Nie można wyświetlić tego widżeta.

Światłowód oferta dla nowych

Poziom 11, Tropiciel Przestworzy
  • 3
  • 17
  • 0

Witajcie. Jakiś czas temu Orange wkroczyło do mojego bloku ze swoim światłowodem, więc po wielu latach postanowiłem zmienić swojego dotychczasowego operatora (przejętego przez fioletowych), a przy okazji w swoim mieszkaniu zamienić miedziane kable na światłowodowe 😁.

Dlatego postanowiłem rozpocząć swoją przygodę z Orange. Tym bardziej, że w ostatnim czasie znajomi, którzy przeszli na światłowód chwalą sobie usługę. Na chwilę obecną jestem na etapie wyboru oferty internetowej, celuję w 600 Mb/s, chociaż domowo dla mnie i wystarczające jest nawet 300 Mb/s.

Mam pytanie do oferty sprzedażowej. Na stronie internetowej w ofertach pod adres promują głównie oferty z darmowymi miesiącami (np. przy opcji 600 Mb/s pół roku za free, kolejne z opłatą za modem 80 zł, co przy umowie dwuletniej średnio wychodzi 60 zł). Stąd moje pytanie orientacyjne, czy Orange ogólnie ma tylko oferty z darmowymi miesiącami, czy może też są jakieś ciekawe propozycje bez darmowych miesięcy ale np. z tańszym abo przez cały okres umowy.

11 ODPOW. 11

Poziom 30, Pasjonat Galaktyczny
  • 1943
  • 8496
  • 71

Jest jedna dostępna oferta którą widzisz na stronie internetowej. Inaczej byłoby to zbyt skomplikowane - różne wersje ofert. Ale jak zauważyłeś średnia cena wychodzi w okolicach 60zł więc wg mnie nie ma za bardzo czego urwać z tej ceny.

Wybierz wersję 600Mbps ze względu na Funboxa 6 który ma lepszą wersję WiFi (802.11 ax) niż Funbox 3 (802.11ac).

Poziom 32, Pasjonat Galaktyczny
  • 2456
  • 11733
  • 99

@szewolJak wystarczy 300 Mb/s to polecam nju światłowód. W tej ofercie nie dopłacasz za wynajem sprzętu.

PS I jest to oferta bezterminowa...

• 3
  • 17
  • 0

@tolekDzięki za odpowiedź. Niekoniecznie miałem na myśli "urywania" z ceny, a bardziej wybór między ofertą z darmowymi miesiącami lub tą samą opłatą przez cały okres umowy. Nawet jeśli średnio cenowo będzie podobnie 🙂

Co do modemu też zauważyłem różnice sprzętu między opcjami 300 Mb/s a 600 Mb/s. Dlatego jestem za szybszą opcją z nowszym modemem, jak już się wiązać na dwa lata.

@SamotnickDzięki za wskazówkę, jeśli będę upierał się przy 300 Mb/s jest opcja do rozważania.

• 2456
  • 11733
  • 99

@szewolMoim zdaniem nie ma sensu dopłacać tylko ze względu na dostarczane urządzenie. Routery od operatora są bardzo okrojone jeżeli chodzi o konfigurację WiFi w porównaniu z urządzeniami ze sklepu.

Poziom 30, Pasjonat Galaktyczny
  • 1943
  • 8496
  • 71

@szewolnapisał(-a)

bardziej wybór między ofertą z darmowymi miesiącami lub tą samą opłatą przez cały okres umowy. Nawet jeśli średnio cenowo będzie podobnie 🙂

Możesz płacić stałą kwotę co miesiąc, będziesz miał po prostu nadpłatę. 

@Samotnicknapisał(-a)

@szewolMoim zdaniem nie ma sensu dopłacać tylko ze względu na dostarczane urządzenie. Routery od operatora są bardzo okrojone jeżeli chodzi o konfigurację WiFi w porównaniu z urządzeniami ze sklepu.

Co do sensu to już zależy od potrzeb i komu na czym zależy. 

Poziom 37, Nawigator Galaktyczny
  • 6999
  • 28724
  • 229

@Samotnicknapisał(-a)

Zdecydowanie podbijam. Co więcej, w małym mieszkaniu FB3 w zakresie WiFi sobie poradzi, a jeśli nie to zawsze możesz kupić lepszy AP, a WiFi w ruterze operatora wyłączyć zupełnie. Różnica w standardach ac czy ax... no to jest mocno problematyczne: urządzenia które typowo z WiFi korzystają to głównie smartfony, którym nijak nie są potrzebne maksymalne przepustowości. A inne rzeczy lepiej i tak podłączyć kablem. W bloku zresztą na dobre WiFi nie za bardzo można liczyć, bo zakłócenia od sąsiadów są nieprzewidywalne. Zobacz sobie @szewol ile masz w okolicy sieci WiFi (np. WiFiAnalyser na telefonie).

Nawiasem mówiąc, FB3 nie otrzymuje już od lat żadnych aktualizacji i jest ultra stabilnym urządzeniem. Nie wiesza się absolutnie nigdy (u mnie przynajmniej nie zawiesił się przez cztery lata ani raz) i można liczyć na to, że operator nie będzie już próbował go poprawiać (co w przypadku nowszych ruterów FB6 i FB10 zachodzi - z różnymi efektami, mówiąc oględnie).

Zachęcam do pomyszkowania po forum, znajdziesz na te tematy mnóstwo ciekawych wątków.

• 3
  • 17
  • 0

@j131Dzięki za zwrócenie uwagi na ciekawe kwestie. Ja to z tych "zwykłych" użytkowników internetu. Nie mam jakiegoś fetyszu nowych wersji Wi-Fi. Nie grzebię w modemach. Po prostu, ważne by śmigało, internet na kompie działał (w gry nie gram, czasami praca zdalna), Canal+ Online czy Netflix w Smart TV chodził, no i smartfon WiFi też łapał. Mieszkanie duże nie jest, więc FB3 pewnie da radę 🙂

W zasadzie to można potestować Nju Mobile. I tak światłowód ciągnie Orange. A jak będzie mało to zawsze można przejść na ofertę Orange, infrastruktura już będzie. To jest jakiś pomysł 🙂

• 2456
  • 11733
  • 99

@szewol Jakość jest taka sama, różni się tylko domena w loginie. FB3 jest już długo w obiegu ale mogę potwierdzić, a używam ich już osiem lat, że działa stabilnie.

Poziom 24, Entuzjasta Przestworzy
  • 188
  • 851
  • 21

Czy Orange, czy nju, porównaj sobie oferty pakietowe z komórkami. Za stosunkowo niewielką dopłatą masz numer z 300GB netu w Orange Love lub z 60-180 (pakiet rośnie wraz z Twoim stażem) w nju subskrypcja