Nie można wyświetlić tego widżeta.

Światłowód oferta dla nowych

ROZWIĄZANE

Poziom 21, Odkrywca Przestworzy
  • 373
  • 1320
  • 8

Jaka stawka po dwóch latach? Masz inne usługi w Orange? Mieszkasz w domku czy mieszkaniu?

Poziom 20, Odkrywca Przestworzy
  • 25
  • 82
  • 2

@ŁysaKaszankaINC Stawka po dwóch latach, bez zobowiązania tradycyjnie +10 zł.

To moja pierwsza umowa w Orange. Zero innych usług.

Mieszkanie, w bloku światłowód Orange

• 715
  • 2378
  • 3

Poziom 30, Pasjonat Galaktyczny
  • 1998
  • 8723
  • 72

• 25
  • 82
  • 2

Ogólnie zamysł dobry. Jeśli w mieszkaniu jest już instalacja światłowodowa, i całe podłączenie to tylko podłączenie modemu / dekodera, to technik nie jest potrzebny. A dzięki temu można podłączyć sprzęt samemu, szybciej odbierając go z salonu czy od kuriera.

W moim przypadku i tak bez wizyty technika się nie obędzie, bo musi doprowadzić światłowód do mieszkania. Swoją drogą ciekawe, czy w takim przypadku zrobi tylko gniazdko ONT i zostawi mnie z modemem czy też podłączy (jeśli będzie miał ze sobą). Przekonam się już w przyszłym tygodniu 😉

• 25
  • 82
  • 2

Taka przestroga dla instalujących światłowód Orange...

Instalacja była zaplanowana tydzień temu. Technik się zjawił, jednak nie miał dostępu do skrzynki w piwnicy, więc po godzinie latania po bloku wezwał posiłki. Drugi pokręcił nosem. I stwierdzili, że nic nie zrobią, bo nie mają dostępu do skrzynki. I cyk, instalacja z automatu przełożona o miesiąc. Miesiąc, by otrzymać kluczyk do skrzynki 😄

Firma zwana "Partnerem technologicznym" miała po prostu skontaktować się z administracją, by ktoś im dał wejść do piwnicy (w bloku nie ma piwnic, więc lokatorzy nie mają dostępu do piwnicy) i zgodę na rynienkę (20 cm przy drzwiach). Administracja twierdzi, że nie robi problemu. Wystarczy e-mail i sprawa załatwiana jest od ręki, zresztą na osiedlu podłączają i wiedzą jak to załatwiać. I sami się dziwią, że firma dała d...

Minął tydzień. Więc udałem się do administracji. Okazuje się, że od tygodnia nikt się z nimi nie kontaktował. Tydzień zmarnowanego czasu. Infolinia też średnio sobie radzi. I tak sobie czekam, tylko coraz mniej już wiem na co...

Poziom 18, Badacz Przestworzy
  • 31
  • 138
  • 0

Tak to niestety działa, u mnie na 1 wizytę technik przyjechał zrobić zdjęcia klatki schodowej i poszedł, bo musiał uzyskać zgodę administracji na instalację (chociaż taka zgoda jest wydawana przy "wejściu" danego operatora do budynku, według mnie wcale nie jest potrzebna dodatkowa zgoda na przeciągnięcie 2 metrów światłowodu ze skrzynki do mieszkania). A, jeszcze mi technik powiedział, ze jakby miał założyć u sąsiada naprzeciwko, to założyłby od razu, bo ściana szachtu z instalacjami technicznymi jest wspólna z sąsiadem i wystarczy przewiert, więc nie trzeba zgody na założenie korytek kablowych 😉 To też jest ciekawe, bo właśnie na ingerencję w części wspólne budynku (taką jest przewiert przez ścianę od sąsiada do szachtu zgoda jest potrzebna, podwieszenie korytka, które nie ingeruje w ścianę można zrobić od ręki.

Później jeszcze trwała przepychanka o jakże ważny temat czy instalacja na klatce schodowej ma iść w rurkach czy korytkach kablowych, również jakiś miesiąc od pierwszego terminu wizyty miałem założony światłowód.

Oczywiście powinno to być zorganizowane inaczej, wszystkie zgody formalne, plany itp. powinny być załatwione przed umówioną wizytą u klienta, ale jak widać procedura tego nie przewiduje 😉

• 25
  • 82
  • 2

U mnie na zleceniu miał napisane, że kontakt z administracją: TAK 😄

Zresztą tu nie chodzi o zgodę, bo zgodę mają. Tylko firma założyła, że pewnie dostanie się do piwnicy przez klucz od lokatora, tylko w bloku nie mamy piwnic. I do poziomu -1 klucze ma tylko administracja.

Ale ja to rozumiem. No zdarza się. Tylko jeśli przez tydzień od wizyty firma instalująca NIC nie robi w kierunku załatwienia sprawy, to jest wkurzające. Bo czekasz, a oni mają to w d... A wystarczy jeden e-mail, który przez tydzień nie został wysłany. Administracja twierdzi, że nie robi problemu, zgodę wydaje szybko. Jeszcze dziś kobitki sprawdzały u siebie, i zero korespondencji. Zresztą tu nie chodzi o zgodę, bo taką firma ma. Tylko o to, by pracownik administracji wydał im klucz do skrzynki, tylko musi być zgłoszenie.

Oczywiście to nie Orange a "partner" pracujący dla Orange. Sieć jednak należy Orange. I lepiej powinni kontrolować.

Jako, że wkurzyło mnie info od administracji osiedla o bezczynności firmy odpowiadającej za instalację światłowodu dla Orange, przy porannej kawusi użyłem kilka nieoficjalnych kanałów komunikacji z pomarańczą. Podobno szefowie regionu sprawę już mają na oku, niby ruszyło... W przyszłym tygodniu przekonam się z jaką skutecznością.

Dodam przy tym, że oficjalny kontakt z Orange w sprawie problemów z instalacją (odczytywanie formułek ze Statusu Orange) bardzo słaby i mało pomocny. Przepraszamy, niech Pan sobie czeka i tyle.

Mają szczęście, że dali ten rok za free, bo inaczej obecny operator, by mnie przekonał że jednak jest bardziej love. Ale nie chwalmy dnia... 😄