Nie można wyświetlić tego widżeta.

pytanie o DNS

Poziom 10, Zwiadowca Przestworzy
  • 7
  • 18
  • 0

pytanie o DNS

Używamy Internetu dla Firm od Orange, mamy pulę stałych adresów IP. Każdy adres jest osiągalny w formie X.X.X.X ale też ABCnn.internetdsl.tpnet.pl.

1. Czy mogę użyć tego adresu jako publicznie rozpoznawalnej domeny i pod nią ustawić sobie DNS, który będzie odsyłał do komputerów/usług w mojej sieci?

2. Co z delegacją i ustawieniem aliasów (ABCnn.internetdsl.tpnet.pl to trudny w użyciu adres, chciałbym wykupić coś prostszego)?

Zanim zacznę zamawiać przez OrangeOffice chciałbym zacząć od testowania, stąd moje pytanie, raz jeszcze - czy XXXnn.internetdsl.tpnet.pl to nasze obecne FQDN do użycia przy konfiguracji usług, które chce wystawić w sieci publicznej?

Dziękuję za reakcje

9 ODPOW. 9

Poziom 37, Nawigator Galaktyczny
  • 6962
  • 28564
  • 228

pytanie o DNS

Skoro masz już stałe IP to kwestie związane z DNS możesz sobie ogarnąć po swojemu. Kupić domenę jaką chcesz, ogarnąć konfigurację, i po krzyku.

• 7
  • 18
  • 0

pytanie o DNS

Dzięki za odpisanie ale nic mi nie wyjaśniłeś .

Jeśli kupię sobie w ciemno domenę to i tak nie będę mógł wskazywać urządzeń w mojej sieci, najwyżej serwer nazw który się tym zajmie. W ramach jazdy testowej muszę nauczyć siebie i ten serwer rozmawiać z systemem domen. Zanim zacznę floodować źle ustawionym serwerem inne DNSy chciałbym dowiedzieć się, czy ten XXXnn.internetdsl.tpnet.pl to nasz FQDN ? Piszę konfigurację BIND i tej jednej rzeczy nie jestem pewien.

Poziom 21, Odkrywca Przestworzy
  • 381
  • 1499
  • 6

pytanie o DNS

@bol_zeba  możesz np:
zone "serwerweb.pl" {
        type master;
        file "/etc/bind/serwerweb.pl";
        notify yes;
        allow-transfer {
                "id serwera dns"
        };
};

• 6962
  • 28564
  • 228

pytanie o DNS

Nie wiem jakich konkretnie informacji oczekujesz.

Jeśli chcesz kupić domenę od Orange (a wzmianka o Orange Office na to wskazuje), to zapewne opiekun biznesowy będzie w stanie wszelkie wątpliwości rozwiać.

Życzę powodzenia.

• 7
  • 18
  • 0

pytanie o DNS

Chciałbym dowiedzieć się, czy ten XXXnn.internetdsl.tpnet.pl to nasz FQDN ? 

Poziom 21, Odkrywca Przestworzy
  • 381
  • 1499
  • 6

pytanie o DNS

@bol_zeba  tak

Poziom 26, Entuzjasta Przestworzy
  • 2403
  • 9250
  • 35

pytanie o DNS

@bol_zebanapisał(-a)

wiedza wiedzą, ale raczej pusta. Nie polegaj na wpisach nieswoich. Zbuduj sobie własną mapę wpisów A XXXnn.twojafirma.whatever.whenever i na nich buduj CNAME.

Poziom 32, Pasjonat Galaktyczny
  • 2431
  • 11620
  • 99

pytanie o DNS

@bol_zebanapisał(-a)

Dzięki za odpisanie ale nic mi nie wyjaśniłeś .

Jeśli kupię sobie w ciemno domenę to i tak nie będę mógł wskazywać urządzeń w mojej sieci, najwyżej serwer nazw który się tym zajmie.

Wykupując domenę otrzymasz możliwość zarządzania strefą. Możesz od razu dodawać rekordy A, CNAME, itp.

• 6962
  • 28564
  • 228

pytanie o DNS

@bol_zebanapisał(-a)

No jest. Ale co z tego? Tej domeny na pewno nie dostaniesz. Jeden IP może być wiele różnych FQDN.