42, Mistrz Międzygalaktyczny
  • 14685
  • 60408
  • 748

Nowa umowa na światłowód

@Piotrek_93  o ONT musisz wystąpić w zamówieniu. To rola handlowca, aby to zaznaczył dość jasno, bo nie otrzymasz.

Co do opłaty za domek, zależy to od promocji i opisu posesji w systemach, ale raczej to trzeba będzie ponosić

FB 6 jest ok, skoro się sprawdził, a wzmacniacz weź na testy od Orange ( SWB6) za 5 zł za miesiąc bez umowy terminowej na niego 

Handlowiec? Zawsze można znaleźć 😉