Nie można wyświetlić tego widżeta.

Wifi Calling - brak połączeń przychodzących we Flex przy dodatkowej karcie do internetu

Poziom 31, Pasjonat Galaktyczny
  • 2152
  • 10289
  • 86

Wifi Calling - brak połączeń przychodzących we Flex przy dodatkowej karcie do internetu

@Porto12 W ustawieniach firewalla powinieneś mieć opcję SIP ALG. Spróbuj ją wyłączyć.

Poziom 12, Tropiciel Przestworzy
  • 15
  • 42
  • 0

Ok sprawdzę też to jak wrócę do domu.

Choć myślę, że jeśli innym użytkownikom tego wifi z innych sieci działa dobrze to może być to inny problem. Jeśli te 2 rzeczy nie pomogą to może rzeczywiście sprawdzę inny numer swój (np we flex dodam rodzinę i dodam nowy numer do polaczen, wtedy też będzie jasne czy rzeczywiście zakłóca ta dodatkowa karta z tym samym numerem, ale skoro nikt inny takich problemów nie miewa to też w sumie można by ten problem już wykluczyć.

Poziom 37, Nawigator Galaktyczny
  • 6184
  • 25247
  • 211

@Samotnicknapisał(-a)

@Porto12 W ustawieniach firewalla powinieneś mieć opcję SIP ALG. Spróbuj ją wyłączyć.

Tak z ciekawości: czemu ustawienia związane z SIP miałyby wpływać na WiFi Calling? Ten ruch identyfikuje się jako SIP?

• 2152
  • 10289
  • 86

@j131Podobne objawy jak przy kłopotach z VoIP i tą opcją oraz https://en.wikipedia.org/wiki/Session_Initiation_Protocol ([...] as well as mobile phone calling over LTE (VoLTE).) i https://www.sharetechnote.com/html/Handbook_LTE_VoLTE.html 

• 15
  • 42
  • 0

@Samotnicknapisał(-a)

Nie widzę takiej opcji nigdzie w ustawieniach routera ani anteny zewnętrznej. Mój zestaw jak pisałem to MC889+ T300

• 2152
  • 10289
  • 86

@Porto12Jeżeli nie masz routera na podmianę to możesz równie dobrze udostępnić Internet z telefonu i karty z 889.

• 15
  • 42
  • 0

Ale domownikom w innych sieciach wifi call dziala odpowiednio, więc to raczej temat routera nie może być.  Jedynie orange flex mój nie współgra z tym. 

Poziom 29, Znawca Przestworzy
  • 2288
  • 12735
  • 60

@Porto12 wymienić SIM karty w aplikacji, bo może tam tkwi problem 😎

• 2152
  • 10289
  • 86

@Porto12Inne sieci to inne serwery IMS, Flex też ma inne (tak mi się wydaję ze względu na opóźnienia we wdrożeniu SMS przez WiFi) niż na przykład oferta na kartę.

• 15
  • 42
  • 0

@Samotnicknapisał(-a)

@Porto12Inne sieci to inne serwery IMS, Flex też ma inne (tak mi się wydaję ze względu na opóźnienia we wdrożeniu SMS przez WiFi) niż na przykład oferta na kartę.

Problem będzie w tym, że w domu nie mam zasięgu GSM a jak zrobię to poza domem to pewnie będzie działać normalnie z racji, że automatycznie przy niezdatnym wifi call będzie przychodziło połączenie z zasiegu
GSM....