Nie można wyświetlić tego widżeta.

Rezygnacja z ONT

ROZWIĄZANE

Poziom 18, Badacz Przestworzy
  • 22
  • 100
  • 0

Rezygnacja z ONT

Cześć. Posiadam światłowód Orange realizowany na sieci innego dostawcy. Jak 5 lat temu Orange podłączało mi internet to założyli mi ONT i później za nim dopiero Funboxa 6. Korzystam ze wszystkich usług realizowanych po światłowodzie ( telefon stacjonarny, TV i internet do 600MB/s). 

Moje pytanie brzmi  - czy ten ONT jest konieczny ? jestem zadowolony z Funboxa, w zupełności mi wystarcza i nie zamierzam podpinać żadnych swoich routerów i wołałbym mieć światłowód podpięty bezpośrednio do FB. Da się z tego ustrojstwa jakoś zrezygnować? Wiem że ludzie walczą żeby mieć ONT ale mi akurat nie po drodze z nim  🙂 

1 ZAAKCEPTOWANE ROZWIĄZANIE

Rozwiązanie:

Poziom 42, Mistrz Międzygalaktyczny
  • 15024
  • 61681
  • 764

Rezygnacja z ONT

@marckom81  konieczność użycia ONT na sieci innego dostawcy wiąże się z umową miedzyoperatorską o wykorzystanie tejże sieci. 

Orange obliguje innych operatorów do zakończenia łącza optycznego konkretnym typem urządzenia, które jest certyfikowane przez Orange 

Zapewnia to odpowiednią jakość i diagnostykę linii, bo ONT jest widoczny i rozpoznawalny. 

Powiem tak: bez ONT usługa nie zadziała, bo ten wbudowany w modem jest nieaktywny przy sieci innego operatora 

Wyświetl rozwiązanie w oryginalnym poście

8 ODPOW. 8

Poziom 20, Odkrywca Przestworzy
  • 136
  • 426
  • 3

Rezygnacja z ONT

To że odepniesz ONT nic nie zmieni w działaniu internetu. Za prąd zapłacisz kilka złotych mniej rocznie. Bez sensu. Szukasz dziury w całym. 5 razy zadzwoniłbyś do Orane lub napisał na czacie i uzyskał odpowiedź w czasie gdy pisałeś ten post.

Poziom 23, Odkrywca Przestworzy
  • 701
  • 2659
  • 16

Rezygnacja z ONT

@marckom81  na sieci innego dostawcy ont jest obowiązkowe.

• 22
  • 100
  • 0

Rezygnacja z ONT

@Rbej nie chodzi mi o prad - chodzi mi o dodatkowe urzadzenie i dodatkowe kable które mi przeszkadzają. Te kilka złoty za prad mnie nie zabija.....

• 15024
  • 61681
  • 764

Rezygnacja z ONT

@marckom81  konieczność użycia ONT na sieci innego dostawcy wiąże się z umową miedzyoperatorską o wykorzystanie tejże sieci. 

Orange obliguje innych operatorów do zakończenia łącza optycznego konkretnym typem urządzenia, które jest certyfikowane przez Orange 

Zapewnia to odpowiednią jakość i diagnostykę linii, bo ONT jest widoczny i rozpoznawalny. 

Powiem tak: bez ONT usługa nie zadziała, bo ten wbudowany w modem jest nieaktywny przy sieci innego operatora 

Poziom 37, Nawigator Galaktyczny
  • 7402
  • 30264
  • 239

Rezygnacja z ONT

@marckom81napisał(-a)

...

Moje pytanie brzmi  - czy ten ONT jest konieczny ?

...

Tak, jest konieczny.

Kabelki powiąż trytytkami i skitraj tak, żeby się za bardzo nie dyndoliły.

Kabelek światłowodowy z gniazdka optycznego do ONT jest wrażliwy na załamania więc z nim nie walcz.

Ciesz się że wszystko działa, nie szukaj problemów.

Może skorzystaj z pięknej pogody?

Poziom 20, Odkrywca Przestworzy
  • 66
  • 266
  • 3

Rezygnacja z ONT

Bardzo rzadko się zdarza aby ktoś chciał się pozbyć ONT, ludzie zabijają się o niego bo Orange nie chce wydawać a tutaj odwrotna sytuacja 😁

• 15024
  • 61681
  • 764

Rezygnacja z ONT

@adrjannn  nie zawsze...miałem znajomego na 300-ce z FB2 i obowiązkowym ONT...

Usługa z czasów jak żyły dinozaury...

Wywalił ONT, wziął 6-ke...i był szczęśliwy 

• 90
  • 303
  • 0

Rezygnacja z ONT

Ja ONT miałem od czasu Funbox 2.0, ale po przejściu na chyba funboxa 6 oddałem go bez żalu, bo tylko przeszkadzał pod biurkiem i jedno gniazdo zasilania zajmował. Mogłem schować go do szafy, ale potem się zapomni, zgubi i skończy się na karze 😉