Nie można wyświetlić tego widżeta.

Wifi Calling - brak połączeń przychodzących we Flex przy dodatkowej karcie do internetu

Poziom 12, Tropiciel Przestworzy
  • 15
  • 42
  • 0

Wifi Calling - brak połączeń przychodzących we Flex przy dodatkowej karcie do internetu

Witam. Posiadam kartę główną oraz numer w Orange Flex. Jako karty dodatkowej używam w nolimit internetu jako domowy w zestawie t3000 MC 889 (ZTE). Aktualnie internet działa po sieci 5G, niekiedy przełącza na 4G. Duży problem tkwi w miejscu, że w domu brak zasięgu sieci GSM, stąd przydatna opcja WiFi Calling. Niestety, tak jak poinformowała mnie Pani na czacie Orange FLEX, przy działaniu takim jak moje, czyli ustawieniu karty dodatkowej jako internet domowy i korzystaniu w moim telefonie z karty głównej, mogą być problemy przy WiFi Call. Problem wygląda tak, że mogę dzwonić, mogę wysyłać oraz odbierać SMS, ale nie można się do mnie dodzwonić (komunikat typu "nie ma takiego numeru" czy "poza zasięgiem sieci"). Stąd potrzebuję pomocy. W jaki sposób najprościej można by to obejść, może ktoś też używa FLEXA w taki sposób jak ja i taki problem miał i go rozwiązał. Pozdrawiam.

Telefon Samsung Galaxy S24

*Doprecyzowałem nazwę tematu - moderator Wojciech.

35 ODPOW. 35

Poziom 22, Odkrywca Przestworzy
  • 422
  • 1715
  • 12

Wifi Calling - brak połączeń przychodzących we Flex przy dodatkowej karty do internetu

Wg mnie dodatkowa karta powinna być "internetowa", bez możliwości wykonywania połączeń. Takie karty Flex oferuje.

Poziom 29, Znawca Przestworzy
  • 2288
  • 12735
  • 60

Wifi Calling - brak połączeń przychodzących we Flex przy dodatkowej karty do internetu

Przerabiałem to we FLEX, dwie karty SIM i był problem, gdy obie były do rozmów i internetu, gdy dodatkowa SIM jest tylko do internetu, nie ma problemów 😎

• 15
  • 42
  • 0

Dodatkowa do transmisji danych tylko jest ustawiona właśnie.. 

Poziom 37, Nawigator Galaktyczny
  • 6184
  • 25247
  • 211

Mam trzy dodatkowe karty w ciągłym użyciu, i nie odnotowuję problemów. Coś ci to wsparcie ściemnia.

• 15
  • 42
  • 0

Może automatycznie u Pana przerzuca na sieć komórkową? Bo ja np nie mam zasięgu wgl w domu. I tylko nadzieja w wifi call.

Poziom 37, Nawigator Galaktyczny
  • 6184
  • 25247
  • 211

@Porto12napisał(-a)

Może automatycznie u Pana przerzuca na sieć komórkową? Bo ja np nie mam zasięgu wgl w domu. I tylko nadzieja w wifi call.

Dobra, sprawdziłem co następuje.

Telefon z kartą Flex główną, przełączony w tryb samolotowy (czyli bez możliwości używania GSM).

Ruter z dodatkową kartą Flex do tego samego numeru w środku, zalogowany do sieci, dostarcza WiFi dla kilku urządzeń.

W telefonie włączam WiFi i WiFi Calling.

Da się do mnie dodzwonić i normalnie rozmawiać. Sprawdzone przed chwilą.

Telefon, ruter i poziomy sygnału są na mocno przeciętnym poziomie, mimo to jakość połączenia głosowego nie budzi żadnych zastrzeżeń.

Dla porządku: telefon to Huawei P20 Lite (android 9), ruter to Huawei B315, speedtest na telefonie pokazuje ping 50ms, jitter 6ms, dld 2,4Mbps, upl 26,6Mbps; ewidentnie BTS dość obciążony, a mimo to jest OK.

Wniosek: wsparcie ściemnia.

• 15
  • 42
  • 0

Domyślam się, że mogą mieć tyle samo pojęcia Ci ze wsparcia o działaniu tej sieci co ja. Ale jednak nadal problem w czymś tkwi i nie wiadomo jak znaleźć do tego rozwiązanie. 😕

Poziom 31, Pasjonat Galaktyczny
  • 2152
  • 10289
  • 86

@Porto12 Sprawdź jak działają połączenia przychodzące na innym routerze niż ten z zestawu od ZTE.

• 15
  • 42
  • 0

Na innym numerze z innymi kartami lub światłowodem wifi call dziala dobrze w innych lokalizacjach.

Tylko tu jest problem, nie mówiąc już o dziwnym fakcie, że jednak połączenia wychodzące są ok. Wtedy zasieg jest pełny, jakość rozmowy idealna i jeszcze przez kilka sekund po rozłączeniu ten zasieg zostaje pełny a później znowu 0. 

Na tej karcie dodatkowej mojej w domu, musiałbym mieć inny router żeby to sprawdzić. Sieci Mesh z tych routerów nie mam stworzonej, więc dodatkowego routera niestety innego nie mam. Może jakieś inne pomysły? Jeśli nie to po prostu musiałbym skombinować inny router, ale wydaje mi się, że to może być inny problem. 

Dziwna przypadłość, na innych telefonach innych sieci wszystko działało ostatnio Ok - reszcie domowników. Tylko u mnie te polaczenia. Inne telefony typu iphone 13 czy galaxy flip 3