Nie można wyświetlić tego widżeta.

Światłowód oferta dla nowych

ROZWIĄZANE

Poziom 26, Entuzjasta Przestworzy
  • 1305
  • 3167
  • 31

@szewol  w zasadzie można zastosować dwa rabaty dla Orange Światłowód.  Chcesz szczegóły odezwij się na prv

Poziom 21, Odkrywca Przestworzy
  • 300
  • 1082
  • 6

@szewol wysłałem ci pw

• 643
  • 2747
  • 5

Jeśli o mnie chodzi to brałbym 600mb

W moim przypadku FB 3 to był koszmar, może dlatego że mam sporo urządzeń.....moden mało stabilny i wymagający resetu średnio raz na 4-6 miesięcy  
Nie bez znaczenia był też fakt że biorąc 300mb nigdy pełnej prędkości nie miałem a przy 600 mam prędkość nieznacznie wyższą niż ta wynikająca z umowy. 
Wifi w fb 6 też znacznie lepsze i bardziej "przyszłościowe" a pamiętajmy że ton umowa na dwa lata. 

Poziom 33, Ekspert Galaktyczny
  • 2469
  • 11800
  • 100

@_Artek_napisał(-a)

Nie bez znaczenia był też fakt że biorąc 300mb nigdy pełnej prędkości nie miałem a przy 600 mam prędkość nieznacznie wyższą niż ta wynikająca z umowy.

Zrzut ekranu 2025-02-07 091713.jpg

• 643
  • 2747
  • 5

Mam usługę na infrastrukturze innego operatora być może z tego wynikał fakt że u mnie 300 nigdy nie było 300 🙂 

Poziom 33, Ekspert Galaktyczny
  • 2469
  • 11800
  • 100

@_Artek_Nie twierdzę, że tak nie było. Widocznie miałeś pecha i do urządzenia i do łącza. Chodzi o to aby OP miał wiedzę jak takie łącze powinno działać. Ja wróciłem z 600 na 300, ponieważ w codziennym użytkowaniu i tak nie widziałem różnicy.

Poziom 18, Badacz Przestworzy
  • 21
  • 97
  • 0

Z nju jest ten problem, że dociera do niektórych lokalizacji z opóźnieniem - na przykład u mnie dalej pokazuje brak zasięgu, mimo, że światłowód Orange działa jakoś od października.

Polecam też wziąć dodatkowe urządzenie ONT od technika przy montażu, nie trzeba go używać, a kiedyś jak okaże się, że będzie potrzeba zmiany routera na prywatny, nie od operatora, to uzyskanie takiego ONT nie będzie możliwe.

• 643
  • 2747
  • 5

Mimo wszystko różnica między FB 3 a FB 6 to dla mnie przepaść , nie zdecydowałbym się na fb3 przy nowej umowie na 2 lata.  

Poziom 37, Nawigator Galaktyczny
  • 7042
  • 28906
  • 230

Dla mnie różnica między FB6 a FB3 polega jedynie na tym, że ten pierwszy ma diody biało-pomarańczowe, kompletnie nieintuicyjne, a ten drugi zielono/czerwone, sensownie opisane i tak też działające. Ponadto FB6 musi sobie wolno stać np. na komodzie, a FB3 można na sztywno przykręcić do ściany. Więc też przepaść, ale na korzyść FB3.

Co do WiFi, to słyszałem że FB6 ma lepsze, ale tego nie używam, zawsze miałem własne AP więc to mi nie robi.

A, jeszcze jedna różnica, też przepaść, to unikalna możliwość zakłócania sieci 2,4GHz poprzez podpięcie czegoś do portu USB FB6:

https://nasz.orange.pl/t5/Modemy-i-routery/Funbox-6-brak-internetu-dla-niektorych-urzadzen-po-podlac...

Tak że szanuję opinię, ale jej nie podzielam.

Poziom 13, Tropiciel Przestworzy
  • 5
  • 11
  • 1

Szanowi. Dzięki za wskazówki. Zaszalałem.

Zamiast planowanego 300 czy 600 Mb/s padło na 1 Gb/s. Obym nie zwariował 😁

Ale grzech było nie skorzystać, gdy przy opcji 1 Gb/s przedstawiciel zaproponował promkę: 12 miesięcy za 0 zł, następnie 12x po 90 zł. (dwuletnia średnia 45 zł). Na stronie Orange w ofercie "pod adres" oferowali pół roku za free. I wychodzi taniej niż opcja 600 Mb/s z półrocznym rabatem (średnia 60 zł).

Instalacja w przyszłym tygodniu. Ale mam nadzieję, że będę zadowolony ze światełka w kolorach pomarańczy 🙂