- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
pytanie o DNS
Używamy Internetu dla Firm od Orange, mamy pulę stałych adresów IP. Każdy adres jest osiągalny w formie X.X.X.X ale też ABCnn.internetdsl.tpnet.pl.
1. Czy mogę użyć tego adresu jako publicznie rozpoznawalnej domeny i pod nią ustawić sobie DNS, który będzie odsyłał do komputerów/usług w mojej sieci?
2. Co z delegacją i ustawieniem aliasów (ABCnn.internetdsl.tpnet.pl to trudny w użyciu adres, chciałbym wykupić coś prostszego)?
Zanim zacznę zamawiać przez OrangeOffice chciałbym zacząć od testowania, stąd moje pytanie, raz jeszcze - czy XXXnn.internetdsl.tpnet.pl to nasze obecne FQDN do użycia przy konfiguracji usług, które chce wystawić w sieci publicznej?
Dziękuję za reakcje
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
pytanie o DNS
Skoro masz już stałe IP to kwestie związane z DNS możesz sobie ogarnąć po swojemu. Kupić domenę jaką chcesz, ogarnąć konfigurację, i po krzyku.
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
pytanie o DNS
Dzięki za odpisanie ale nic mi nie wyjaśniłeś .
Jeśli kupię sobie w ciemno domenę to i tak nie będę mógł wskazywać urządzeń w mojej sieci, najwyżej serwer nazw który się tym zajmie. W ramach jazdy testowej muszę nauczyć siebie i ten serwer rozmawiać z systemem domen. Zanim zacznę floodować źle ustawionym serwerem inne DNSy chciałbym dowiedzieć się, czy ten XXXnn.internetdsl.tpnet.pl to nasz FQDN ? Piszę konfigurację BIND i tej jednej rzeczy nie jestem pewien.
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
pytanie o DNS
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
pytanie o DNS
Nie wiem jakich konkretnie informacji oczekujesz.
Jeśli chcesz kupić domenę od Orange (a wzmianka o Orange Office na to wskazuje), to zapewne opiekun biznesowy będzie w stanie wszelkie wątpliwości rozwiać.
Życzę powodzenia.
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
pytanie o DNS
Chciałbym dowiedzieć się, czy ten XXXnn.internetdsl.tpnet.pl to nasz FQDN ?
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
pytanie o DNS
@bol_zebanapisał(-a)Chciałbym dowiedzieć się, czy ten XXXnn.internetdsl.tpnet.pl to nasz FQDN ?
wiedza wiedzą, ale raczej pusta. Nie polegaj na wpisach nieswoich. Zbuduj sobie własną mapę wpisów A XXXnn.twojafirma.whatever.whenever i na nich buduj CNAME.
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
pytanie o DNS
@bol_zebanapisał(-a)Dzięki za odpisanie ale nic mi nie wyjaśniłeś .
Jeśli kupię sobie w ciemno domenę to i tak nie będę mógł wskazywać urządzeń w mojej sieci, najwyżej serwer nazw który się tym zajmie.
Wykupując domenę otrzymasz możliwość zarządzania strefą. Możesz od razu dodawać rekordy A, CNAME, itp.
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
pytanie o DNS
@bol_zebanapisał(-a)Chciałbym dowiedzieć się, czy ten XXXnn.internetdsl.tpnet.pl to nasz FQDN ?
No jest. Ale co z tego? Tej domeny na pewno nie dostaniesz. Jeden IP może być wiele różnych FQDN.