- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
Otrzymałem na maila informację o wpłacie kwoty mniejszej niż 50 zł przez zupełnie obcą mi osobę z jakimś 5-cio cyfrowym opisem transakcji z numeru rachunku przeciwstawnego. W mojej aplikacji bankowej mam napisane, że jest to przelew mobilny na telefon zewnętrzny i otrzymano go zapewne na numer telefonu (jaki?). Skopiowałem numer rachunku konta i z Google wyczytałem, że obsługę produktów, które zakładane były w oddziale T-Mobile Usługi Bankowe ta osoba mogła wykonać samodzielnie w Alior Banku. A potem zgłębiłem nieco temat i ta usługa została wycofana, a przeniesiona do banku z gościem w kapeluszu. Czy to nie chytry podstęp, bym zwrócił tę kwotę, a ta osoba będzie widziała numer mojego konta i w odpowiednim dla siebie czasie, zostanie to użyte, by dorwać się do konta bankowego? Infolinie w obu bankach nie potrafiły mi pomóc.
Rozwiązane! Idź do rozwiązania
Rozwiązanie:
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
Jeśli dostałeś kasę na konto to od przybytku głowa nie boli, ja bym się tym nie przejmował i na pewno jej nie zwracał.
Ale jeśli tylko dostałeś obietnicę kasy i masz coś jeszcze zrobić żeby ją otrzymać to jest to na 100% próba wyłudzenia od Ciebie czegoś, zapewne pieniędzy.
BTW: znajomość numeru konta bankowego nie daje "atakującemu" absolutnie nic. Nie da się tej informacji wykorzystać do żadnego ataku, IMHO.
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
Przelew na telefon przychodz. zew
@bronzub trudno to wyjaśnić, ale masz rację w tych czasach trzeba być wyjątkowo czujnym, pomysły oszustów nie znają granic i są coraz to wymyślniejsze...
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
Jeśli dostałeś kasę na konto to od przybytku głowa nie boli, ja bym się tym nie przejmował i na pewno jej nie zwracał.
Ale jeśli tylko dostałeś obietnicę kasy i masz coś jeszcze zrobić żeby ją otrzymać to jest to na 100% próba wyłudzenia od Ciebie czegoś, zapewne pieniędzy.
BTW: znajomość numeru konta bankowego nie daje "atakującemu" absolutnie nic. Nie da się tej informacji wykorzystać do żadnego ataku, IMHO.
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
@j131 i @slav72 , zamiana moich etykiet przez modów na e-bezpieczeństwo świadczyć może tylko o zwracaniu baczniejszej uwagi na to, co się otrzymuje i w co ewentualnie się klika. Jakby co, to "niska szkodliwość czynu" została przeze mnie zamieniona na opłacenie smarta w aletanio😀 Ale próby zmian na kompie są coraz śmielsze i nie wiem tylko, po co komu taki łachudra z pustymi kieszeniami? W totka nie trafiłem 23 baniek😀 Ostrożności nigdy za wiele, a jeśli ta osoba się tylko pomyliła, to nauka nie pójdzie w las.
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
@bronzubnapisał(-a)W totka nie trafiłem 23 baniek😀
Jutro masz znów szansę 😁
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
Pewnie dostałeś przelew blik na numer telefonu. Jaki? Twój, który sam powiązałeś ze swoim kontem w ustawieniach Blika.
Cały ambaras polega na tym, że zleceniodawca przelewu pewnie numer telefonu odbiorcy wprowadził "z palca" i popełnił przy tym błąd.
Teoretycznie nadawca może zgłosić błąd do swojego banku, którzy przekaże go do twojego, a ten cię poinformuje o pomyłce i da ci 30 dni na zwrot błędnie przelanej kasy. W zależności czy ją zwrócisz, czy nie, będzie określony ciąg dalszy. Oczywiście przelewający może machnąć ręką na niską kwotę, ale może też dla zasady starać się odzyskać kasę.
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
@ŁysaKaszankaINC , być może tak to wyglądało. Poczekam na rozwój wydarzeń. Nie o takie kwoty batalia trwa dłużej, więc i ja nie będę w gorącej wodzie kąpany. Poddam się procedurom, gdy zajdzie taka konieczność😊