Nie można wyświetlić tego widżeta.

Wifi Calling - brak połączeń przychodzących we Flex przy dodatkowej karcie do internetu

Poziom 37, Nawigator Galaktyczny
  • 6184
  • 25247
  • 211

Wifi Calling - brak połączeń przychodzących we Flex przy dodatkowej karty do internetu

W każdym razie hipoteza jakoby winne było to iż karta w telefonie i karta w ruterze są do tego samego numeru jest obalona, bo "u mnie działa".

Dlaczego jeszcze może nie działać akurat w takiej kombinacji? Pojęcia nie mam. Ale bez testów się nie dojdzie. Może być coś z ruterem, coś z telefonem albo coś z usługą. Bym jednak stawiał na ten ruter, ale nie wiem czemu. Ten który akurat miałem do testów pod ręką jest teoretycznie gorszy. Można też inne telefony wypróbować, ale w tym jest pewne ryzyko: usługa może "zgłupieć" jeśli sprzęt z różnym poziomem wsparcia dla WiFi Calling będzie się  logował na tej samej karcie. Najlepiej byłoby zacząć od zmiany rutera, ale jeśli to niemożliwe to naciskałbym na BOK żeby jednak znaleźli lepszą hipotezę.

Poziom 12, Tropiciel Przestworzy
  • 15
  • 42
  • 0

Wifi Calling - brak połączeń przychodzących we Flex przy dodatkowej karty do internetu

Router w pewien sposób musi być ok, skoro domownikom dziala wifi call, posiadaja Oni sieci Play i Orange (nie flex)

Telefon też moj sprawny musi być też z racji, że w innych lokalizacjach wifi call dziala tak jak powinno.

• 6184
  • 25247
  • 211

@Porto12napisał(-a)

Dodatkowa do transmisji danych tylko jest ustawiona właśnie.. 

Jeszcze a propos tego. Na pewno o tym samym myślimy? W apce Flex ta karta która jest w ruterze ma przy "Możliwości karty:" napisne "Transmisja danych", i tylko to?

Poziom 22, Odkrywca Przestworzy
  • 422
  • 1715
  • 12

Wg mnie dodatkowa karta nie jest tylko do internetu. Ja bym po prostu wsadził ją do telefonu i zadzwonił. Jak będzie połączenie to po prostu jakiś błąd w systemie, że karta obsługuje połączenia głosowe.

• 6184
  • 25247
  • 211

@atlas_cudownapisał(-a)

Wg mnie dodatkowa karta nie jest tylko do internetu. Ja bym po prostu wsadził ją do telefonu i zadzwonił. Jak będzie połączenie to po prostu jakiś błąd w systemie, że karta obsługuje połączenia głosowe.

... co można od ręki naprawić samemu.

• 15
  • 42
  • 0

@j131napisał(-a)

@Porto12napisał(-a)

Dodatkowa do transmisji danych tylko jest ustawiona właśnie.. 

Jeszcze a propos tego. Na pewno o tym samym myślimy? W apce Flex ta karta która jest w ruterze ma przy "Możliwości karty:" napisne "Transmisja danych", i tylko to?

Tak jest

• 6184
  • 25247
  • 211

@Porto12 

Czyli teoretycznie jest dobrze. Ale w praktyce jest źle. Więc może jest niezgodność tego co pokazuje apka ze stanem faktycznym? Test zasugerowany przez @atlas_cudow rozwiałby wątpliwości.

• 15
  • 42
  • 0

Ok czwartek/piątek to sprawdzę.

Ogólnie dodając przy okazji, dwukrotnie dzis otrzymałem połączenie przychodzące na wifi call z włączanym trybem samolotowym i z wyłączonym. Ale w większości i tak to były sms po krótkiej chwili, że mam nie odebrane od kogoś....

Poziom 22, Odkrywca Przestworzy
  • 422
  • 1715
  • 12

To normalne zachowanie. Tak to działa, że jeżeli masz masz włączony calling WiFi, to normalnie działaja połączenia w trybie samolotowym.

• 15
  • 42
  • 0

Wifi Calling - brak połączeń przychodzących we Flex przy dodatkowej karcie do internetu

Tak, tak.

No zobaczymy jeszcze dzis/jutro te kartę jak wyjmę czy będę mógł z niej zadzwonić.