- « Poprzedni
- Następny »
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
Witajcie, od jakiegoś tygodnia zauważyłem problem z prędkością upload.
Normalnie powinno być około 100Mb/s z tego co pamiętam. Dwa dni temu było jeszcze w okolicach 50Mb/s ale i to było jakieś oszukane, bo upload nadal był bardzo cienki. Od wczoraj jest porażka totalna jak widać na screenie.
Router resetowałem jak i tą puszeczke od światłowodu. Normalnie, jestem podlączony po wifi ale sprawdziłem dziś po kablu i jest to samo.
Max w aplikacji mówi, że zadnych problemów nie znalazł w mojej sieci i proponuje montera za 129zł jak problem będzie po mojej stronie.
Dzwonić jutro na infolinię? Czy poczekać jeszcze tydzień i może samo się naprawi, bo to jakis problem od Orange?
Z taką prędkością nie ma opcji przeprowadzić nawet czatu video/głosowego. Nie wspominając o wrzucaniu czegoś do sieci.
Rozwiązane! Idź do rozwiązania
Rozwiązanie:
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
Szkoda tylko że autor wątku od razu nie powiedział że ma neta z Taurona. Wygląda na to że to jednak była awaria masowa o której wspomniałem. Po to są strony i infolinie aby tam dzwonić wówczas od razu kolega by się dowiedział że to grubszy problem.
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
Tragiczny upload - światłowód
czy próbowałaś z różnymi serwerami testowymi?
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
Z tego co pamiętam, Funbox"y mają wbudowany speed test. Na nim masz takie same wyniki?
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
Pomiar od funboxa, teraz to już kompletnie nie wiem gdzie problem.
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
80Mbps to jakoś tragedii nie ma, ale mogłoby być lepiej. Speed test na FB pewnie dolatuje do serwera Orange, a speed test od ookli wychodzi za styk sieci, stąd takie rozbieżności.
W aplikacji Ookla możesz ręcznie wybrać serwery. Sprawdź kilka. Jeżeli za każdym razem będzie źle to zgłoś usterkę opisując dokładnie wyniki pomiarów. Oczywiście wszystkie pomiary rób na kablu, i upewnij się , że karta sieciowa linkuje się z FB 1000/1000.
Zakładając, że twoja sieć jest ok, to problem może być właśnie na styku sieci. Warto do reklamacji dorzucić tzw speed test certyfikowany.
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
Czyli ten artykuł jest już nieaktualny?
https://uke.gov.pl/akt/certyfikowany-mechanizm-monitorowania-internetu,217.html
Racja, 1 grudnia 2024 test certyfikowany został zakończony. Także trzeba opierać się na zwykłym.
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
Być może ponownie uzyskał ale nie czytałem o tym.
https://gsmonline.pl/artykuly/pro-speed-test-traci-certyfikacje-uke-ale-nie-wiadomo-dlaczego
"W latach 2018–2024 PRO Speed Test był certyfikowanym przez Prezesa UKE mechanizmem monitorowania jakości dostępu do internetu i umożliwiał przeprowadzenie pomiarów certyfikowanych, których wyniki mogły być wykorzystywane w postępowaniach reklamacyjnych. Po zakończeniu certyfikacji, obecny PRO Speed Test jest bezpłatnym narzędziem dla użytkowników internetu, opartym o ten sam mechanizm pomiarowy występujący w certyfikowanej wersji."
https://pro.speedtest.pl/
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
Wygląda na to, że projekt certyfikacji został nieprzedłużony, zatem usunąłem tą informacje z postów.
- « Poprzedni
- Następny »